Filtrér visning

Dagsordenspunkter samt behandlingsdatoer

Forårssamling 2019
Punktnummer / Behandlingsdatoer
Forslagstitler
Imm./pkt.: 37-5x
Partilederrunde.
Tidsrummet fra kl. 10:00 til 12:00.

Imm./pkt.: 1
Mødets åbning.
Formandskabet for Inatsisartut

Imm./pkt.: 2
Redegørelse for dagsordenen.
Formandskabet for Inatsisartut

Imm./pkt.: 4
Valg af medlemmer og suppleanter til udvalg i Inatsisartut. (Lukket møde)
Formandskabet for Inatsisartut

Imm./pkt.: 5
Valg af medlemmer og suppleanter til råd og nævn. (Lukket møde)
Formandskabet for Inatsisartut

Imm./pkt.: 6
Fastsættelse af tidspunktet for Efterårssamlingen 2019.
Formandskabet for Inatsisartut

Imm./pkt.: 12
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at de skattemæssige fradrag m.m. for 2020 fastsættes således:
1. Personfradrag.......................................kr. 48.000 (år)
2. Standardfradrag...................................kr. 10.000 (år)
3. Skattefrit beløb for B-indkomst..........kr. 5.000 (år)
4. Fradrag begrænset skattepligtige.......kr. 1.000 (år)
5. Fælleskommunal skat.....................................6%
Naalakkersuisoq for Finanser og Nordisk Samarbejde

Imm./pkt.: 16
Valg af Naalakkersuisut.
Formand for Naalakkersuisut

Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2019 om ændring af Inatsisartutlov om indhentning af tilbud i bygge- og anlægssektoren. (Ændring af bestemmelserne om klage over licitation)
Naalakkersuisoq for Boliger og Infrastruktur

Imm./pkt.: 25
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Grønlands Selvstyre tilslutter sig, at lov om ophavsret sættes i kraft for Grønland ved kongelig anordning.
Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Kirke og Udenrigsanliggender

Imm./pkt.: 28
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Grønlands Selvstyre tiltræder, at Kongeriget Danmark ratificerer den arktiske højsø fiskeriaftale: Aftale om at forebygge ureguleret højsøfiskeri i det centrale Arktiske Ocean.
Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug

Imm./pkt.: 30
Forslag til forespørgselsdebat om den indsats fra samfundet med hensyn til tildeling af erstatningsboliger, der tilbydes de evakuerede beboere i Nuungaatsiaq og Illorsuit.
Medlem af Inatsisartut Karl-Kristian Kruse, Siumut

Imm./pkt.: 32
Ændringsforslag fremsat af et enigt Anlægsudvalg vedtaget.
Forslag til inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at oprette koordination og vidensopsamling af infrastruktur i forhold til vejprojekter, samt at støtte op om kommunernes initiativer på området.
Medlem af Inatsisartut Hermann Berthelsen, Siumut

Imm./pkt.: 34
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges til FM2020 at etablere et råd for eksport, der skal udarbejde uafhængige anbefalinger og analyser til Naalakkersuisut og offentligheden om eksport. Det foreslås ligeledes at rådet blandt andet får til opgave at foretage løbende vurderinger af indsatser for eksport-fremme.
Medlem af Inatsisartut Karl-Kristian Kruse, Siumut

Imm./pkt.: 35
Forslag til Inatsisartutsbeslutning om at Naalakkersuisut pålægges at udarbejde en national handlingsplan, som målrettes at efterleve hele FN’s Konvention om Barnets Rettigheder i Grønland, og som lever op til de anbefalinger, som Børnetalsmanden har givet i bilaget til dette beslutningsforslag.
Medlem af Inatsisartut Laura T. Uitsatikitseq, Siumut

Imm./pkt.: 39
1. beh. EM 2019
2. beh. EM 2019
Forslag til inatsisartutbeslutning om, at opgaven med ydelse af erhvervsudviklingsstøtte til bygder og yderdistrikter jfr. finanslovens hovedkonto 64.01.05 søges overført fra selvstyret til kommunerne med virkning fra den 1. januar 2020 og at spørgsmålet herom indgår i bloktilskudsforhandlingerne med kommunerne i løbet af 2019.
Medlem af Inatsisartut Aqqaluaq B. Egede, Inuit Ataqatigiit

Imm./pkt.: 42
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut snarest mulig og senest med virkning fra den 1. oktober 2019 pålægges at gennemføre de ændringer af Selvstyrets bekendtgørelse nr. 1 af 25. januar 2019 om oprettelse og drift af døgninstitutioner for børn som følger af vedlagt bilag 1 til dette beslutningsforslag.
Medlem af Inatsisartut Aqqaluaq B. Egede, Inuit Ataqatigiit

Imm./pkt.: 43
Ændringsforslag fremsat af Naalakkersuisut vedtaget.
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut senest til FM 2020 pålægges at udarbejde en strategi for forebyggelse af mobning i folkeskolen. Til brug for implementeringen af strategien, skal denne indeholde en konkret tidsplan for, hvornår de forskellige tiltag forventes igangsat.
Medlem af Inatsisartut Aqqa Samuelsen, Inuit Ataqatigiit

Imm./pkt.: 44
Forslag til inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersusiut pålægges til FM2020 at fremlægge en plan for fusionering af INI A/S med Illuut A/S samt indskud af Selvstyrets boligejendomme.
Medlem af Inatsisartut Aqqaluaq B. Egede, Inuit Ataqatigiit

Imm./pkt.: 45
Forslag til forespørgselsdebat om hvilke fordele og ulemper vil der være, såfremt man fremover vil stille krav om at udvalgte smykkesten, der er udvundet her i lan-det skal være forarbejdet inden eksport.
Medlem af Inatsisartut Peter Olsen, Inuit Ataqatigiit

Imm./pkt.: 46
Ændringsforslag fremsat af Erhvervs og Råstofudvalget vedtaget.
Forslag til Inatsisartutbeslutning om at Naalakkersuisut pålægges at oprette en certificeringsordning af grønlandske smykkesten. Til dette skal man tage "Redegørelse om certificering af grønlandske smykkesten og stenfigurer" fra juni 2017 som udgangspunkt.
Medlem af Inatsisartut Peter Olsen, Inuit Ataqatigiit

Imm./pkt.: 47
Forslag til Inatsisartutbeslutning om at Naalakkersuisut pålægges at afsætte projektpuljemidler på 6 mio. kr. årligt i en forsøgsperiode på 4 år på en særlig konto i finanslovsforslaget for 2020. Projektpuljemidlerne skal fra 2020 kunne udmøntes til kommunerne efter konkrete ansøgninger med henblik på, som pilotprojekter, at etablere tilflugtscentre (omsorgssteder) for omsorgssvigtede børn og unge.
Medlem af Inatsisartut Peter Olsen, Inuit Ataqatigiit

Imm./pkt.: 48
Ændringsforslag fremsat af et flertal som er Siumut og Demokraterne i Udvalget.
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges senest til FM2020 at fremlægge en national handlingsplan for, hvorledes man sikrer, at Grønland overholder FN’s konvention om rettigheder for personer med handicap.
Inuit Ataqatigiit’s medlemmer i Inatsisartut

Imm./pkt.: 49
1. beh. 18/10-2018
Punkterne 49, 81 og 140, 1. behandlet i sammenhæng.
Ændringsforslag fremsat af Lovudvalget vedtaget.
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges til EM2019 at omdele en redegørelse med anbefalinger til, hvordan indsatsen mod korruption kan styrkes. Redegørelsen skal herunder indeholde en beskrivelse af fordele og ulemper, foruden de økonomiske konsekvenser og juridiske forudsætninger, ved henholdsvis etableringen af en uafhængig antikorruptionsenhed og fremlæggelsen af en antikorruptionslov, som samler tiltagene mod korruption.
Medlem af Inatsisartut Steen Lynge, Demokraterne

Imm./pkt.: 51
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at nedsætte en ekstern ekspertgruppe, der inden FM2020 skal komme med anbefalinger til, hvad vi fra politisk hold kan gøre for at fremme en grøn og klimavenlig omstilling. Anbefalingerne skal for hver enkelt anbefaling indeholde en økonomisk konsekvensberegning for såvel samfund som borgere/virksomheder.
Medlem af Inatsisartut Steen Lynge, Demokraatit

Imm./pkt.: 52
Ændringsforslag fremsat af Naalakkersuisut vedtaget.
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at undersøge økonomiske fordele og ulemper for samfund og lønmodtagere ved indførelse af en mulighed for oprettelse af en Landskassestøttet frivillig arbejdsløshedsforsikring. Undersøgelsen skal vedrøre både en fælles model for alle brancher samt en brancheopdelt model, og omfatte fagforeningernes holdning hertil. Undersøgelsen skal omdeles til Inatsisartut senest til EM2020.
Medlem af Inatsisartut Steen Lynge, Demokraatit

Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at fremsætte ændringsforslag til Inatsisartutlov nr. 14 af 7. december 2009 om orlov og dagpenge ved graviditet, barsel og adoption således, at en kvinde får ret til at gå på graviditetsorlov, når der skønnes at være fire uger til fødslen.
Medlem af Inatsisartut Randi Vestergaard Evaldsen, Demokraatit

Imm./pkt.: 54
2. beh. EM 2019
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at afskaffe indførselsafgiften på ATV’ere og snescootere med virkning fra 1. juli 2020.
Medlem af Inatsisartut Justus Hansen, Demokraatit

Imm./pkt.: 55
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at tage initiativ til afskaffelse af sommertidsordningen.
Medlem af Inatsisartut Justus Hansen, Demokraatit

Imm./pkt.: 56
1. beh. 23/10-2018
2.beh. EM 2020
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at fremsætte et forslag til ændring af Inatsisartutlov om økonomisk tilskud til politisk arbejde, således at det nuværende system ændres til, at alle partier i Inatsisartut modtager et grundtilskud på 850.000 kroner samt et beløb på 200 kroner pr. opnået stemme ved senest afholdte Inatsisartutvalg. Eventuelle løsgængere skal have ret til et årligt tilskud på 200 kroner pr. stemme i forholdet 1/31 af samtlige afgivne stemmer. Ændringen skal træde i kraft pr. 1. januar 2019.
Medlem af Inatsisartut Randi Vestergaard Evaldsen, Demokraterne

Imm./pkt.: 57
Ændringsforslag fremsat af et enigt Erhvervs og Råstofudvalg vedtaget.
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at fremsætte forslag til ændring af gældende regler i Alkohollovens § 26 således at udskænkning tillades til klokken 05.00 på nætter efter fredage og lørdage samt på nætter der leder op til en fridag.
Medlem af Inatsisartut Justus Hansen, Demokraatit

Imm./pkt.: 58
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at undtage alkoholfri øl fra emballagebekendtgørelsen (Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 16 af 28. maj 2002 om emballage til øl- og kulsyreholdige læskedrikke) således, at alkoholfri øl kan importeres og sælges.
Medlem af Inatsisartut Justus Hansen, Demokraatit

Imm./pkt.: 59
Ændringsforslag fremsat af Naalakkersuisut vedtaget.
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at fremlægge et lovforslag, således digital dannelse og digital færden kommer til at udgøre et selvstændigt fag i folkeskolen. I relation hertil skal Naalakkersuisut tage kontakt til Institut for Læring samt kommunerne med henblik på udviklingen af relevante UV-midler samt efteruddannelsesforløb for allerede uddannede lærere.
Medlem af Inatsisartut Randi Vestergaard Evaldsen, Demokraatit

Imm./pkt.: 60
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at indføre en særlig kirkeskat, der kun skal betales af medlemmerne af Kalaallit Nunaanni Ilagiit.
Medlem af Inatsisartut Randi Vestergaard Evaldsen, Demokraatit

Imm./pkt.: 61
2. beh. EM 2019
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at tilsikre, at brugsretten til kedel- og undercentraler (varmecentraler), der er ejet direkte og indirekte af Selvstyret, overdrages til Nukissiorfiit senest 1. januar 2020. Opsparede henlæggelser i varmeafdelingerne overføres til Nukissiorfiit samtidig med brugsrettens overgang. Ved brugsrettens overdragelse skal der ikke ske ændringer i forhold til gældende forpligtelser i forhold til installationernes vedligehold, og installationerne vil skulle vedligeholdes i henhold til gældende standarder, som fastsættes af Naalakkersuisut.
Medlemmer af Inatsisartut, Anders Olsen, Pele Broberg, Nikkulaat Jeremiassen, Peter Olsen og Justus Hansen

Imm./pkt.: 62
Beh. EM 2019
Forslag til forespørgselsdebat om udpegningen af bestyrelsesformænd i de rent selvstyreejede aktieselskaber.
Medlem af Inatsisartut Jens Napãtôk´, Partii Naleraq

Imm./pkt.: 63
2. beh. EM 2019

Imm./pkt.: 65
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at omdele en evaluering af nedlæggelsen af provstiudvalgene til EM2019. Evalueringen skal indeholde en effektmåling af i hvor høj grad intentionerne bag afskaffelsen af provstiudvalg er blevet opfyldt. Evalueringen skal afslutningsvist indeholde anbefalinger til en eventuel genetablering af provstiudvalgsordningen.
Medlem af Inatsisartut Jens Napãtôk´, Partii Naleraq

Imm./pkt.: 66
1. beh. EM 2019
2. beh. EM 2019
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at tage kontakt til den danske regering med henblik på at udvirke, at lov nr. 262 af 16. marts 2016 om ændring af selskabsloven, lov om visse erhvervsdrivende virksomheder, lov om erhvervsdrivende fonde og forskellige andre love (Indførelse af register over reelle ejere) sættes i kraft for Grønland.
Partii Naleraq´s medlemmer af Inatsisartut

Imm./pkt.: 67
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges til EM2019 at fremlægge en analyse af fordele og ulemper ved anvendelse af organisationsformen selvstændig offentlig virksomhed i de Selvstyreejede virksomheder, hvor selskabet ikke udelukkende har et forretningsmæssigt formål, men også skal varetage særlige sektorpolitiske hensyn.
Medlem af Inatsisartut Pele Broberg, Partii Naleraq

Imm./pkt.: 68
Beh. EM 2019
Forslag til forespørgselsdebat om, hvorvidt vi skal have selvstændighed i Grønland og for det grønlandske folk.
Partii Naleraq´s medlemmer af Inatsisartut

Imm./pkt.: 70
Beh. EM 2019
Forslag til forespørgselsdebat om, hvordan man i folkeskolen, erhvervsskoler, universitetet, mv. kan sikre anvendelse af sproget grønlandsk ved eksamen for personer, der har grønlandsk som modersmål?
Medlem af Inatsisartut Jens Napãtôk´, Partii Naleraq

Imm./pkt.: 81
1. beh. 18/10-2018
Punkterne 49, 81 og 140, 1. behandlet i sammenhæng.
Forslag til Inatsisartutbeslutning om at Naalakkersuisut pålægges at henlægge whistleblower-undersøgelser til en tilstrækkeligt uafhængig enhed.
Medlem af Inatsisartut Tillie Martinussen, Samarbejdspartiet

Imm./pkt.: 85
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at pålægge Naalakkersuisut at fremsætte forslag om, at kreditkortudgifter, repræsentationsudgifter samt rejseudgifter med tilhørende bilag forbundet med hvervet som Naalakkersuisoq gøres offentlig tilgængelig på en hjemmeside kvartalsvis. Forslaget fremlægges til FM2020.
Medlem af Inatsisartut Tillie Martinussen, Samarbejdspartiet

Imm./pkt.: 88
Ændringsforslag fremsat af Naalakkersuisut vedtaget.
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at pålægge Naalakkersuisut, at nedsætte en hurtigtarbejdende arbejdsgruppe, der skal finde praktiske løsninger og anbefalinger på hjemløseproblemerne, og som senest den 31. august 2019 skal fremkomme med forslag til finansierede tiltag og løsninger.
Medlem af Inatsisartut Tillie Martinussen, Samarbejdspartiet

Imm./pkt.: 92
Forslag til forespørgselsdebat om søsikkerheden for fritidsfartøj og obligatorisk krav om sikkerheds- og redningsudstyr til alle fritidsfartøj.
Medlem af Inatsisartut Aleqa Hammond, Nunatta Qitornai

Imm./pkt.: 97
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges til at kontakte den danske regering for at sikre, at Lov nr. 467 af 12/06/2009, Lov om Konfliktråd i anledning af en strafbar handling, at ordningen også træder i kraft for Grønland ved kongelig anordning.
Medlem af Inatsisartut Aleqa Hammond, Nunatta Qitornai

Imm./pkt.: 101
Beh. EM 2019
Forslag til forespørgselsdebat om brug af familiecoaching for yderligere at styrke familierne.
Medlem af Inatsisartut Nivi Olsen Demokraatit

Imm./pkt.: 102
Beh. EM 2019
Forslag til forespørgselsdebat om, hvorvidt vi i Grønland bør tilslutte os ”Bekendtgørelse om forsøgsordning med udstedelse af kørekort til 17-årige”, der trådte i kraft den 1. januar 2017 i Danmark.
Medlem af Inatsisartut Randi Vestergaard Evaldsen, Demokraterne

Imm./pkt.: 103
1. beh. 5/11-2018
Ændringsforslag fremsat af Demokraterne vedtaget.
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at ændre § 11 stk. 2 nummer 1 i Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. l af 2. februar 1994 om mærkning af levnedsmidler således, at mærkningen ligeledes kan være på engelsk.
Inatsisartunut ilaasortaq Steen Lynge, Demokraterne

Imm./pkt.: 107
1. beh. 25/10-2018
Ændringsforslag fremsat af Samarbejdspartiet forkastet.
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Inatsisartut anmoder Formandskabet for Inatsisartut om at fremsætte forslag til ændring af Forretningsorden for Inatsisartut, hvorved det fastsættes, at enhver udgift, som afholdes af Inatsisartut og dets administration er omfattet af offentlighed, og at enhver således har ret til at gøre sig bekendt hermed.
Medlem af Inatsisartut Niels Thomsen, Demokraterne

Imm./pkt.: 109
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at sikre større åbenhed i sit høringsarbejde i offentligheden. Tiltaget skal som minimum sikre, at offentligheden har adgang til retningslinjerne for høringer.
Medlem af Inatsisartut Múte Bourup Egede, Inuit Ataqatigiit

Imm./pkt.: 110
Ændringsforslag fremsat af Erhvervs og Råstofudvalget vedtaget
Forslag til Inatsisartutbeslutning om at Naalakkersuisut pålægges til FM2020 at fremsætte en plan for officiel benævnelse af tugtupit som Grønlands nationalsmykkesten, og at udarbejde en strategiplan for et eksportfremstød af denne. Formålet med disse tiltag skal være, at fremme økonomien for personer med fast tilknytning til Grønland, der arbejder med smykkesten.
Medlem af Inatsisartut Múte Bourup Egede, Inuit Ataqatigiit

Imm./pkt.: 112
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut senest FM 2020 pålægges at fremlægge en landsdækkende handlingsplan som skal sikre, at mennesker som er ramt af angst og depression kan få den rette hjælp.
Medlem af Inatsisartut Aqqa Samuelsen, Inuit Ataqatigiit

Imm./pkt.: 117
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at udarbejde et lovforslag, hvorved der indføres krav om, at en folkeskoles leder, ved siden af de i dag eksisterende uddannelseskrav, skal have en skolelederuddannelse for at bestride skolelederjobbet. Kravet skal senest medtages i det forventede lovforslag om folkeskolen pba. den igansatte uddannelsesreform.
Medlem af Inatsisartut Sofia Geisler, Inuit Ataqatigiit

Imm./pkt.: 118
Forslag til forespørgselsdebat om hvorledes vi kan stoppe affolkningen af bygder og yderdistrikter.
Siumuts medlemmer af Inatsisartut

Imm./pkt.: 119
Forslag til forespørgselsdebat i Inatsisartut vedrørende muligheden for at behandle hele familien når der er foregået seksuelt misbrug.
Siumuts medlemmer af Inatsisartut

Imm./pkt.: 120
Ændringsforslag fremsat af Inuit Ataqatigiit forkastet.
Forslag til Inatsisartutbeslutning om at Naalakkersuisut pålægges senest til FM2019 at fremsætte et forslag til ændring af § 60 i landstingsforordningen om leje af boliger, således at andre personer, som indgår i husstanden, ydes en bedre beskyttelse mod at miste deres bolig, hvis lejer dør eller flytter på plejehjem. Herunder således, at § 60, stk. 2, 2. pkt. udgår, og således at 2-års-kravet i § 60, stk. 1 og 2, ændres til et 6-måneders-krav.
Medlem af Inatsisartut Peter Olsen, Inuit Ataqatigiit

Imm./pkt.: 121
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at ændre uddannelsesstøttebekendtgørelsen, således at den studerende selv kan bestemme, om vedkommende vil anvende sin første frirejse i forbindelse med ferie under den første jule- eller sommerferie efter studiestart.
Medlem af Inatsisartut Peter Olsen, Inuit Ataqatigiit

Imm./pkt.: 122
Ændringsforslag fremsat af Naalakkersuisut vedtaget.
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut senest til FM20 pålægges at udarbejde en undersøgelse, der afdækker hvorledes det Grønlandske patienthjem kan øge brugen af grønlandske rå- og fødevarer. Undersøgelsen bør tillige – om muligt- komme med anbefalinger til hvorledes smagsoplevelsen af grønlandske fødevarer produceret i et storkøkken kan højnes.
Medlem af Inatsisartut Stine Egede, Inuit Ataqatigiit

Imm./pkt.: 125
Ændringsforslag fremsat af Naalakkersuisut vedtaget
Forslag til Inatsisartutbeslutning om at Naalakkersuisut senest den 1. november 2019 pålægges at udrede, hvorledes det for alle kræftpatienter kan sikres, at der skal foreligge en behandlingsplan inden 28 dage fra der er diagnosticeret kræft. Dette med henblik på at forfølge en målsætning om, at mindske antallet af personer, der dør af kræft i Grønland.
Medlemmer af Inatsisartut Stine Egede og Sofia Geisler Inuit Ataqatigiit

Imm./pkt.: 126
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at indføre en taksigelsesdag for naturen.
Medlem af Inatsisartut Mimi Karlsen, Inuit Ataqatigiit

Imm./pkt.: 128
Ændringsforslag fremsat af et enigt Familie og Sundhedsudvalg vedtaget.
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut senest til FM 2020 skal fremlægge en undersøgelse af uddannelses- og beskæftigelsesforhold for personer med handicap i Grønland. Undersøgelsen skal indeholde en nærmere afdækning af, hvorvidt uddannelses- og beskæftigelsespotentialet understøttes og anvendes for-nødent for den pågældende persongruppe og for samfundet som helhed, foruden at undersøgelsen skal opfølges med beslutning, der sikrer et fremadrettet vidensgrundlag angående uddannelse- og beskæftigelsesforholdene for personer med handicap.
Medlem af Inatsisartut Aqqa Samuelsen, Inuit Ataqatigiit

Imm./pkt.: 131
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges til EM2019 at udarbejde en undersøgelse, der afdækker eksisterende praktiske og lovgivningsmæssige barrierer for privatpraktiserende lægers mulighed for at drive en privat lægepraksis. Undersøgelsen skal ligeledes indeholde anbefalinger til, hvorledes disse barrierer kan fjernes.
Medlem af Inatsisartut Siverth K. Heilmann, Atassut

Imm./pkt.: 132
2. beh. EM 2019
Forslag til Inatsisartutbeslutning om at pålægge Naalakkersuisut at udarbejde en redegørelse for den fulde hjemtagelse af fødevarer og veterinærområdet. Redegørelsen skal indeholde en beskrivelse af de nærmere juridiske og administrative forudsætninger såvel som de økonomiske konsekvenser for hjemtagelsen ved etablering og drift. Tillige skal redegørelsen vurdere mulighederne for den praktiske forvaltning af området, herunder rekruttering. Redegørelsen skal forelægges Inatsisartut ved FM2020.
Medlem af Inatsisartut Aqqalu C. Jerimiassen, Atassut

Imm./pkt.: 134
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at arbejde for, at der bliver indsat et ekstra kystpassageskibe fra 2020 således, at det bliver muligt at sejle fra Nanortalik til Upernavik med kystpassageskib.
Medlem af Inatsisartut Aqqalu C. Jerimiassen, Atassut

Imm./pkt.: 135
Ændringsforslag fremsat af Naalakkersuisut vedtaget
Forslag til Inatsisartutbeslutning om Naalakkersuisut pålægges til FM2020, at fremlægge en handlingsplan om eksport af sand.
Medlem af Inatsisartut Siverth K. Heilmann, Atassut

Imm./pkt.: 136
Forslag til forespørgselsdebat om hvordan vi bedre kan udnytte jernskrot her i Grønland uden blot at smide det ud.
Medlem af Inatsisartut Siverth K. Heilmann, Atassut

Imm./pkt.: 137
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut senest til FM2020 fremsætter forslag til ændring af gældende regler om offentlig hjælp, således der fastsættes en række objektive kriterier for hjælp til hjemtransport af kister.
Medlem af Inatsisartut Siverth K. Heilmann, Atassut

Imm./pkt.: 138
Forslag til forespørgselsdebat om, hvordan vi fra Inatsisartut kan bidrage til at bibeholde en stærk tilknytningsfølelse til landet hos ungdommen således, at de unge mennesker der tager til udlandet for at studere har lyst til at vende hjem og bidrage til vores samfund med deres viden og kompetencer.
Medlem af Inatsisartut Steen Lynge, Demokraterne

Imm./pkt.: 139
Forslag til forespørgselsdebat om, hvorledes det kan sikres, at orlov blandt medlemmer af Naalakkersuisut ikke fører til serviceforringelser af samfundet.
Medlem af Inatsisartut Aqqalu C. Jerimiassen, Atassut

Imm./pkt.: 140
1. beh. 18/10-2018
Punkterne 49, 81 og 140, 1. behandlet i sammenhæng.
Forslag til Insatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at arbejde for indførelse af whistleblower-ordninger i de selvstyreejede aktieselskaber.
Medlem af Inatsisartut Steen Lynge, Demokraterne

Imm./pkt.: 142
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges senest til FM 2020, at fremsætte forslag til ændring af § 6, stk. 1, i Inatsisartut lov nr. 25, af 18. december 2012 om Bygge- og anlægsarbejder ved storskalaprojekter, således at et projekt anses som et storskalaprojekt, hvis projektets anlægsomkostninger overstiger 600 millioner kroner.
Medlem af Inatsisartut Simon Simonsen, Siumut

Imm./pkt.: 149
Forslag til Forespørgselsdebat om: Hvilken samfundsmæssig og strategisk rolle bør de Selvstyreejede aktieselskaber udfylde fremover?
Medlem af Inatsisartut Karl-Kristian Kruse, Siumut

Imm./pkt.: 154
Forslag til Inatsisartutbeslutning om at Naalakkersuisut pålægges fuldt ud overdrage udstedelser af fiskerilicenser til kommunerne.
Medlem af Inatsisartut Henrik Fleischer, Siumut

Imm./pkt.: 155
Ændringsforslag fremsat af Erhvervs og Råstofudvalget vedtaget.
Forslag til Inatsisartutbeslutning om at pålægge Naalakkersuisut senest til FM 2020 at fremsætte forslag til ændring af Inatsisartutlov nr. 2 af 15 maj 2014 om arbejdsmarkedsydelse, således at retten til arbejdsmarkedsydelse ved hjemsendelse på grund af produktionsstop udvides til at omfatte enhver form for korterevarende midlertidige afbrydelser af arbejdet, som medarbejderen ikke har haft indflydelse på, og samtidig udvides til at omfatte ansatte i enhver form for virksomhed.
Medlem af Inatsisartut Doris J. Jensen, Siumut

Imm./pkt.: 156
Forslag til Inatsisartutbeslutning om at pålægge Naalakkersuisut, at Naturinstittutet i 2020 foretager en mere omfattende optællingsarbejde, om af edderfugleart bestanden for at Naalakkersuisut kan fastsætte edderfuglene kvoterne mere nøjagtigt.
Medlem af Inatsisartut Aqqaluk Heilmann, Atassut

Imm./pkt.: 157
Forslag til Inatsisartutbeslutning om at pålægge Naalakkersuisut, at Naturinstituttet i 2020 skal foretage en mere omfattende optælling, af nar- og hvidhval bestanden, for at Naalakkersuisut kan få et bedre grundlag for fastsættelse af kvoterne.
Medlem af Inatsisartut Aqqaluk Heilmann, Atassut

Imm./pkt.: 158
Beh. EM 2019
Forslag til Forespørgselsdebat om hvordan vi i fremtiden kan skabe en bredere, og mere åben handel med andre lande via skibstrafik, så vi kan være mere med i globaliseringen.
Medlem af Inatsisartut Aqqalu C. Jerimiassen, Atassut

Imm./pkt.: 159
Beh. EM 2019
Forslag til forespørgselsdebat om, hvordan vi for at modvirke omsorgssvigt, styrke folkesundheden og for at mindske borgernes gældssætning, styrket kan arbejde hen imod, at modtagere af offentlig hjælp og andre offentlige velfærdsydelser, først og fremmest anvender hjælpen og ydelser til dækning af faste udgifter, såsom husleje, vand og varme, dagsinstitution, børnebidrag, restskatter og mad, fremfor at anvende midlerne til misbrug af alkohol, hash, spil og andre former for misbrug.
Medlem af Inatsisartut Siverth K. Heilmann, Atassut

Imm./pkt.: 161
Forslag til forespørgselsdebat om hvilke fordele og ulemper, der vil være, hvis vi indfører en grønlandsk sygeforsikring.
Medlem af Inatsisartut Siverth K. Heilmann, Atassut

Imm./pkt.: 162
Forslag til forespørgselsdebat om, hvorledes vi i Grønland kan sikre en anerkendelse af e-sport som en officiel sportsgren og de dertil hørende støttemuligheder.
Medlem af Inatsisartut Aqqalu C. Jerimiassen, Atassut

Imm./pkt.: 165
Forslag til Inatsisartutbeslutning om at Naalakkersuisut pålægges inden EM2019 fremsætter en beslutningsgrundlag vedrørende eventuel etablering vandkraftforsyning af Aasiaat og Qasigiannguit. Beslutningsgrundlaget skal udrede hvilke byer og bygder, som kan tilsluttes el-nettet, samt medtage relevante erfaringer fra forsøg med forskellige vedvarende energikilder i Igaliko.
Medlem af Inatsisartut Aqqa Samuelsen, Inuit Ataqatigiit

Imm./pkt.: 167
Forslag til forespørgselsdebat om, hvorledes vi gennem en forbedring af lærernes arbejdsvilkår kan forbedre elevernes læringsmuligheder i folkeskolen.
Medlem af Inatsisartut Peter Olsen, Inuit Ataqatigiit

Imm./pkt.: 168
Forslag til forespørgselsdebat om der i råstofloven forsat bør være en mulighed for at pålægge råstofselskaber, at forarbejde udvundne mineraler her i landet.
Medlem af Inatsisartut Peter Olsen, Inuit Ataqatigiit

Imm./pkt.: 169
Forslag til Inatsisartutbeslutning, om at Naalakkersuisut fremsætter forslag om, at det nuværende kapitalafkast på 1,5% som lejere i selvstyrets udlejningsejendomme betaler skal udfases over en tre årig periode og i stedet forbliver i den pågældende boligafdeling som en særlig renoveringspulje. Denne renoveringspulje skal anvendes på forbedringer af isolering, døre, vinduer, maling og tilsvarende.
Medlem af Inatsisartut Aqqaluaq B. Egede, Inuit Ataqatigiit

Imm./pkt.: 170
1. beh. 22/11-2018
Forslag til Inatsisartutbeslutning om at Naalakkersuisut pålægges senest til EM2019 at fremlægge en redegørelse om boliger til unge. Redegørelsen skal indeholde en vurdering af nuværende boligbygningsinitiativer og tillhørende instrumenter som f.eks. boligsikringsydelser samt anbefalinger til supplerende initiativer i fald behovet ikke dækkes af det igangværende.
Medlem af Inatsisartut Mimi Karlsen, Inuit Ataqatigiit

Imm./pkt.: 171
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at tage kontakt til de danske Rigsmyndigheder med henblik på ikraftsættelse af Lov om trossamfund uden for folkekirken.
Medlem af Inatsisartut Mimi Karlsen, Inuit Ataqatigiit

Imm./pkt.: 172
Forslag til Inatsisartutbeslutning om at pålægge Naalakkersuisut senest til FM2020 at fremlægge en handlingsorienteret indsatsplan, der skal tage sigte på at nedbringe forbruget af plastik. Indsatsplanen skal indeholde konkrete delmål og initiativer. Indsatsplanens overordnede målsætning bør ikke ligge under de ambitioner EU har udstukket til nedbringelse af forbruget af plastik.
Medlem af Inatsisartut Mimi Karlsen, Inuit Ataqatigiit

Imm./pkt.: 174
Ændringsforslag fremsat af et enigt Udvalg vedtaget

Imm./pkt.: 175
Ændringsforslag fremsat af Naalakkersuisut forkastet.
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges inden EM2019 at sikre reelle muligheder for opfiskning af kvoten for hellefisk ved forvaltningsområdet Upernavik, gennem tiltag til ændring af forvaltningen af fiskeriet indenfor de gældende regler.
Medlem af Inatsisartut Aqqaluaq B. Egede, Inuit Ataqatigiit

Imm./pkt.: 176
Forslag til forespørgselsdebat om hvorledes vi forsat kan sikre at de kulturbetingende og unikke fangstmetoder i Qaanaaq bevares til glæde for fremtidige generationer.
Medlem af Inatsisartut Mikivsuk Thomassen, Inuit Ataqatigiit

Imm./pkt.: 178
2. beh. EM 2019
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at genindføre godtgørelsesordningen på området for sukkerafgifter med henblik på at forbedre konkurrenceevnen hos lokale producenter af sukkerholdige produkter som eksempelvis is og kage. Godtgørelsesordningen skal genindføres med virkning fra 1. januar 2020.
Medlem af Inatsisartut Justus Hansen, Demokraterne

Imm./pkt.: 179
Ændringsforslag fremsat af Naalakkersuisut forkastet.
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at ændre § 6, stk. 3 i Inatsisartutlov om regulering af arbejdskrafttilgangen i Grønland således, at retstilstanden bliver, at tilladelse kan betragtes som givet, såfremt ansøgeren ikke har modtaget anden meddelelse inden 10 dage efter ansøgningens indgivelse.
Medlemmer af Inatsisartut Randi Vestergaard Evaldsen og Justus Hansen, Demokraterne

Imm./pkt.: 180
Forslag til forespørgselsdebat om, hvad vi kan gøre for at nedbringe den personfarlige kriminalitet.
Medlem af Inatsisartut Justus Hansen, Demokraterne

Imm./pkt.: 181
Ændringsforslag fremsat af Naalakkersuisut vedtaget.
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at ændre den gældende bekendtgørelse om emballage til øl og kulsyreholdige læskedrikke, således at øl og sodavand overalt i Grønland kan sælges på dåse, og således at disse dåser indgår i det grønlandske returpantsystem.
Medlem af Inatsisartut Nivi Olsen, Demokraterne

Imm./pkt.: 182
Ændringsforslag fremsat af Inuit Ataqatigiit forkastet.
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at undersøge, hvorledes landets sportsudøvere på landsholdsniveau får bedre muligheder for at træne sammen. Undersøgelsen skal særligt fokusere på udfordringerne omkring de høje transportudgifter. Naalakkersuisut skal tage kontakt til Grønlands Idrætsfor-bund, specialforbundene samt andre relevante interessenter med henblik på inddragelse i undersøgelsen, der skal omdeles til Inatsisartut inden FM2020.
Medlem af Inatsisartut Nivi Olsen, Demokraterne

Imm./pkt.: 183
Vestnordisk Råd opfordrer Færøernes Landsstyre, Naalakkersuisut i Grønland og Islands regering til at undersøge mulighederne for et øget samarbejde mellem landene på idrætsområdet.
Delegationsformand Vivian Motzfeldt

Imm./pkt.: 185
Vestnordisk Råd henstiller til Færøernes Landsstyre, Naalakkersuisut i Grønland og Islands Regering, at man etablerer et formelt forum for samarbejde om de vestnordiske sprogs fremtid. Det første skridt vil blive at oprette en arbejdsgruppe med repræsentanter fra hvert land. Arbejdsgruppens opgave vil blive den at skrive en rapport indeholdende en oversigt om de tre sprogs stilling og fremtidsmuligheder, især i lyset af den pågående digitale revolution.
Delegationsformand Vivian Motzfeldt

Imm./pkt.: 188
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut i sit igangværende reformarbejde pålægges at indarbejde emnerne ytringsfrihed og god debatkultur i folkeskolens formålsbeskrivelse.
Medlem af Inatsisartut Laura Táunâjik, Siumut

Imm./pkt.: 189
Ændringsforslag fremsat af et enigt Familie Sundhedsudvalget vedtaget.
Forslag til Inatsisartut beslutning om at pålægge Naalakkersuisut, som et forebyggende tiltag for liv og helbred, at undersøge behovene for, at borgerne i bygderne kan få tilbud om førstehjælpskursus i regi af sundhedsvæsenet eller fra andre aktører med samme faglige behovsfokus. Undersøgelsen skal fremlægges for Inatsisartut senest inden udgangen af 2019, og indeholde forslag til finansiering svarende til behov og muligheder.
Medlem af Inatsisartut Doris J. Jensen, Siumut

Imm./pkt.: 190
Ændringsforslag fremsat af Anlægsudvalget vedtaget
Forslag til Inatsisartut-beslutning om, at Naalakkersuisut pålægges til FM2020 at fremlægge en udredning om eventuel hjemtagning af hele ressortområdet vedrørende sikkerhed til søs og skibsregistrering og søretslige forhold mv.
Medlem af Inatsisartut Henrik Fleischer, Siumut

Imm./pkt.: 193
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at arbejde for, at erhvervsfangers fangst på narhvaler, hvidhvaler og isbjørne i månederne december og januar ikke skal tælle med i de udmeldte kvoter for de nævnte dyrearter.
Medlem af Inatsisartut Karl-Kristian Kruse, Siumut

Imm./pkt.: 194
Ændringsforslag fremsat af Erhvervs og Råstofudvalget vedtaget.
Forslag til Inatsisartutbeslutning om at pålægge Naalakkersuisut, at undersøge årsagerne til det høje prisniveau på dagligvarer i Grønland set i relation til det gennemsnitlige prisniveau i landene under OECD. Undersøgelsen skal indeholde anbefalinger og strategier til, hvorledes en nedbringelse af prisniveauet på dagligvarer i Grønland kan fremmes. Undersøgelsens resultater skal inden EM2020 fremlægges i Inatsisartut.
Siumuts medlemmer af Inatsisartut

Imm./pkt.: 196
Beh. EM 2019
Forslag til forespørgselsdebat om hvorledes, det eventuelt kan forebygges at stigende anlægspriser i Nuuk på sigt afskærer lav og mellemindkomst gruppers adgang til tidsvarende lejeboliger.
Medlem af Inatsisartut Doris J. Jensen, Siumut

Imm./pkt.: 197
Forslag til Inatsisartut udtalelse vedtaget

Imm./pkt.: 198
Ændringsforslag fremsat af Naalakkersuisut vedtaget
Forslag til Inatsisartutbeslutning om at pålægge Naalakkersuisut inden udgangen af 2019 at fremlægge en analyse af, hvad der skal til, for at realisere en behandlings-garanti for kræftpatienter i Grønland på maksimal 30 dage fra man har fået konsta-teret sygdommen.
Siumuts medlemmer af Inatsisartut

Imm./pkt.: 201
1. beh. 8/10-2018
Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2018 om ændring af Inatsisartutlov om erhvervsuddannelser og kurser på erhvervsuddannelsesområdet.
(Ophævelse af bestemmelse om udbydelse af videregående uddannelser)
Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Kirke og Udenrigsanliggender

Imm./pkt.: 202
1. beh. 12/10-2018
Ændringsforslag fremsat af Naalakkersuisut vedtaget.
Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2018 om ændring af Inatsisartutlov om museumsvæsen. (Skærpede udførselsregler for Nationalparken, Biosfæreområdet i Nord- og Østgrønland samt bestemmelser om Museumsnævnets sammensætning, funktionsperiode og vederlæggelse)
Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Kirke og Udenrigsanliggender

Imm./pkt.: 204
1. beh. 10/10-2018
Ændringsforslag 3. beh. fremsat af Naalakkersuisut vedtaget.
Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2018 om ændring af Inatsisartutlov om fredning og anden kulturarvsbeskyttelse af kulturminder. (Skærpede beskyttelsesregler for Nationalparken, Biosfæreområdet i Nord- og Østgrønland, præcisering af regler om vedligeholdelse og restaurering af bygninger og vurdering af aktiviteters virkning på kulturarven i kulturhistoriske områder)
Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Kirke og Udenrigsanliggender

Imm./pkt.: 211
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Grønlands Selvstyre tiltræder anordninger om ikrafttræden for Grønland af lov om ændring af lov om finansiel virksomhed og lov om restrukturering og afvikling af visse finansielle virksomheder.
Naalakkersuisoq for Erhverv og Energi

Imm./pkt.: 212
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Grønlands Selvstyre tiltræder anordninger om ikrafttræden for Grønland af lov om garantiformue for indskydere og investorer.
Naalakkersuisoq for Erhverv og Energi

Imm./pkt.: 215
Forslag til: Inatsisartutbeslutning om Grønlands Selvstyres udtalelse til forslag til lov for Grønland om oplysninger, der skal medsendes ved pengeoverførsler.
Naalakkersuisoq for Erhverv og Energi

Imm./pkt.: 216
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Grønlands Selvstyre tiltræder anordning om ikrafttræden for Grønland af lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme.
Naalakkersuisoq for Erhverv og Energi

Imm./pkt.: 220
Forslag til forespørgselsdebat om etablering af central videns Center om forældrenes levevilkår. Formålet med forespørgselsdebatten er at der senere hen skal danne grundlag for etablering af en Forældre talsmand.
Medlem af Inatsisartut Jens Napãtôk´, Partii Naleraq

Imm./pkt.: 221
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges til FM2020 at undersøge mulighederne for samt hvilke tiltag der skal til for at ophæve kvotering af fangstdyr ved Avanersuaq og Ittoqqortoormiit om narhvaler, hvidhvaler, hvalros og isbjørne.
Medlem af Inatsisartut Jens Napãtôk´, Partii Naleraq

Imm./pkt.: 222
Forslag til forespørgselsdebat om hvorledes vi kan fremme mulighederne for en bedre udnyttelse af havplanter i Grønland.
Medlem af Inatsisartut Jens Napãtôk´, Partii Naleraq

Imm./pkt.: 223
1. beh. EM 2019
2. beh. EM 2019
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges til EM2019 at fremsætte forslag til at formalisere politikken for honorering af bestyrelsesmedlemmer i de Selvstyreejede virksomheder og underliggende institutioner med henblik på at opnå gennemsigtighed og konsekvens i anvendelsen af reglerne.
Partii Naleraq´s medlemmer af Inatsisartut

Imm./pkt.: 225
Forslag til forespørgselsdebat om hvordan vi i større grad benytter grønlandsk besætning ved ansættelse af officerer og teknisk personale i det grønlandske fiskeri.
Medlem af Inatsisartut Peter Olsen, Inuit Ataqatigiit

Imm./pkt.: 226
Beh. EM 2019
Forslag til forespørgselsdebat om hvorvidt nye oplysninger om forsvarets ønske om fortsat anvendelse af Kangerlussuaq, giver grundlag for at genoverveje lufthavns-pakken og udviklingen af landets infrastruktur?
Partii Naleraq´s medlemmer af Inatsisartut

Imm./pkt.: 227
Forslag til forespørgselsdebat om, hvordan vi kan styrke markedsføringen af vores fælles ressourcer, som olie, mineraler, vand og energi.
Medlem af Inatsisartut Randi Vestergaard Evaldsen, Demokraterne

Imm./pkt.: 229
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at rette henven-delse til den danske stat med anmodning om hjælp til at hjælpe børnene i Tasiilaq og resten i Grønland.
Medlemmerne af Inatsisartut fra Partii Naleraq, Demokraatit, Atassut, Samarbejdspartiet og Inuit Ataqatigiit