Dagsorden

26. mødedag, tirsdag den 11. februar 2025, kl. 11:00 (Del 2)
Punktnummer / Behandlingsdatoer
Forslagstitler
Imm./pkt.: 2
Redegørelse for dagsordenen.
Formandskabet for Inatsisartut

Imm./pkt.: 114
Forslag til Inatsisartutbeslutning om at pålægge Naalakkersuisut at igangsætte en undersøgelse af, hvad det vil have af økonomiske og administrative konsekvenser for såvel det private erhvervsliv som for den offentlige sektor såfremt man, som lønmodtager, fik ret til at dyrke 30 minutters motion om dagen i arbejdstiden. Undersøgelsen skal ligeledes belyse de helbredsmæssige konsekvenser for befolkningen, og hvad dette vil have af betydning for samfundsøkonomien i form af lavere sygefravær og lavere udgifter til Sundhedsvæsenet som følge af et forventeligt fald i antallet af livsstilssygdomme. Undersøgelsen skal omdeles til Inatsisartut inden FM 2025.
Medlem af Inatsisartut Anna Wangenheim, Demokraatit

Imm./pkt.: 115
Forslag til Inatsisartutbeslutning om at pålægge Naalakkersuisut at foretage en undersøgelse af, hvad det vil have af økonomiske, samfundsmæssige og helbredsmæssige konsekvenser såfremt arbejdstiden herhjemme bliver nedsat fra de nuværende 40 timer om ugen til 35 timer om ugen. Undersøgelsen skal omdeles til Inatsisartut inden FM 2025.
Medlem af Inatsisartut Anna Wangenheim, Demokraatit

Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges før EM2025 at fremsætte et lovforslag til ændring af Inatsisartutlov om alderspension, således at alderspensionens opdeling i en grundpension og et pensionstillæg afskaffes, og således at alle alderspensionister uafhængigt af egen eller samlevers indkomst opnår ret til en alderspension på 165.000 kr. om året. Alderspensionen skal som hidtil reguleres 1 gang årligt på grundlag af den af Grønlands Statistik opgjorte satstilpasningsprocent.
Medlem af Inatsisartut, Peter Olsen, Inuit Ataqatigiit

Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at pålægge Naalakkersuisut at udarbejde en redegørelse vedr. mulighederne for at ændre § 55, stk. 1, i landstingslov om Grønlands Hjemmestyres og kommunernes tjenestemænd i Grønland, således at der tilkommer tjenestemænd pension efter de for statens tjenestemænd i Grønland gældende regler, dog med et tillæg på en nærmere fastsat procentdel af den pensionsgivende lønningsindtægt, der har til formål tilnærmelsesvis at udligne forskellen mellem den tjenestemandspension, som pensionerede tjenestemænd bosat i henholdsvis Grønland og Danmark oppebærer. Redegørelsen, som skal afgives inden EM2025, skal bl.a. belyse, hvor stort tillægget bør være for tilnærmelsesvist at kunne udligne forskellen, og hvad det vil koste henholdsvis kommunerne og selvstyret. I samme ombæring skal redegørelsen også belyse, hvor mange der i Grønland er ansat efter tjenestemands overenskomsten.
Medlem af Inatsisartut, Peter Olsen, Inuit Ataqatigiit

Forslag til Inatsisartutbeslutning om at pålægge Naalakkersuisut at oprette et offentlig ejet filmselskab med de nødvendige faciliteter i Grønland.
Medlem af Inatsisartut Doris Jakobsen Jensen, Siumut

Imm./pkt.: 145
Forslag til Inatsisartutbeslutning om at pålægge Naalakkersuisut at sikre, at Sundhedsvæsenets ydelseskatalog altid er opdateret og aktuelt således, at borgerne aldrig er i tvivl om, hvilke ydelser, der tilbydes og hvor de rent geografisk tilbydes.
Medlem af Inatsisartut Anna Wangenheim, Demokraatit

Imm./pkt.: 128
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at pålægge Naalakkersuisut inden FM2025 at udarbejde en redegørelse om at der skal være en patienthotel i Peqqinnissaqarfik Region Nord.
Inatsisartut medlem Aqqalu C Jerimiassen, Atassut

Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at udarbejde et lovforslag om, at Grønlands Selvstyre og kommunerne årligt skal bevilge 1 % af anlægsudgifterne til forskønnelse af udvalgte offentlige byggerier, og at der ved forskønnelsen skal benyttes kunstnere. Forskønnelsen af byggerierne omfatter både det indvendige og det udvendige rum.
Medlem af Inatsisartut Peter Olsen, Inuit Ataqatigiit

Imm./pkt.: 127
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at ændre Inatsisartutlov om kunstnerisk virksomhed, således at Selvstyret og kommunerne forpligtes til at udsmykke det offentlige rum med lokal grønlandsk kunst.
Inatsisartut medlem Aqqalu C. Jerimiassen, Atassut