Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalgs orienteringsrejse til USA

26.09.2023

Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg afsluttede for nylig en orienteringsrejse, der inkluderede besøg i Portland, Maine og Washington D.C. i USA.i perioden 5. - 14. september 2023.

 

Under denne rejse fulgte udvalget et ambitiøst program, som inkluderede møder og drøftelser med betydningsfulde aktører.

 

I Portland, i delstaten Maine var der møder med forskellige kommercielle og lokale interessenter. Havnen i Portland fungerer som en vigtig indgangsport til Grønland fra USA og derfor fokuserede samtalerne især på mulighederne for øget samhandel og varetransport samt handelsbarriererne mellem Grønland og USA. Af politikere blev der blandt andet holdt møde med kongresmedlem Chellie Pingree, hvor udvalgsmedlemmerne havde lejlighed til at fremlægge deres forskellige synspunkter vedrørende aktuelle såvel som fremtidige samarbejder, herunder handel og uddannelse. Udvalget havde også mulighed for at besøge Army National Guard hovedkvarter i Maine, hvor de blandt andet forklarede om deres arktiske specialisering samt samarbejde med Montenegro. I Portland fik udvalget også mulighed for at drøfte samarbejde om sundhedsfagligt personale, og i den forbindelse har udvalget henvendt sig til Naalakkersuisut og opfordret til at sundhedsområdet bliver skrevet ind i aftalen om Joint Committee.

 

I Washington D.C. blev der blandt andet holdt møde med embedsfolk fra USAid, State departement og Pentagon.  På politikernes side blev der tid til møde med senatorerne Lisa Murkowski fra Alaska og Angus King fra Portland, hvor der blandt andet blev diskuteret selvstændighed og forsvar samt handel og sundhed med gensidigt interesser.

 

Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg ser frem til at fortsætte dialogen om disse spørgsmål og vil arbejde på at styrke forbindelserne mellem Grønland og USA i fremtiden.

 

 

Pele Broberg

Fg. formand for Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg

For yderligere oplysninger kan udvalgets fg. formand kontaktes på mobil +299 483536