Kommentar til avisen Sermitsiaq.ag, til artikel på avisens hjemmeside den 20. maj 2022 under overskriften: ”Flere Inatsisartut udebliver fra møder”.

02.06.2022

 

 

En artikel, som Sermitsiaq.ag, for nyligt bragte på sin hjemmeside, kunne efterlade det indtryk, at fravær og hyppige clearinger i Inatsisartut for tiden udgør et demokratisk problem. Det kræver en kommentar og en forklaring på, hvad clearings ordningen egentlig er:

 

Inatsisartutmedlemmers adgang til fravær eller orlov er reguleret i Forretningsorden for Inatsisatut, som sætter ret snævre grænser for fravær. Hvervet som medlem af Inatsisartut er et borgerligt ombud, og dermed et hverv, som den indvalgte har pligt til at varetage.

 

Men et medlem kan, som alle andre, blive ramt af sygdom. Ved længerevarende sygdom (sygdom som forventes at vare mere end 2 uger) indkaldes en suppleant, men trafikale eller andre forhindringer kan i sådanne tilfælde nogle gange betyde, at et parti i en kortere periode ikke er fuldtalligt repræsenteret i Inatsisartut.

 

Og her er det, at clearingsordningen bliver brugt. Clearing sikrer, at sygdom og andet fravær ikke påvirker magtbalancen ved afstemningerne i salen. Er et medlem fra oppositionen forhindret i at deltage i en afstemning, giver et medlem fra koalitionen efter aftale afkald på at stemme. Og omvendt.

 

Ordningen omfatter alene afstemninger i salen. Afstemninger i udvalgene er derimod ikke omfattet, og ordningen har derfor ingen betydning for udvalgsarbejdet.

 

Ordningen har ligeledes ingen betydning for medlemmernes adgang til at deltage i drøftelserne i salen, hvor et medlem, som er clearet (men tilstedeværende i salen), har samme taleret, som hvis medlemmet ikke var clearet.

 

Det skal afslutningsvist understreges, at clearingsordningen er frivillig men den er i alle partiers interesse.

 

 

Med venlig hilsen

 

Kim Kielsen

Formand for Inatsisartut