Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg deltog på Arctic Circle Assembly 2019 og åbnede debatten om sikkerhedspolitiske udfordringer for Grønland på vejen mod selvstændighed.

17.10.2019

Inatsisartuts Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg var første gang repræsenteret ved Arctic Circle Assembly i Reykjavik med eget event. Udvalget havde arrangeret en breakout-session, hvor der var lagt op til debat mellem publikum og udvalgets deltagende medlemmer Aleqa Hammond, Mimi Karlsen og Pele Broberg. Interessen for udvalgets event var særligt stor, da salen Norðurljós var godt fyldt op.

 

Udvalgets formand, Aleqa Hammond, indledte med at sætte rammen om de forhold, som er ved at ændre ved det sikkerhedspolitiske billede i Grønland og Arktis. Isen i og omkring Grønland smelter med voldsom hast og herved skabes der nye ruter for skibstrafikken, der sker en militær oprustning i Rusland og folkene i Arktis bliver ofte glemt, også når det diskuteres om Arktis skal have en traktat, der minder og den i Antarktis.

 

Udvalgets næstformand, Mimi Karlsen, fremhævede den særlige grønlandske levevis. Et liv i tæt forbindelse med naturen, men også et liv i fred. Næstformanden understregede, at fred i Arktis er nødvendigt for at sikre internationalt samarbejde i kampen mod klimaforandringer, men også for at sikre det grønlandske folks videre arbejde for selvstændighed.

 

Slutteligt berørte udvalgsmedlemmet, Pele Broberg, den store opmærksomhed, som den amerikanske præsident, Donald Trump, skabte om Grønland ved at udvise interesse for at købe Grønland. Det var tydeligt, at der på konferencen var stor interesse fra publikum i udvalgsmedlemmernes perspektiver på sagen. Der var særligt en interesse og opmærksomhed på hvordan købstilbuddet havde bidraget til et øget fokus på de sikkerhedspolitisk udfordringer.

 

Efter indlæggene fulgte en debat, hvor de mange fremmødte deltog ivrigt sammen med udvalgsmedlemmerne. Her var det tydeligt, at der blandt publikum var en stærk velvilje over for Udvalgets ønske om øget fred og selvstændighed. Publikum havde stor forståelse for de udfordringer, som Grønland og det øvrige Arktis står overfor og bidrog med interessante perspektiver på hvordan disse udfordringer kunne håndteres.

 

På vegne Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg

 

 

Aleqa Hammond

Formand for Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg

 

For yderligere oplysninger kan udvalgets formand kontaktes på mobil +299 49 23 09