Tre bøger indstillet til vestnordisk børnelitteraturpris

13.12.2007

I begrundelsen for nomineringen siger bedømmelseskomitéen blandt andet:

 

Bogen er længe ventet.  For forfatteren lykkedes det at skrive en global mangfoldig bog som samtidig er genkendelig i sin kulturelle særpræg.

 

Man får lyst til at lege med ord ved læsning af bogen.  Det er lykkedes at skabe en farvestrålende bog med et enestående samspil mellem forfatter og illustratorer.  Bogen er et unikt humoristisk grønlandsk vrøvlevers og bogstavrim.

 

Den færøske bedømmelseskomité har indstillet bogen Appollonia som er forfattet af Edward Fulgø som også har lavet illustrationerne.  Den islandske dommerkomité har indstillet bogen Spøgelsesspor til Prisen, som er forfattet af Kristín Helga Gunnarsdóttir.  Én af disse tre bøger vil i august 2008 blive tildelt Vestnordisk råds Børne- og ungdomslitteraturpris.  Prisen er 60.000 danske kroner.

 

Prisen tildeles hvert andet år og nu nomineres der for fjerde gang bøger til Prisen. Fremgangsmåden er, at de nationale bedømmelseskomitéer (på Færøerne, i Grønland og i Island) nominerer i decembermåned året inden Prisens uddeling, én bog fra hvert land.  Den vestnordiske dommerkomité vælger siden én af disse tre bøger, til at modtage Prisen i augustmåned året efter.

 

Formålet med Vestnordisk Råds Børne- og ungdomslitteraturpris er at støtte litteraturen i Vestnorden og at opmuntre og inspirere forfattere, til at bruge deres talenter til at skabe børne- og ungdomslitteratur.  Rådets ønske er ligeledes at markere, at Vestnorden er et område, der hører sammen.

 

Men Prisen er ikke kun en opmuntring til at gå videre. Den er en hæder og et kvalitetsstempel, der sammenlignes med andre institutionaliserede litteraturpriser, som f. eks. Nordisk Råds forfatterpris.

 

Den grønlandske dommerkomité består af Vera-Lise Rosing Olsen formand (HK-uddannet, har arbejdet på Det grønlandske landsbibliotek i 10 år og er nu ansat i Direktoratet for Fiskeri og Fangst), Varste Mathæussen Berndtsson (uddannet skuespiller, læser i Ilisimatusarfik universititet) og Erika Nielsen Baadh (uddannet bibliotekar, leder af Groenlandica).

 

Tidligere Prisvindere er:

2002.  ¿Sagan af bláa hnettinum¿ af Andri Snær Magnason.

2004  ¿Engill í vesturbænum¿ af Kristín Steinsdóttir og Halla Sólveig Þorgeirsdóttir.

2006  ¿En hund, en kat og en mus¿ af Bárður Oskarsson.

 

Yderl. informationer: Rådssekretær Thordur Thorarinsson, tlf. 00354 5630731, tt@althingi.is

Formand for den grønlandske dommerkomité, Vera Lise Rosing Olsen, tlf. +299 254955

 

Læs mere om nomineringerne: www.vestnordisk.is

Bestemmelserne for Vestnordisk råds Børne- og ungdomslitteraturpris: http://www.vestnordisk.is/id/1000103