Pressemeddelelse fra Inatsisartut Sundhedsudvalg

13.10.2009

Til Sundhedsudvalgsmøde d. 8. oktober 2009 og til Sundhedspolitisk seminar d. 10. oktober 2009 i SANA vil udvalget komme med følgende pressemeddelelse.

 

For det første skal udvalget gør opmærksom på, at nuværende status for struktureformen er tilfredsstillende hvor udvalget har store forventninger for fremtidige planer . Strukturreformens arbejde påbegyndte  alledere i 1998. Første spade er ved at blive stukket i jorden hvor det første pilotprojekter igangsættes ( 1. januar 2010) hvormed selve strukturreformen træder i kraft 1. januar 2011.

 

Sundhedsudvalget følger nøje i det seneste års regnskab for Sundhedsvæsenet, der på det år havde haft flere millioner kr.’s budgetoverskridelser bag sig. Nuværende status og regnskabs opfølning viser , at der endnu engang vil forekomme underskud for dette finansår som Naalakkersuisoq for Sundhed og Finansudvalget havde gjort opmærksom på.

 

Det semeste par års budgetoverskridelser skyldtes uforudsete udgifter i forbindelse transportudgifter til akutte patienter samt udgifter i forbindelse med  til og fra tiltrædelse. Dette er nu heldigvis blevet fulgt nøje i forhold til tidligere, hvormed fremtidige budgetlægninger kan bedre hænge sammen i forhold til udgifterne.

 

Sundhedsudvalget er klar over at Sundhedsvæsenets personale udviser respekfuldt arbejde som er  prisværdigt. Personalet er ofte ude og vifte med deres viden om forholdene til samfundet og ikke mindst til os politikere, hvorved stillingtagen til problemerne iværksættes.

 

Vidensbaserede undersøgelser viser, at der i det seneste år var dukket flere og flere sygdomme  forårsaget af livstilssygdomme. I takt med udviklingen af samfundsnormer var der kommet andre og flere behandlingskrævende sygdomme og ikke mindst økonomisk belastende for samfundet.

 

Mangel på uddannede personale udgør, at nedbringelse af venteliste situationen bliver svært at reducere. På trods af forholdene udgør personalet i Sundhedsvæsenet fænomenelt arbejde for at gøre noget ved ventelistesituationen. Derfor vil udvalget prise Sundhedsvæsenets personale da de udviser deres utrættelighed og gør forskel for samfundet.

 

Det er ingen hemmelighed at nordiske lande samt vore arktiske nabolande mangler uddannede personale. Det kan forestilles, at man i fremtiden finder nye uddannelsesretninger indenfor medicinske studier rettet mod arktiske forhold. Nuværende erfaringer viser, at mangel på speciellæger er omfattende end behovet udviser, da generalist uddannelser indenfor medicinuddannelser næsten er ikke eksisterende end tidligere tider. 

 

Sundhedsudvalget skal anmode alle i samfundet om at anvende  det allede etablerede system for at fremme forebyggelsen af  livstilssygdomme, som eksempel kan være:

 

At det enkelte skoler udnytter og planlægge lokale valg i folkeskolen for, at fremme og styrkelsen af idræt samt læring om sunde kostvane. Udvalget skal herved opfordrer skolebestyrelserne om at deltage aktiv rolle for at fremme forebyggelse i det hele taget.

Desuden skal udvalget opfordre forældre om at aktivere deres børn ved kommunale og lokale aktivitets arangementer .

 

Delagtiggørelse samt aktiviteter med andre udgør selvtilfredshed der  fremmer sundhed for alle. Dette havde flere vidensundersøgelser påvist i flere sammenhænge.

 

Yderligere oplysninger kan indhentes hos formanden for udvalget, Olga P. Berthelsen på mobiltlf. +299 55 33 68