Nekrolog

26.11.2007

Grønland har mistet et stort menneske, en stor politiker og en stærk administrator.

 

Landstingsmedlem og borgmester Agnethe Davidsens alt for tidlige bortgang efterlader os alle i dette land i et tomrum af ufattelig urimelighed.

 

Nuuks dynamiske, effektive og højt skattede borgmester gennem mere end et årti har forladt os på et tidspunkt, hvor hendes udsyn, visioner og lederegenskaber endnu engang skulle komme Grønland til gode i forhold til etableringen af verdens største kommune under den grønlandske strukturreform.

 

Netop for bedst muligt at fremme Grønlands udvikling påtog borgmester Agnethe Davidsen sig ved valget i 2005 yderligere hvervet som medlem af Grønlands Landsting. Dette skete med det erklærede mål at deltage såvel på landsplan som på det kommunale niveau, når afgørende beslutninger om Grønlands fremtid skulle forberedes og implementeres. Landstingsmedlem og borgmester Agnethe Davidsen bidrog med sin stålsatte vilje og sit visionære klarsyn på afgørende måde til den strukturreform, hun mente landet havde brug for. Selv påtog Agnethe Davidsen yderligere sig den store opgave at stå i spidsen for den planlagte største kommune i Grønland.

 

Agnethe Davidsen har igennem hele sit voksne liv påtaget sig nøglestillinger i det grønlandske samfund. Som ansat i retsvæsenet og som kredsdommer fra sidst i 1960¿erne og frem til 1983, hvor det var naturligt for Agnethe Davidsen at påtage sig hvervet som Landsstyremedlem for sociale anliggender. Efter et par år i Nuuks Kom-munalbestyrelse fra 1989 overtog Agnethe Davidsen borgmesterposten i 1993 - et hverv hun beklædte frem til sin død.

 

Agnethe Davidsen var medlem af Grønlands Landsting i to perioder fra 1995 til 97 og igen fra 2005 til sin død. Med sine andre hverv, sit sociale og samfundsmæssige engagement, sit visionære klarsyn og aldrig svigtende gennemslagskraft har Agnethe Davidsen i hele sit virke været foregangskvinde i vort samfund.

 

I sit politiske virke har Agnethe Davidsen til stadighed repræsenteret partiet Siumut. Det er utvivlsomt, at Agnethe Davidsen har været den mest indflydelsesrige kvindelige politiker i Grønlands historie. Agnethe efterlader et uopretteligt tomrum overalt, hvor hun havde sit virke. Grønland og den grønlandske befolkning har lidt et ufatteligt tab ved Agnethes alt for tidlige bortgang.

 

På vegne af Grønlands Landsting skal jeg udtrykke den dybeste sorg ved Agnethe Davidsens død. Vore tanker og medfølelse går til Agnethes familie og venner.

 

 

Jonathan Motzfeldt

Landstingsformand