NEKROLOG - Mindeord om Uffe Ellemann-Jensen.

30.06.2022

Tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen afgik ved døden den 18. juni 2022 i en alder af 80 år.

 

Uffe Ellemann-Jensen, som blev hædret med Nersornaat i sølv i 1989, var uddannet cand.polit. og startede sin journalistiske karriere på Berlingske Aftenavis. I 1970 blev han ansat på TV-avisen, og fra 1975 til 1976 var han chefredaktør på Børsen. I 1977 blev han medlem af Folketinget et hverv han bestred i næsten 25 år. Han var formand for partiet Venstre i årene 1984 til 1998, og var fra 1982 til 1993 Danmarks og dermed rigsfællesskabets udenrigsminister.

 

En af hans første opgaver som udenrigsminister blev at forhandle vilkårene for Grønlands udtræden af EF. Det gjorde han dygtigt, og loyalt over for Grønlands interesser, til trods for at han personligt gerne havde set, at Grønland var forblevet i, hvad der siden blev til EU.

 

Senere var det også Uffe Ellemann-Jensen, der (på baggrund af en ønsket opgradering af varslingssystemet på Thule-basen) sammen med daværende landsstyreformand Jonathan Motzfeldt tilskyndede Inatsisartut til at etablere et udenrigs- og sikkerhedspolitisk udvalg. Hensigten var, at også det grønlandske parlament skulle have mulighed for at modtage orienteringer fra den danske regering om udenrigs- og sikkerhedspolitiske forhold, som angår Grønland.

 

Uffe Ellemann-Jensen havde et særligt forhold til Grønland: Han nød at rejse her i landet og holdt (med egne ord) meget af  ikke blot naturen, men også de mennesker, man møder der. Det giver en særlig støbning, når man skal leve så tæt på en barsk natur.

 

Privat var Uffe Ellemann-Jensen en ivrig lystfisker. I en af hans mange erindringsbøger ses et foto, hvor han  iklædt rensdyrparka, isbjørneskindsbukser og kamikker i selskab  med Jonathan Motzfeldt fisker fjordtorsk på isen ved Qaanaaq. Fritidsjæger var han også, og begge dele har måske bidraget til hans fascination af Grønland og de mennesker, han mødte her.  Glæden ved naturen og ved fangstoplevelserne, kunne han spejle sig i. Her var noget grundlæggende, som vi delte og havde til fælles.

 

Han har i et interview fortalt, hvordan han kort før sin 75 års fødselsdag tog på den jagttur, han vidste ville blive hans sidste, og om den kronhjort som hen mod jagtens slutning dukkede op, og stillede sig med siden til. Han skød, og den lagde sig på stedet. For sidste gang lagde han sin riffel fra sig med en blanding af vemod og taknemmelighed.

 

Uffe Ellemann-Jensens bortgang har indgydt mange i Grønland den samme blanding af vemod og af taknemmelighed. Grønland har mistet en af vort lands venner.

 

Jeg sender mine dybeste kondolencer til Uffe Ellemann-Jensens hustru og familie.

 

Æret være hans minde.

 

 

Formanden For Inatsisartut

Kim Kielsen