Mindeord om Thue Christiansen.

29.06.2022

NEKROLOG

Thue Christiansen afgik ved døden natten til den 26. juni 2022 i en alder af 82 år, i den nordjyske by Hals.

 

Thue blev født i 1940 i Maarmorilik ved Uummannaq. Han var uddannet lærer, og har undervist i folkeskolen, først i Danmark og siden i Grønland. Han blev hjemmestyrets første landsstyremedlem for kultur og undervisning en post han besad frem til 1983. Han har i årene 1975-76 desuden i kortere perioder siddet i Folketinget som stedfortræder.

 

Det er imidlertid ikke først og fremmest i sin lærergerning eller i sin politiske karriere, han har gjort sig bemærket i og uden for vort land. Først og sidst var Thue kunstner.

 

Som kunster var Thue selvlært. I sit kunstneriske virke var han alsidig: Han har tegnet logoer for flere virksomheder og foreninger bedst kendt, og højst elsket er måske KNIs logo med de to isbjørne og Nordstjernen på blå baggrund. Han har tegnet frimærker (og et enkelt julemærke), ja han har sågar designet enkelte møbler. Han har udsmykket byrådssalen i Maniitsoq, og to af hans værker begge metalrelieffer pryder ydermurene på rådhuset i Nuuk.

 

I kulturhuset Katuaq kan man ved særlige arrangementer glæde sig over hans smukke talerstol, udformet som stævnet på en konebåd. I offentlige institutioner og kontorer, såvel som i mange private hjem pryder hans charmerende silhuetportrætter af grønlandske kvindeskikkelser væggene.

 

Men også kunsthåndværket mestrede han, og den, som har haft en af hans fangstknive i sine hænder, glemmer sent fornemmelsen: Den omhu som han har lagt i materialevalget, i forarbejdningen og i udsmykningen.

 

Hans levende interesse for at bevare og udvikle den grønlandske tradition for kunstshåndværk blev en inspiration for mange, da han efter en årrække som betroet embedsmand i kulturdirektoratet blev projektleder for udvikling af grønlandsk kunsthåndværk.

 

Mest kendt er Thue dog for et ganske særligt værk; Erfalasorput, vort flag, siden 1985. Thue Christiansen er ikke blandt os mere, men Erfalasorput; det flag, han skabte, vil for altid forene ham med den kærlighed, vi nærer til vort land.

 

Thue Christiansen blev hædret med Nersornaat i guld i 1991 og blev i 1997 ridder af Dannebrogordenen.

 

Jeg sender mine dybeste kondolencer til hans hustru og familie.

 

Æret være hans minde.

 

 

Formanden for Inatsisartut

Kim Kielsen