Mindeord for H.K.H. Prins Henrik

15.02.2018

Af formanden for Inatsisartut, Lars-Emil Johansen

 

I anledning af H.K.H. Prins Henriks død har Formanden for Inatsisartut Lars Emil Johansen overbragt kondolence til Hendes Majestæt Dronning Margrethe og hele den kongelige familie og bringer følgende mindeord:

 

Det er med stor sorg, at jeg har modtaget nyheden om, at H.K.H. Prins Henrik er sovet stille ind på Fredensborg Slot omgivet af sin nærmeste familie.

 

I Grønland kender vi Prins Henrik som et meget generøst og kulturelt interesseret og begavet menneske som aldrig gik af vejen for sine helt egne indslag, under de officielle besøg. Han var god til at bryde isen ved officielle besøg.

 

Han har betaget både gamle og unge med sin varme og ligefremme omgangstone med høj som lav.

 

Jeg har haft den fornøjelse at opleve Prins Henrik på tæt hold under de mange officielle besøg Dronningen og Prins Henrik har lagt i Grønland siden 1970.

 

Grønland mødte Prins Henrik første gang i 1970 hvor han besøgte Tasiilaq dengang Ammaassalik.

 

Prins Henrik interesserede sig oprigtigt meget for den grønlandske kultur og naturens glæder - og ikke mindst naturens gaver til hans kulinariske interesser. Det var ikke spor usædvanligt, at der ved officielle besøg, blev lagt vej forbi de kulinariske oplevelser, som naturen og årstiden kunne bidrage med til hans middagsretter.

 

Prins Henrik har besøgt det meste af Grønland og kender landet ganske godt. Og alle steder, hvor han kom frem, har han opsøgt den grønlandske kultur og hvilket dagens mange mindeord om ham også viser, at han havde en stor interesse i kunst. Og han viste med sit helt eget udtryk som kaffemik i Uummannaq og dansemik i Upernavik at han kom ganske fint ind i den grønlandske kultur og forstod vores levevis.

 

I 2004 i anledningen af Prins Henriks 70 års fødselsdag, overrakte daværende formand for Landstinget Jonathan Motzfeldt H.K.H. Prins Henrik en gave fra Grønland, hvor Prins Henrik fik en ubeboet ø i Nordøstgrønland opkaldt efter sig. Denne ø blev kortlagt i 1905 af en fransk-belgisk ekspedition der navngav den Ile de France (Frankrigs Ø). Den blev i anledningen af Prins Henriks fødselsdag omdøbt til Qeqertaq Prins Henrik eller Prins Henriks Ø.

 

Prins Henrik måtte i 1997 gennemføre regentparrets officielle besøg i Grønland alene, da Dronningen måtte rejse hjem pga knæskade. På denne rejse deltog jeg på Prinsens rejse fra Nanortalik i syd til Pituffik i Nord og hvor Grønland lærte Prins Henrik rigtigt at kende og Prins Henrik lærte uden tvivl også Grønland rigtigt at kende på denne rejse, som han måtte gennemføre uden Dronningen ved sin side.

 

I denne rolle er det nærliggende at citere ham fra biografien om Prins Henrik med titlen Skæbne forpligter skrevet af Philippe V. Desplaces følgende: Da jeg knyttede mig til min skæbne, lyttede jeg til mit hjerte, og så kom glæden Det er et citat af Prins Henrik selv og som han uden tvivl ofte selv må have oplevet og genkendt som et grundlæggende element i mange af de opgaver han fik i sin rolle som H.K.H. Prins Henrik.

 

Prins Henriks ode til Grønland fra hans digtsamling: Blå mærker på sjælen, udtrykker Prins Henriks oplevelse af Grønland på smukkeste vis.

 

Grønland har i sandhed mistet en kongelig ven og markant person i den kongelige familie. Æret være H.K.H. Prins Henriks minde.