Landstingsmedlem Enos Lyberth uddeler Nersornaat

30.07.2004

Overrækkelse af Nersornaat på Hotel Maniitsoq den 29. juli 2004 ved Landstingsmedlem Enos Lyberth.


Det er tre prominente bidragsydere til det grønlandske samfunds udvikling, jeg i dag har den store glæde at dekorere med Grønlands Hjemmestyres Fortjenstmedalje Nersornaat. Fælles for de tre er den utrolige energi og virkelyst, der har karakteriseret deres indsats for vort samfund. Deres virke i det grønlandske samfund gør dem til levende eksempler til efterfølgelse. De tre modtagere af Fortjenstmedaljen er Hansigne Lyberth, Jakob Lyberh og Peter Lyberth. Nu skal jeg sige, at det ikke skal tillægges nogen betydning i hvilken rækkefølge medaljerne overrækkes her i dag. Det er derfor tilfældigt at jeg begynder med den af Nersornaat modtagerne, der kan siges at have bidraget mest i levealder.


Hansigne Lyberth, vil du venligst træde frem. Kære Hansigne Lyberth. Du har i sandhed haft lejlighed til at foregå dine kollegaer og arbejdskammarater med et godt eksempel gennem et langt og arbejdssomt liv. Da du startede i sin tid med at arbejde i fiskeindustrien var arbejdet underbetalt og forholdene dårlige med kulde i fabrikshallen og et presset arbejdstempo og hurtigt fik dine kollegaer øjnene op for, at du besidder de egenskaber og kvaliteter, der gør dig selvskreven som tillidsrepræsentant. Lige siden har du repræsenteret dine fællers samlede interesser i dit virke for lønmodtagernes vilkår.


Arbejdstagernes opnåelse af rimelige løn- og ansættelsesvilkår, og dermed en mere menneskelig tilværelse, er den sag du har viet dit liv. Du startede som aktiv i GAS og siden i SIK, hvor du har siddet i skiftende hovedbestyrelser.  Du har også været formand for lokalafdelingen i flere perioder. Du blev kendt som en dygtig forhandler når der skulle forhandles overenskomster og du havde stor indflydelse på akkordforhandlingerne. Du har altid fundet det vigtigt at der blev udbredt oplysning og viden om arbejdstagernes rettigheder og har også haft en indflydelse på arbejderhøjskolen virke i dets start.


Du har i tidens løb også haft tid til at varetage lokalbefolkningens interesser og dermed også siddet i kommunalbestyrelsen. Selvom du nu er pensioneret yder du stadig en indsats til forbedring af dine medmenneskers vilkår, da du stadig er aktiv i foreningslivet og derfor er du da også blevet hædret af både kommunen og ældreforeningen. Der skyldes dig tak for din mangeårige indsats. Det glæder mig meget at kunne overrække dig Grønlands Hjemmestyres Fortjenstmedalje Nersornaat i sølv. Hjertelig tillykke.


Og nu til Jakob og Peter Lyberth, vil I venligst træde frem. Kære Jakob og Peter Lyberth. I startede Jeres arbejdsliv tidligt. Allerede da I var børn begyndte I at hjælpe jeres far og bedstefar med at fiske I jeres sommerferier. Dengang fik I halvdelen af hvad en voksen fik i løn og allerede dengang lærte I at sparer op til fremtiden og dette har Maniitsoq komunne og mange familier haft glæde af i årenes løb.


I startede jeres med at investere i fiskekuttere og siden endte I med en trawler. I har dog ikke kun været aktive indenfor fiskeriet, men har opstartet mange virksomheder på land og inden for mange grene af erhvervslivet og dermed været til stor gavn for erhvervsudviklingen her i Maniitsoq. Alt dette har I magtet selvom I ikke har haft en høj uddannelse indenfor handel og finansiering, men med sund fornuft, flittighed og stor arbejdsindsats har I formået at drive det vidt. I brødføder i dag omkring 200 mennesker, hvoraf halvdelen hele året og dette er en stor del af den samlede arbejdsstyrke her i vor by. Selvom I yder en stor indsats er I kendte for at være ydmyge mennesker om end med Jeres meningers mod.


Kære Jakob Lyberth. Der skyldes dig tak for din mangeårige indsats. Det glæder mig meget at kunne overrække dig Grønlands Hjemmestyres Fortjenstmedalje Nersornaat i sølv. Hjertelig tillykke.


Kære Peter Lyberth. Der skyldes dig tak for din mangeårige indsats. Det glæder mig meget at kunne overrække dig Grønlands Hjemmestyres Fortjenstmedalje Nersornaat i sølv.


Hjertelig tillykke.