Illuut A/S starter byggeri på Noorlernut

09.08.2022

Gennem flere valgperioder har der været arbejdet på at fremme ideer om, at bygge lejligheder til indkvartering af udenbys politikere der er valgt til Inatsisartut, med det formål, at nedbringe de offentlige udgifter, som anvendes til leje af indkvarteringsbeboelse for medlemmerne.

 

Inatsisartut har ligeledes givet Inatsisartuts formandskab bemyndigelse til at indgå aftaler omkring opførelsen af byggeri der skal huse udenbys medlemmer af Inatsisartut. 

 

Inatsisartut har således den 14. juni 2022 indgået lejeaftale med Illuut A/S til de længe planlagte boliger, der skal opføres på Noorlernut. Byggeriet opføres og ejes af Illuut A/S som er 100 procent Selvstyreejet. Illuut A/S skal ligeledes varetage den daglige drift af bygningerne.

 

Byggeriet vil give området endnu et løft, da området i mange år har været skæmmet af forfaldne bygninger.

 

Byggeriet starter med, at eksisterende bygninger på grunden nedrives. Det drejer sig om bygninger, der tidligere husede indkvartering til sygeplejeuddannelsen, men som blandt andet på grund af skimmelsvamp blev taget ud af brug i 2014, og som i dag henstår tomme og forfaldne.

 

De første nye bygninger forventes at stå færdige i 2024.

 

 

 

 

Nedrivningsarbejdet - Asbest og PCB

Der udføres en professionel nedrivning af de eksisterende bygninger. Nedrivningsarbejdet er startet, og opgaven varetages Larsen og Co. I forbindelse med nedrivningen undersøges det, om der er Asbest og PCB i de gamle bygninger. Viser dette sig at være tilfældet, vil der blive taget de nødvendige forholdsregler, så farlige stoffer ikke spredes i området, og så kontamineret byggemateriale bliver forsvarligt destrueret eller deponeret.

 

Tidligere tilløb: Prisen har været en udfordring

Der har tidligere været afholdt 2 licitationer på projektet, uden at det dog kom i gang. Det skyldes høje priser i licitationerne, som har affødt minutiøs granskning af projektet. Det er i denne proces klarlagt, at de høje priser i væsentlig grad skyldes forholdene på arealerne og de krav, lokalplanen stiller til byggeriet.

 

At byggeriet ligger tæt på flere historiske bygninger og fredede arealer, har også betydning for de krav, der i kommuneplanen stilles til bygningernes udformning og udseende. Blandt andet skal facaderne være i træ, og der kan maksimalt bygges i 2 etager.

 

Samtidig har det været formandskabet for Inatsisartuts og bygherren Illuut A/S intension, at byggeriet skal være bæredygtigt. Materialerne er valgt, så det giver minimalt vedligehold. Udenpå er træbeklædningen f.eks. valgt i et materiale, der er kendt som næsten vedligeholdelsesfrit. Det har betydning for bygningernes driftsudgifter og giver den bedste økonomi i det lange løb.

 

Fast indkvartering er en fordel

Det giver god økonomisk mening at bygge faste boliger til indkvartering af de udenbys politikere, der er valgt til Inatsisartut. Hidtil har Inatsisartut forud for hver samling måttet indgå aftaler om leje af udlejningsboliger for den periode, samlingen forventedes at vare.

Det har medført en arbejdsbyrde for vores administration, som vi nu slipper for. Men samtidig har prisen for at leje boliger under samlingerne været både høje og stigende også set i forhold til de udgifter, der vil være forbundet med at lade det selvstyreejede aktieselskab Illuut opføre indkvarteringsboliger.

 

 Det indebærer også den fordel, at møder i Inatsisartut på længere sigt vil kunne arrangeres med kortere varsel, end tilfældet er i dag, ligesom samlingerne lettere vil kunne spredes over større dele af året.  Den faste indkvartering vil dermed kunne bidrage til at forbedre rammerne for det parlamentariske arbejde. Lige som samtlige partiformænd har givet deres fulde støtte til projektet. - siger formanden for Inatsisartut.