Historisk dag for Grønland i Igaliku

06.08.2004

Landstinget er repræsenteret ved Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalgs formand Per Rosing-Petersen ved underskriftsceremonien i Igaliku i dag den 6. august 2004, hvor Udenrigsminister Colin Powell fra USA, Udenrigsminister Per Stig Møller fra Danmark og Landsstyremedlem for Finanser og Udenrigsanliggender Josef Motzfeldt mødes. De skal underskrive det aftalekompleks, der er resultatet af forhandlingerne mellem Grønland/Danmark og USA efter den amerikanske anmodning om opgradering af Thule-radaren.
 
Formanden for Landstingets Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Udvalg, Per Rosing-Petersen, udtaler med tilfredshed, at Udvalget har fulgt aftale-tilblivelsen fra start til slut, og at et samlet Udvalg støtter op om resultatet af forhandlingerne. Landstingets Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske udvalg ser derfor med stor tilfredshed på underskriftsceremonien i Igaliku, der markerer, at et tilfredsstillende forhandlingsresultat er nået for Grønland.


Formanden finder særligt anledning til at fremhæve den flotte indsats på såvel politisk som på embedsmands-niveau samt det tætte samspil mellem Danmark og Grønland og den enighed, der har præget forhandlingerne. Grønland har haft direkte indflydelse på forhandlingerne og Grønlands rolle som medunderskriver er et afgørende skridt i gennemførelsen af Itilleq-erklæringens hensigt og selvstyreprocessen. 


Udvalgsformanden fremhæver vigtigheden af, at moderniseringen af Forsvarsaftalen af 1951 anerkender Grønlands status og skaber et tidssvarende grundlag for den amerikanske tilstedeværelse på Thule-basen samt at aftalen markerer, at forholdene har ændret sig siden kolonitiden. Formanden finder det positivt, at Grønland med erklæringen om økonomisk/teknisk samarbejde får mulighed for et direkte samarbejde med USA og ser dette som starten på et forhold til USA, som rækker ud over spørgsmål om den militære tilstedeværelse. Formanden ser miljø-erklæringen som en vigtig fastholdelse af USA's ansvar på et miljø-området. USA har nu forpligtet sig til at følge den højeste miljøstandard på basen, uanset om den er grønlandsk, dansk eller amerikansk.


Aftalerne kan læses på www.nanoq.gl/nap


Landstingets Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Udvalg har følgende medlemmer:
Landstingsmedlem Per Rosing-Petersen (Siumut), formand
Landstingsmedlem Aqqaluk Lynge (Inuit Ataqatigiit), næstformand
Landstingsmedlem Jonathan Motzfeldt (Siumut)
Landstingsmedlem Ellen Christoffersen (Atassut)
Landstingsmedlem Per Berthelsen (Demokraterne)
Folketingsmedlem Kuupik Kleist, tilforordnet
Folketingsmedlem Lars Emil Johansen, tilforordnet



Med venlig hilsen,


Per Rosing-Petersen
Udvalgsformand
Den 6. august 2004, Igaliku