Formanden for Inatsisartut Hans Enoksen har den 23. september tildelt 2 Nersornaat i guld ved en højtidelighed i Hans Egedes Hus.

23.09.2021

Formanden for Inatsisartut Hans Enoksen har den 23. september 2021 tildelt Nersornaat i guld til tidligere formand for Inatsisartut Vivian Motzfeldt og Formanden for Naalakkersuisut Mute B Egede i Hans Egedes Hus, Nuuk.

 

Tidligere formand for Inatsisartut Vivian Motzfeldt modtog således Nersornaat i guld som en anerkendelse for sit engagerede politiske arbejde og som tidligere formand for Inatsisartut.

 

Formanden for Inatsisartut, fremhævede blandt andet i sin tale for Vivian Motzfeldt:

Man kunne sige, at du kom lidt pludseligt ind på posten som formand for Inatsisartut i 2018, da du måtte fratræde dit andet meget spændende hverv som Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Kirke og Udenrigsanliggender, for at indtræde som formand for Inatsisartut.

 

Du kom første gang ind i Inatsisartut i 2014 og har efterhånden også fået afprøvet dine politiske interesser og mærkesager på flere områder.

 

Vi kender dig, som en engageret politiker med stor interesse i de unge mennesker vilkår og ikke mindst uddannelsesområdet. Du går også gerne foran for at styrke ligestilling mellem kønnene i både politik og arbejdslivet. Dette afspejler din uddannelse som skolelærer og ikke mindst dine studier fra universitet på Kultur og samfundshistorie.

 

Du har været formand for forfatningskommissionen fra 2017 til 2018 som også har været en politisk udfordring og politisk pionerarbejde i nyere tid.

 

I tiden som formand for Inatsisartut fra 2018, har det været et helt bevidst valg i dit politiske arbejde, at søge kompromiser og forsøge at være samlende for de mange forskellige politiske interesser, der oftest er omkring sager i Inatsisartut. Det har til tider været en udfordring for dine egne politiske interesser, at skulle sætte dem lidt på pause, for at forsøge at samle de fleste om det meste.

 

Du skulle også manøvre Inatsisartut igennem en verdensomspændende pandemi, som lukkede hele verden ned og på en måde vi ikke har set før. Vi er kun lige kommet igennem denne pandemi og som fulgte arbejdet i Inatsisartut, som en ubekendt modspiller i det politiske arbejde. Det satte til tider dit arbejde som formand for Inatsisartut på mange prøvelser og hvor forsamlingsreglerne også kunne være en udfordring for det demokratiske arbejde.

 

Og ved siden af dette, valgte du også at stille dig til rådighed for valgkampen om formandsposten i Siumut. Vi stiller som politikere ofte op til mange poster og positioner i det politiske arbejde, fordi vi mener at vi har de kompetencer der søges og som vi gerne vil bidrage med. Og disse veje er ikke altid lige nemme, men det betyder ikke at vi giver op. Det kan man heller ikke sige, at du på noget tidspunkt gjorde tværtimod.

 

Du fratrådte således som formand for Inatsisartut efter valget i april 2018, efter næsten 3 meget hektiske år og med den helt særlige pandemi i farvandet og som påvirkede hele verden og ikke mindst det politiske arbejde.

 

Det havde vi ikke prøvet før. Og dette blev nærmest det normale under din formandspost for Inatsisartut, at vi skulle gøre meget som vi aldrig havde prøvet før. Men du klarede det og førte Inatsisartut igennem denne svære tid. Det bliver der nok behov for, at analysere og beskrive nærmere i historiebøgerne i årene fremover og hvor du vil have denne vigtige rolle i fortællingen.

 

Formanden for Naalakkersuisut Mute B Egede modtog ligeledes Nersornaat i guld og som en anerkendelse for sit engagerede politiske arbejde og som på kort tid har bragt ham til det ærefulde hverv som formand for Naalakkersuisut.

 

Formanden for Inatsisartut, fremhævede blandt andet i sin tale for Mute B. Egede:

Når der tales om din politiske karriere, bemærkes der ofte som det første din unge alder 34 år og som gør første indtryk på kommentatorerne.

 

Dette viser at du på kort tid og i din unge alder har opnået en meget flot politisk karriere. Senest ved valget til Inatsisartut den 6. april 2021, hvor du blev valgt ind i Inatsisartut for tredje gang siden 2015 og blev valgt som formand for Naalakkersuisut ved den konstituerende samling 23. april 2021.

 

Du har inden for ganske få år påtaget dig et meget stort politisk ansvar. Først ved valget af dig som partiformand - til landets største parti Inuit Ataqatigiit i december 2018.

 

Og du er så sent som den 19. september 2021 blevet genvalgt som partiformand, hvilket du også ønskes tillykke med. Du har dermed allerede 3 års erfaring med opgaven som partiformand trods din unge alder.

 

Ved din deltagelse i Inatsisartuts ungdomsparlament i 2007 - hvor du dengang var bare 20 år - viser dette at du faktisk har flere års interesse for det politiske arbejde.

 

Når vi står her og skal danne os et overblik over din politiske karriere, så er det nærliggende at citere dig selv, efter valget til formandsposten for Inuit Ataqatigiit i 2018, hvor du med dine egne ord sagde følgende om din unge alder:

 

Jeg ser ikke min unge alder som en hæmsko. Jeg ser det som en styrke. Der er brug for ungdommelig gåpåmod i de store opgaver som venter forude.

 

Du var første gang medlem af Naalakkersuisut for Råstoffer fra april 2017 til maj 2018. I 2018 havde du således et helt særligt politisk år, hvor du oplevede både at sidde i regering, opposition og blev valgt som formand for Inuit Ataqatigiit.

 

Dit politiske levnedsforløb vidner om dit store engagement og ikke mindst dit gåpåmod i det politiske arbejde, som formandskabet har ønsket at anerkende ved denne tildeling af Nersornaat i guld.

 

 

På Formandskabets vegne

 

Hans Enoksen

Formand for Inatsisartut