De gode løsninger findes lokalt
Familie og Sundhedsudvalget har været på orienteringsrejse i Aasiaat, Qasigiannguit, Kangaatsiaq, Niaqornaarsuk og Qeqertarsuaq. I den forbindelse besøgte udvalget forskellige institutioner for at få et indblik i dagligdagen for både børn, unge, ældre og personer med handikaps dagligdag og for at høre om fagpersonernes arbejde. Derudover mødtes udvalget med ældreforeningerne Oqilaatsukkut og Pequikkut.
Udvalget vil bemærke, at hashmisbrug udgør et stort problem for en stor gruppe af mennesker og det påvirker lokalsamfundet i en negativ retning, men særligt børn og unge. Udvalget finder det bekymrende og opfordrer til at der sættes en forstærket og fokuseret forebyggende indsats lokalt og nationalt. Der er også behov for en understøttelse af lokalt igangsatte sundhedsfremmende og forebyggende initiativer.
Udvalget fik et stort indblik i de ældres dagligdag i Kommune Qeqertalik og bemærker at der er et aktivt foreningsliv og et godt fundament for et godt ældreliv med trivsel og sundhed. Udvalget bemærker også at der er et godt samarbejde mellem alderdomshjemmene og de nærligggende sundhedsenheder.
Udvalget bemærker også, at der er igangsat gode og lovende initiativer vedr. pædagogisk og psykologisk rådgvining for børn og unge. Men konstaterer, at der kan være lange ventetider for udredninger og undersøgelser, som kan forsinke processen med at nå frem til løsninger for barnet og familien. Dertil vil Udvalget opfordre Naalakkersuisut til at arbejde med kreative løsninger der kan optimere udredningsprocessen.
Udvalget vil rette en stor tak for den imødekommenhed og interesse, som vi blev mødt med under besøgene.
På vegne af Familie og Sundhedsudvalget
Hans Peter Poulsen
Formand