Bygdebestyrelserne skal bevares, og lokalrådene opgives.

22.10.2007

Strukturreformudvalget har i dag afgivet beretning vedr. disse to forslag. Begge beretninger er afgivet af et enigt udvalg, hvilket vil sige, at alle Landstingets partier står bag udvalgets indstillinger.

 

Kommunalreformen er af stor betydning for borgerne og for landets mulighed for at møde fremtidens udfordringer. En så stor og væsentlig reform bør baseres på det bredest mulige grundlag. Udvalgets medlemmer har derfor udvist stor vilje til at nå til enighed, og forhandlingerne i udvalget har været  ført i en konstruktiv og positiv stemning.

 

Blandt de spørgsmål, som udvalget har skullet tage stilling til, er spørgsmålet om, hvordan vi skaber de bedst mulige rammer for nærdemokratiet.

 

Udvalget foreslår, at antallet af kommunalbestyrelses-medlemmer i Sydkommunen og Midtkommunen ikke må overstige 15, mens antallet i Nordkommunen og i Øst/Vestkommunen ikke må overstige 21. Dermed tages der højde for forskellene i de 4 storkommuners befolkningstal m.v.

 

Udvalget indstiller, at bygdebestyrelserne bevares, men i en revideret og forenklet form. Antallet af bygdebestyrelser forudsættes således halveret, idet nabobygder skal kunne danne fællesbestyrelser.

 

Med den foreslåede bevarelse af bygdebestyrelserne og med de eksisterende kommuners garanti for repræsentation i de nye storkommuners kommunalbestyrelser, finder udvalget ikke, at der er tilstrækkeligt grundlag for indførelsen af lokalråd.

 

De to udvalgsberetninger behandles af Landstinget d. 6. november.

 

 

Lars-Emil Johansen

Formand for Landstingets Midlertidige Udvalg vedrørende Strukturreformen