Bæredygtig udvikling i Arktis - muligheder og udfordringer – Arctic Frontiers

28.01.2018

En delegation fra Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg har i dagene 21. til 23. januar deltaget i Arctic Frontiers i Tromsø, Norge, hvor hovedtemaet var Connecting the Arctic.

 

Arktis er mere end smeltende is, og verdens vindue for klimaændringerne.  Arktis er også forskning og erhvervs-og investeringsmuligheder. Udfordringen er, hvordan det sikres, at hele den arktiske region og befolkningen inddrages, og at udviklingen sker på grundlag af FNs 17 verdensmål om bæredygtig udvikling.

 

Delegationen finder det vigtigt, at Grønland er repræsenteret og aktive på internationale arktiske konferencer på regeringsniveau, på samme måde, som en række lande, ved Arctic Frontiers, var repræsenteret på øverste niveau.  Delegationen finder det ærgerligt, at Naalakkersuisut ikke var repræsenteret på Arctic Frontiers. Grønland er en central del af Arktis, og vi skal ikke være tilskuere til udviklingen i Arktis, men være med til at sætte dagsordenen. Uden grønlandsk deltagelse på regeringsniveau bidrager vi uden at ville det til en beklagelig tendens til, at arktiske fora domineres af lande uden for Arktis. De arktiske lande skal selv være retningssættende for udviklingen i Arktis. At overlade det til andre at formulere mål og visioner, er at acceptere neokolonialisme. Delegationen vil gerne opfordre Naalakkersuisut til at arbejde for, at dialogen om Arktis skal ske med inddragelse af de folk, der bor i Arktis. Kort sagt: Vi bor her, og udviklingen skal ske i samarbejde med os, og gerne i form af konkrete initiativer med hele verden.

 

Delegationen deltog i konferencens politiske del, hvor et af hovedemnerne var dilemmaet mellem udvikling for Arktis og beskyttelse af naturressourcerne. Udviklingen skal ske gennem bedre teknologi og uddannelse og ikke mindst gennem billigere og bedre kommunikation-, og infrastruktur. Udnyttelse af Arktis naturressourcer kan bidrage til det økonomiske grundlag for udviklingen, men udnyttelsen skal være bæredygtig. Ligeledes blev det understreget, at der ikke kun findes ét Arktis, men mange forskellige små og større samfund derfor skal den globale udvikling anvendes til at finde lokale løsninger.

 

Delegationen mødtes efter konferencen med studerende, som deltog i Arctic Frontiers Student Forum, og som alle har en interesse for Arktis til fælles - hvilket mødet bekræftede. Mødet skulle oprindeligt have handlet om Grønlands udenrigspolitik, men kom hurtigt til at handle om arbejdet med selvstændighed, og debat- og spørgelysten var stor.

 

 

For yderligere information kan delegationsleder Justus Hansen kontaktes på mobil +299 53 12 10.

Følgende medlemmer af udvalget deltog i Arctic Frontiers: Næstformand Justus Hansen (D), Vivian Motzfeldt (S), Bendt B. Kristiansen (IA), og Per Rosing-Petersen (PN).