Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg blev ikke orienteret om klage til FN

18.05.2017

Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg har ikke givet mandat til, at den daværende Naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq, på Grønlands vegne skulle indklage Danmark for FN i anledning af, at Danmark ikke på nuværende tidspunkt har accepteret at betale for miljøoprydning efter amerikansk militærs tilstedeværelse i Grønland.

 

Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg er heller ikke efterfølgende blevet orienteret om, at daværende Naalakkersuisoq i april har indgivet en sådan klage.

 

Den daværende Naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender Vittus Qujaukitsoq er i KNR citeret for at hævde, at han havde mandat fra Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg til at indgive klagen. Vittus Qujaukitsoq henviser til, at han har orienteret Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg om en skrivelse, hvori han den 24. oktober 2016 erindrede den daværende danske udenrigsminister Kristian Jensen om Danmarks forpligtelser i henhold til ILO konvention nr. 169 og FNs erklæring om oprindelige folks rettigheder, og truede med at indbringe sagen for FN, hvis ikke Grønlands ønsker blev imødekommet.

 

Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg kan bekræfte, at den daværende Naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender den 31. oktober sendte udvalget en kopi af den pågældende skrivelse, som han en uge tidligere havde sendt til den danske udenrigsminister.

 

Udvalget er ikke bekendt med, hvad der kan have givet den daværende Naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender den opfattelse, at han ved at sende udvalget kopi af trusselsbreve, han har afsendt, har opnået mandat fra udvalget til at føre truslerne ud i livet.

 

Det kan tilføjes, at heller ikke trusselsbrevet på forhånd var clearet med Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg.

 

 

Ane Hansen

Formand for Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg

 

For yderligere oplysninger kan udvalgets formand Ane Hansen kontaktes på mobil +299 58 76 61.