Tidligere medlem af Landstinget Hans-Pavia Rosing er død

10.07.2018

Tidligere medlem af Landstinget Hans-Pavia Rosing er død den 9. juli.

 

Hans-Pavia Rosing var medlem af Landstinget i perioden fra den 12. april 1983 til den 5. juni 1984, hvor han blandt andet var formand for Finansudvalget. Derudover var han fra 1986-87 Landsstyremedlem for Økonomi.

 

Hans-Pavia Rosing var ligeledes igennem adskillige år aktiv politiker i Folketinget, hvor han sad fra 1987-2001 for Siumut og var knyttet til den socialdemokratiske gruppe. I Folketinget var han blandt andet formand for Udvalget vedrørende Grønlandslove, og han fremstod som en modstander af amerikanernes planer om at etablere et missilskjold, som en del af Thule-radaren.

 

Derudover blev han den første præsident for Inuit Circumpolar Conference i 1980, et hverv han udøvede indtil 1986. Før dette var han medstifter af World Council of Indigenous People (Verdensrådet for oprindelige folk) og medlem af dens bestyrelse i perioden 1977-80. Samlingen af inuit i Grønland, Canada og Alaska var således et af hans store anliggender. Han gjorde også opmærksom på, at Danmark skulle sørge for at være tidligt med i spillet om retten til områderne ved Nordpolen.

 

Hans-Pavia Rosing var uddannet translatør i dansk og engelsk, og han var en af de første i landet med en IT-uddannelse. Derudover var han freelanceproducer ved Danmarks Radio og KNR.

 

I 2007 fik han tildelt Nersornaat i sølv. Daværende formand for Landstinget, Jonathan Motzfeldt, fremhævede hans utrolige energi og virkelyst for samfundet, som også kom til udtryk gennem hans indsats for det grønlandske kulturliv. Hans-Pavia Rosing var i en lang årrække organisatorisk leder af MIK-koret i Danmark, hvor han under deres rejser præsenterede grønlandsk kultur. Han var medstifter af sangkoret N.I.P.E., som han var formand for i en lang årrække. Endvidere var han medlem af grønlænderforeningen i Danmark, hvor han bidrog til at starte organiseringen af grønlandske foreninger i Danmark. Med sit mangfoldige virke har han været en god ambassadør for vores kultur.

 

En højt respekteret person med mangeårig indsats for sit land og for sit folk er ikke længere blandt os. Hans-Pavia Rosing blev 70 år. Vores tanker går til hans hustru og øvrige familie.

 

Æret være hans minde.

 

 

Hans Enoksen

Formand for Inatsisartut