Pressemeddelelse om Vestnordisk Råds Børne- og ungdomslitteraturpris 2006

16.08.2006

Vinderen af Vestnordisk Råds Børne- og ungdomslitteraturpris 2006 bliver udråbt, i forbindelse med Rådets årsmøde, på Hotel Føroyar, fredag den 18. august kl. 13.00.

 

Det er for tredje gang, at Rådet uddeler den fornemme pris, som uddeles hvert andet år. Prissummen er 60.000 danske kroner.

 

Prisens bedømmelseskomitéer i Grønland, Island og på Færøerne udnævnte i december 2005 én børnebog fra hvert land til Prisen. Fra Grønland blev bogen Nissimaat nissimaajaqqallu (Nissemænd og små nisser) af Grethe Guldager med illustrationer af Nuka Godfredsen nomineret. Fra Island blev De frosne tæer af Sigrún Eldjárn nomineret og fra Færøerne blev bogen En hund, en kat og en mus af Bárður Oskarsson nomineret. Prisen bliver uddelt til en af disse forfattere på fredag.

 

I begrundelsen for nomineringen sagde den grønlandske bedømmelseskomité bl.a. at:

¿Det er lykkedes forfatteren at skrive en tidløs bog, som samtidig både er traditionel grønlandsk og international. Bogen bærer stærke grønlandske træk blandt andet ved, at den foregår i den grønlandske natur, er på grønlandsk og belyser gamle grønlandske skik og sædvaner som f.eks. at man fik nyt farvestrålende tøj op til højtider.

 

Bogen beretter, at de grønlandske nisser er ikke-materialistiske og at de er meget optaget af ændring af hverdagen, og godt kan lide at lave skæg og ballade. I bogen afspejler Grønlands størrelse sig, blandt andet ved at landets forskellige dialekter fremgår af fortællingen.

 

I begrundelsen for nomineringen sagde den islandske bedømmelseskomité bl.a:

¿De frosne tæer er den midterste bog i Sigrún Eldjárns trilogi om de to søskende Stína og Jonni. Bøgerne fremtræder i et original format, små og handy for små hænder, men indholdsmæssigt er de tykke og tilbyder mange læsestunder. Sigrún Eldjárn illustrerer selv historien med billeder i bløde farver, som på en morsom måde bryder teksten op og gør bøgerne både indbydende og letlæste for unge læsere.

Sigrún Eldjárn er en af Islands mest populære børnebogsforfattere, samtidig med at hun er en enestående billedkunstner. Hun har særlig godt tag på at henvende sig til børn med rappe, begivenhedsrige fortællinger. Hendes stil er knap og vittig, hun går direkte til sagen og trækker uden omsvøb læseren ind i handlingsforløbet."

 

I begrundelsen for nomineringen sagde den færøske bedømmelseskomité bl.a:

"Bárður Oskarsson har både skrevet og illustreret "En hund en kat og en hund". Foruden sine åbenlyse kvaliteteter er bogen nyskabende i nordisk børnebogslitteratur - både hvad angår tekst og illustrationer.

Bogen henvender sig direkte til børnene både sprogligt og indholdsmæssigt. Der er ingen voksne til stede i historien, men historien gør op med de voksnes konstante og allestedsnærværende pegefinger: "kan I nu være søde ved hinanden". Et børnevenligt opgør med den dobbeltmoralske korrekthed, som præger de moderne konfliktsky små hjem. Historien er umiddelbar og morsom og behøver ikke nærmere forklaring eller fortolkning for, at selv de yngste børn kan få glæde af den. Også den voksne læser kan med fordel fortolke både billeder og tekst og trænge ned i de dybere lag, som tekst og billeder også indeholder.

 

Tidligere Prisvindere er: 2002. "Sagan af bláa hnettinum" af Andri Snær Magnason og 2004 "Engill í vesturbænum" af Kristín Steinsdóttir og Halla Sólveig Þorgeirsdóttir.

 

Yderligere info: Rådssekretær Thordur Thorarinsson, tlf. 00354 5630731, tt@althingi.is

Bestemmelserne for Vestnordisk råds Børne- og ungdomslitteraturpris:

http://www.vestnordisk.is/id/1000103