Nersornaat i sølv

31.07.2006

4. Næstformand Ruth Heilmanns tale ved overrækkelsen af Grønlands Hjemmestyres fortjenstmedalje Nersornaat i sølv til Ane Marie Møller ved en højtidlighed i Maniitsoq den 28.juli 2006.

 

Kære Ane Marie Møller,

 

Det er en stor glæde at byde dig og dine gæster velkommen til højtidligheden ved overrækkelsen af Hjemmestyrets hædersbevisning, fortjenstmedaljen Nersornaat i sølv. Denne hædersbevisning tilkommer dig, Ane Marie Møller, for en lang og engageret indsats for videreførelsen af den del af vores kultur, der omhandler, skindbearbejdning og syning.

 

Du mistede din mor i en tidlig alder og måtte tage dig af dine mindre søskende og hjælpe din far, som var fisker og fanger. Du måtte selv ¿lære dig op¿ og blev hurtig dygtig til alle de pligter der blev pålagt dig.

 

Du blev gift tidligt og du fødte 13 børn. Din mand var fisker og fanger og  du bidrog til husholdningen ved at du tog i mod bestillinger fra folk indenfor skindbearbejdning og skindsyning.

 

Du er vidt kendt for dine flotte håndarbejder, som spender vidt, og ikke kun her i Maniitsoq, men i det ganske land. I mange år underviste du i din kunden, således at kendskabet til behandlingen og bearbejdningen og af skind blev udbredt og bevaret. Mange har haft glæde af din kunnen og ekspertise på området og dine pædagogiske evner har gjort det lettere at forstå vigtigheden af at udføre arbejdet korrekt. I mange år har du været medlem af Arnat Peqatigiit og er også blevet udnævnt til æresmedlem.

 

Du har altid i dine gerninger været et forbilledligt eksempel for dine medmennesker, mange har nydt godt af din store hjælpsomhed og dit varme væsen og humør, som smitter af på dine omgivelser. Du er kendt for din store gæstfrihed og man får alle tiders behandling. Selvom du i dag også fylder 80 år, bor du stadig i dit eget hus og gør det til en ære at kunne tage vare på dig selv trods din høje alder.

Dine børn og deres efterkommere har ligeledes høstet  af alle dine erfaringer. Du har altid sat en ære i at alle i familien har vores nationaldragt, derfor har dine hænder heller aldrig været uden beskæftigelse. Når du en enkelt gang holder pause, syntes du, at du er doven. Kedsomhed har du aldrig kendt til.

 

Må den tak man fra Landstingets Formandskab ønsker at sige dig, Ane Marie Møller, være symboliseret ved denne fortjenstmedalje, Nersornaat i sølv, som jeg nu på vegne af Grønlands Hjemmestyre overrækker dig.

 

Hjertelig tak og tillykke.