Nersornaat i guld til HKH Kronprinsen

23.02.2004

Landstingsformand Jonathan Motzfeldts tale ved overrækkelsen af Grønlands Hjemmestyres fortjenstmedalje Nersornaat i guld til Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik ved en audiens i Christian VIII’s palæ den 23. februar 2004 kl. 11:00

 

Det er en sjælden glæde at få lejlighed til at overrække Grønlands Hjemmestyres højeste hædersbevisnig, fortjenstmedaljen Nersornaat i guld. Denne sjældne hædersbevisning tilkommer Dem, Deres Kongelige Højhed Kronprins Frederik, for en engageret indsats til gavn for Grønland og det grønlandske folk og især for befolkningen i Qaanaaq.

 

Som De vil vide, har Kongehuset altid haft en stor plads i det grønlandske folks hjerter. Værdien af det gode eksempel på menneskelige værdier, Kongehuset altid har fremstået som, kan ikke vurderes for højt i en foranderlig Verden, hvor normer og værdier er underlagt udviklingens ofte  modstridende og forvirrende kræfter.

 

Værdier som højsind, tolerance, retsindighed og omsorg overfor andre har altid karakteriseret Kongehuset. Det er menneskelige værdier som De, Kronprins Frederik, i Deres relationer til Grønland altid har repræsenteret på den allerbedste måde.

 

Deres fortjenester er mange, og Deres engagement er vidt favnende. En udtømmende opregning skal ikke ske ved denne lejlighed. Jeg må dog nævne udvalgte områder, hvor De som forbillede og foregangsmand har haft særlig betydning for Grønland.

 

Det gælder den vægt De lægger på omsorgen og indsatsen for dårligt stillede medmennesker, hvad enten der er tale om borgere i vort eget samfund eller nødlidende andre steder i Verden.

 

De åbnede Verdens øjne mod vort land, da De deltog i Sirius 2000 ekspiditionen. Dette har været til stor gavn for os og ikke mindst Qaanaaq.

 

Deres engagement og indsats overfor lokalbefolkningen i Qaanaaq har været af betydelig værdi, dette gælder ikke mindst overfor børnene og de unge i Qaanaaq, hvor der på Deres og de øvrige ekspeditions deltageres foranledning igennem Red Barnet og Rotary er blevet oprettet et værested for børn og unge i Qaanaaq.

 

Endelig vil jeg gerne fremhæve værdien af Deres Kongelige Højheds indsats overfor Red Barnet og dets arbejde. Med Dem som protektor for Red Barnet er organisationens formål og indsats blevet synligere og dermed væsentligt styrket.

 

De har glædet vort folk ved den store interesse de udviser for Grønland og De har styrket følelsen af samhørighed og menneskeligt ligeværd.

 

I den yderst bemærkelsesværdige udsendelsesrække i TV om Sirius 2000 ekspeditionen fremstod De som en højt værdsat rollemodel, ikke mindst for den grønlandske ungdom, men også for den grønlandske befolkning som helhed. De har mod og mandshjerte til at afprøve grænser ved at tage ekstreme udfordringer op, og det i fuld offentlighed. Derudover har vi set det bedst tænkelige eksempel på Deres Kongelige Højheds meget beundringsværdige karakteregenskaber. De er en rollemodel der i omgangen med andre mennesker lægger vægt på og evner at behandle andre som ligeværdige mennesker.

 

Deres humørfyldte og uprætentiøse fremtræden, kombineret med oprigtigt engagement og interesse for vort land og befolkningens vilkår har affødt meget stor respekt og hengivenhed fra hele befolkningen i vort land.

 

Må den tak Grønland ønsker at sige Dem, Kronprins Frederik, være symboliseret ved denne fortjenstmedalje, Nersornaat i guld, som jeg nu på vegne af Grønlands Hjemmestyre overrækker Dem.

 

Hjertelig tak og tillykke.