KNR bør styrkes

09.03.2023

KNR er en vigtig kulturinstitution, der binder landet sammen fra syd til nord og vest til øst. KNR er vigtig for vores demokrati, og det er en institution der skaber sammenhængskraft i vort store land. Derfor må udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke også reagere på de udfordringer, som har præget medierne den seneste uge om vores public service-station.

Et enigt udvalg mener, at der må findes konkrete løsninger på de udfordringer KNR oplever med at fastholde og rekruttere grønlandske journalister, og disse løsninger skal findes i et bredt samarbejde mellem Naalakkersuisut, Inatsisartut, KNR og de fagorganisationer, der repræsenterer medarbejderne.

- Det er alvorlige problemer, som er blevet italesat af både KNRs afgående direktør samt Tusagassiuinermi Sulisut Peqatigiiffiat, TP Medieforbundet i Grønland, TP KNR bør styrkes, da det er en af landets bærende kulturinstitutioner. Der bør handles på de udfordringer KNR oplever, og vi vil gerne være med til at finde løsninger som medlemmer af Inatsisartut, udtaler et enigt udvalg.

Udvalget for Kultur, Uddannelse Forskning og Kirke har løbende haft fokus både på KNR og de generelle forhold for grønlandske medier, da den frie presse er vigtig for det grønlandske demokrati. I den forbindelse kan udvalget blandt andet pege på, at udvalget under efterårssamlingen 2022 opfordrede Naalakkersuisut til at udarbejde en medieredegørelse, som skulle være færdig til efterårssamlingen i 2023[1]. En sådan redegørelse kan pege på udfordringer og løsninger, der fremadrettet sikrer en stærk fri presse.

Udvalget opfordrer ligeledes Naalakkersuisut til at nedsætte den arbejdsgruppe, som Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke omtaler i Journalisten d. 23. juni 2022. Der er brug for politiske vilje og opbakning i denne sag.

Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke indkaldte Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke til samråd den 7. marts 2023 for at få indsigt i hvad Naalakkersuisut ønsker at gøre for at sikre, at der handles på de udfordringer KNR oplever. Mødet var oplysende og Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke rakte hånden ud til Inatsisartutudvalget i et ønske om samarbejde. Udvalget vil følge op på denne håndsrækning for at sikre handling.

 

Doris J. Jensen

Formand for Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke

For yderligere oplysninger kan udvalgets formand Doris Jensen kontaktes på mobil +299 53 94 00