Finansudvalgets orienteringsrejse

26.02.2004

Finansudvalget har netop afsluttet sin orienteringsrejse til de 3 sydgrønlandske kommuner. Finansud-valget lægger stor vægt på, at holde sig informeret om væsentlige forhold i byer og bygder og forventer indenfor valgperioden at aflægge besøg i alle kommuner. Udvalget finder at det har stor betydning for Landstingets arbejde, at Finansudvalgets informationsniveau er så højt som muligt.


-


Finansudvalget gennemfører orienteringsrejser for ved drøftelser med politikere, embedsmænd og erhvervsliv at danne sig et indtryk af de aktuelle politiske og samfundsøkonomiske forhold på en række aktuelle områder.


Udvalget kan ikke forhandle konkrete sager, da dette er Landsstyrets kompetenceområde, men Finansudvalget er meget interesseret i at lytte til og drøfte sager og forhold, som findes aktuelle og væsentlige for kommunerne, således at Udvalget på denne måde får større generelt indblik i de problemer og behov, der er aktuelle i kommunerne.


I visse tilfælde går Finansudvalget videre med emner og anmoder Landsstyret om redegørelser herom.


Finansudvalget har således holdt møder med økonomiudvalgene i Nanortalik, Qaqortoq og Narsaq. Finansudvalget har besøgt bygderne Saarloq, Eqalugaarsuit, Narsarsuaq og Qassiarsuk samt holdt møder med bygdebestyrelserne i disse bygder. -


Som følge af de vejrmæssige forhold måtte besøget i Aappilattoq og Narsarmijit desværre aflyses, Finansudvalget vil dog efterfølgende besvare dagsordenspunkterne fra de 2 bygdebestyrelser. Det planlagte besøg ved Nalunaq-projektet (guldminen) blev gennemført. Endelig blev Upernaviarsuk samt 3 fåreholdersteder besøgt. Det ene af disse steder havde et minivandkraftanlæg som leverede den nødvendige energi til fåreholderstedet på 17. år.


Der blev aflagt besøg på fabrikker, skoler og sygehuse i de 3 byer. I Nanortalik blev der desuden aflagt besøg på Værestedet "Pilutaq" og Bokollektivet "ULLUT". I Qaqortoq blev der desuden aflagt besøg på Great Greenland, Værftet, Sulisartut Højskoliat, Handelsskolen, STI samt GU. Endelig blev der i Narsaq også aflagt besøg på INUILI, Neqi A/S, alderdomshjemmet og Nukissiorfiit.


Det kan yderligere oplyses, at Finansudvalget har holdt Borgermøde en aften i hver af de 3 byer.


Rejsen blev gennemført med en anvendelse af røde billetter, hvor dette var muligt. Finansudvalget fik mange nyttige oplysninger og erfaringer fra de gennemførte besøg og fra kontakten med lokalpolitikere, institutions- og virksomhedsledere. Der blev også opsamlet større viden om de forskellige institutioners standard og eventuelle problemer, som bl.a. kan være til nytte ved behandlingen af fremtidige forslag til finanslove, og herunder ikke mindst de kommende års investeringer i nyanlæg og renoveringer.


Det vil føre for vidt at komme ind på konkrete sager, men Finansudvalget vil i et vist omfang følge op på "sager" ved henvendelse til Landsstyret.


I orienteringsrejsen deltog Aqqalukasik Kanuthsen, IA, (fg. formand), Ruth Heilmann (Siumut) og Augusta Salling (Atassut). Finansudvalgets formand Ole Thorleifsen, Siumut, og Per Skaaning, Demokraterne, havde meldt afbud.


Finansudvalgets næste orienteringsrejse går til Maniitsoq og Sisimiut kommune medio marts måned.


Aqqalukasik Kanuthsen
Fg. formand for Finansudvalget på orienteringsrejsen