Familie- og Sundhedsudvalget har besøgt Atammik

07.06.2017

Familie- og Sundhedsudvalget i Inatsisartut gennemførte den 2. juni 2017 et orienteringsbesøg i bygden Atammik i Qeqqata Kommunia.

 

På en af de få mødefrie dage under FM 2017 valgte Familie- og Sundhedsudvalget at lægge lovgivningsprocessen bag sig, og prioritere et orienteringsbesøg til Atammik.

 

Med lovforslag om støtte til børn, lovforslag om en handicaptalsmand og diverse mange behandlede beslutningsforslag og forslag på social- og sundhedsområdet samt et utal af møder, fandt udvalget en mulighed for at mødes med et udpluk af de borgere, de mange forslag er rettet imod.

 

Udvalget besøgte i Atammik sundhedsstationen og fik demonstreret det telemedicinske system Pipaluk. Dette på den måde, at der med systemet blev rettet henvendelse til Maniitsoq fra bygden.

 

Udvalget blev under besøget orienteret om, at befolkningen i bygden forsat lever med eftervirkningerne og senskaderne efter den omfattende misbrugssag, som blev oprullet i 2000.

 

Udvalget må konstatere, at myndighederne har svigtet sit ansvar med hurtigt og vedholdende at støtte de mange berørte efter pædofilsagen med det omfattende seksuelle misbrug.

 

Udvalget har fået at vide, at der er et omfattende misbrug af blandt andet hash og alkohol i bygden, herunder i byer og bygder længere mod nord. Et misbrug, der er med til at forstærke omsorgssvigt, foruden de mange andre pårørende og familier, der berøres og påvirkes af misbrug.

 

Udvalget er klar over, at de sociale problemer og problemerne med misbrug og deres baggrund er komplekse, og at der ikke findes simple løsninger. Det er langsigtede og vedholdende forebyggende og behandlende indsatser, der skal til for at skabe forandringer. Tidlig og forebyggende indsatser må og skal ske.

 

Udvalget er meget taknemmelige over for at få mulighed for at mødes med nogle af borgere i Atammik. Medlemmerne i Inatsisartut er altid interesserede i møder med og henvendelserne fra landets borgere om deres konkrete problemstillinger, og forslag til tiltag og løsninger.

 

Mange problemstillinger er kommunale anliggender og underlagt et kommunalt ansvar, men dette til trods, så er det vigtigt, at Inatsisartut og dets medlemmer har kendskab til, og er vidende om de lokale udfordringer og forhold. Problemstillinger rettet mod lovgivning i landet er altid et forhold af interesse for medlemmer af Inatsisartut, men Inatsisartut og dets udvalg og medlemmer har tillige interesse i at være i løbende dialog med Naalakkersuisut omkring at bedre og styrke forholdene i landet, så derfor et det vigtigt at opbygge viden hos medlemmer af Inatsisartut og udvalgene. Viden, der opbygges i løbende dialog med landets borgere og besøg rundt i landet.

 

Udvalget skal generelt opfordre borgere til at fastholde deres opråb og deres ønsker om handling fra myndighederne i forhold til deres konkrete udfordringer og problemstillinger.

 

Hvis ikke myndighederne reagerer, så kan det være, at pressen og offentligheden skal aktiveres, så der er nogle ansvarlige, der vågner op, og aktivt søger løsninger.    

 

Deltagende medlemmer i delegationen fra Familie- og Sundhedsudvalget var Inatsisartutmedlemmerne Mala Høy Kúko (A), Jess Svane (S), Kelly Berthelsen (IA), Debora Kleist (IA), Mimi Karlsen (IA) og Laura Tàunâjik (S).

 

 

For yderligere information kontakt næstformand i Familie og Sundhedsudvalget, Mala Høy Kúko, på mobil (00299) 55 16 14.