Samling
16. april 2004 FM2004/57
FM2004/77
Forslag til forespørgselsdebat om nødvendigheden af en snarlig strukturtilpasning i fangererhvervet samt hjælp til erhvervsfangere i Grønland.
(Landstingsmedlem Palle Christiansen, Demokraterne, Landstingsmedlem Mads Peter Grønvold, Kandidatforbundet).
Svarnotat
(Landsstyremedlemmet for Fiskeri og Fangst)
Landstingsmedlemmerne Palle Christiansen, Demokraterne og Mads Peter Grønvold, Kandidatforbundet har stillet forslag om forespørgselsdebat om forhold vedrørende fangererhvervet.
Landstingsmedlem Palle Christiansen har fremsat forslag til forespørgselsdebat om nødvendigheden af en snarlig strukturtilpasning i fangererhvervet.
Landstingsmedlem Mads Peter Grønvold har fremsat forslag til forespørgselsdebat om hjælp til fangererhvervet.
Indledningsvis skal Landsstyret gøre opmærksom på at vi under efterårssamlingen 2003 havde en omfattende forespørgselsdebat om fangererhvervet på grundlag af fire medlemsforslag, hvor vi også i samme sammenhæng drøftede forslag til forespørgselsdebat om afholdelse af konference med henblik på at afdække alternative erhvervsmuligheder ud over fangst for bygder og yderdistrikter.
Landsstyret gjorde i denne forbindelse rede for deres grundlæggende målsætninger for fangererhvervet, ligesom vi gjorde rede for de initiativer, der var blevet igangsat i denne forbindelse, såsom den socioøkonomiske analyse af fangererhvervet, der som meddelt dengang forventes færdig medio 2004, som nedsættelse af en arbejdsgruppe med henblik på udarbejdelse af handlingsplan og forvaltningsplaner omkring de levende ressourcer.
F.s.a. den socioøkonomiske analyse er selve registeranalysen ved at være afsluttet, og der vil i slutningen af april som sidste del af analysen blive fremsendt et spørgeskema ud til erhvervs-jagtbevisindehavere, samtidig med at der gennemføres en parallel undersøgelse i Maniitsoq Kommune hvor man interviewer familier som er involveret i fangstaktiviteter, og herigennem muliggør en endnu mere detaljeret indsigt i erhvervets betydning.
Som tidligere meddelt vil Landsstyret følge op på analysens resultater og via en tværgående indsats i samarbejde med relevante direktorater og organisationer uarbejde en strategi for fangererhvervet, der kan sikre rimelige levevilkår for erhvervsfangerne og deres familier.
F.s.a. handlingsplan og forvaltningsplaner omkring de levende ressourcer er der blevet nedsat en tværdirektoral styregruppe, ligesom har landsstyret har taget kommissoriet for arbejdsgruppen til orientering. Kommissoriet, som også tidligere som udkast er fremsendt til relevante landstingsudvalg, er vedlagt denne svarnotat til orientering. Landsstyret forventer, at der vil foreligge en skitse til en konkret handlingsplan til sikring af en bæredygtig udnyttelse efteråret 2004.
Det endelige mål er at skabe en generel plan eller procedurer for forvaltning og kontrol af fangst og jagt, der er så enkel som mulig, således at der ikke hersker tvivl om hvordan og i hvor høj grad udnyttelsen må ske på de enkelte fangstdyr eller andre ressourcer. Der skal bl.a. ske en nærmere afklaring af hvem der skal være berettiget til fangst og hvordan dyrene må fanges/skaffes og om der skal være en anden form for betaling, eller jagtprøve, både i erhvervsmæssig fangst og jagt som fritidsmæssig fangst og jagt.
Når en ressource ikke længere kan klare det nuværende fangsttryk må erhvervet også bidrage med at diskutere alternative erhvervsmuligheder, og det er ikke altid, at der kan subsidieres over i en anden art. Landsstyret har i deres strukturpolitiske handlingsplan netop udstukket retningslinierne for, at vi skal have en mere selvbærende økonomi, og derfor har Landsstyret ingen aktuelle planer om yderligere tilskud til erhvervet, men Landsstyret vil i den videre vurdering inddrage den socioøkonomiske analyses konklusioner, når disse foreligger.
Til slut kan jeg nævne, at der pågår et samarbejde mellem forskellige direktorater og Greenland Tourism omkring udvikling af outfitter-virksomheder, ikke mindst omkring trofæjagt, og på den måde videreudvikle indtægtsmulighederne for fangerne.