Dagsordenspunkt 22-3 |
||
1. behandling | 2. behandling | 3. behandling |
19. mødedag, tirsdag den 14. maj 2002, kl.17:55.
Landsstyret har modtaget Finansudvalgets betænkning til 3. behandlingen af forslag til Tillægsbevillingslov 2001.
Finansudvalget indstiller lovforslaget til vedtagelse i uændret form. Betænkningen anvendes derfor hovedsageligt til at fremkomme med en række henstillinger om det fremtidige budgetarbejde.
Finansudvalget henstiller til Landsstyret, at der i såvel Tillægsbevillingslov 2002 som forslag til finanslov for 2003 optages en tekstanmærkning, som bemyndiger Landsstyret til ved regnskabsårets afslutning at overføre merforbrug eller mindreforbrug på op til 2% af bevillingen til næste år.
Med vedtagelsen af budgetloven er der åbnet mulighed for at opspare bevillinger til større anskaffelser. Derimod er muligheden for at overføre merforbrug til det efterfølgende finansår hverken nævnt i budgetloven eller i bemærkningerne til budgetloven.
Hvis Finansudvalget ønsker at bemyndige Landsstyret til at overføre merforbrug til det efterfølgende finansår, er det Landsstyrets vurdering, at der først bør skabes hjemmel ved en ændring af budgetloven. Det vil være lovteknisk uhensigtsmæssigt alene at gøre det i form af tekstanmærkninger i de årlige bevillingslove.
Der skal i givet fald anvendes ressourcer til at gennemføre en ændring af budgetloven og efterfølgende til at udarbejde regelgrundlaget og administrere en overførselsordning for de ca. 175 driftskonti.
Landsstyret finder, at det vil være en bedre anvendelse af ressourcerne at forbedre budgetopfølgningen og den økonomiske styring indenfor den eksisterende lovgivnings rammer. Landsstyret er imidlertid indstillet på at udarbejde de nødvendige love og regler, hvis Landstinget ønsker det.
Finansudvalget henstiller til Landsstyret, at der tages de nødvendige initiativer til at sikre, at driften af døgninstitutioner for børn og unge ikke belaster Landskassens økonomi.
Landsstyret svarede til Landstingets 2. behandling af tillægsbevillingsloven, at Landsstyret forventer, at kommunerne fra 2003 dækker alle omkostninger ved rift af døgninstitutionerne.
For så vidt angår 2002 har Landsstyret har den 7. maj 2002 sendt en tillægsbevillingsansøgning til Finansudvalget, med anmodning om, at institutioner for børn og unge tilføres yderligere ca. 12 mio. kr. i 2002.
Såfremt ansøgningerne ikke imødekommes af Finansudvalget ser Landsstyret sig nødsaget til at tage de nødvendige initiativer til, at det nuværende budget kan overholdes. Det betyder, at man bliver nødt til at reducere antallet af pladser på institutionerne og reducere forbruget af bl.a. personale.
Samtidig bliver det nødvendigt at ændre bekendtgørelsen om takstbetalinger til døgninstitutioner, således at takstbetalingen fremover fastsættes af Hjemmestyret uden forhandling med KANUKOKA. Dette vil medføre en mærkbar forøgelse af kommunernes udgifter til området, som der ikke har været budgetteret med i 2002.
Landstinget skal være opmærksom på, at der er stor forskel på, hvor mange børn og unge de enkelte kommuner har placeret på døgninstitutioner. Der vil derfor også være stor forskel på, hvor meget den enkelte kommunes økonomi vil blive belastet, når betalingen fra kommunerne skal forøges. Eksempelvis vil Ittoqqortoormiit, Tasiilaq og Uummannaq blive forholdsvis hårdt ramt.
Samtidig må det forventes, at nogle kommuner af økonomiske grunde vil undlade at foretage anbringelser, selv om der er et stort behov.
Med disse bemærkninger overgiver jeg herefter lovforslaget til Landstingets videre behandling.
Anders Andreassen, mødeleder, Landstingets 2. næstformand, Siumut.
Så går vi over til ordførerrækken. Først er det Simon Olsen, Siumut. Derefter er det Jakob Sivertsen, men først Simon Olsen.
Simon Olsen, ordfører, Siumut.
Vi er i Siumut tilfredse med Landsstyrets svar til Finansudvalget om at tage de nødvendige skridt vedrørende døgninstitutioner for børn og unge uden at belaste Landskassens økonomi, ligesom Landsstyret vil tage skridt til at ændre bekendtgørelsen omkring takstbetalinger til døgninstitutioner.
Med disse bemærkninger skal vi udtale, at Siumut vil stemme for forslag til landstingstillægsbevililngslov 2001 i den foreliggende form her under 3. behandlingen.
Anders Andreassen, mødeleder, Landstingets 2. næstformand, Siumut.
Så er det Jakob Sivertsen, Atassut. Derefter er det Josef Motzfeldt, Inuit Ataqatigiit.
Jakob Sivertsen, ordfører, Atassut.
Finansudvalget har meget grundigt og med mange oplysninger behandlet forslag til landstingstillægsbevillingslov for 2001 mellem 2. og 3. behandlingen, og ligesom der til 3. behandlingen er der ikke kommet ændringsforslag.
I forbindelse med Landsstyrets svarnotat til Finansudvalgets betænkning, kommer Landsstyremedlemmet for Økonomi i sin besvarelse ind på, at man for at kunne videreføre arbejdet med børne- og ungdomsinstitutionerne, så er det nødvendigt at skulle anmode om en tillægsbevilling på 12 mio. kr.
Vi i Atassut mener, at børne- og ungdomsinstitutioner anvendes så meget i Grønland, og sikrer, at de unge, der bebor disse institutioner, at de er meget vigtige for at de kan få en tryg opvækst, at så kan vi forstå, at hvis man ikke bevilger yderligere midler, at der kommer nedskæringer for så vidt angår nedskæringer f.eks. af personale og nedsættelse af klienter, hvorfor vi i Atassut sætter meget stor pris på, at Finansudvalgets ønske efterkommes.
Hvis der ikke tillægsbevilges, så vil f.eks. Ittoqqortooqmiit, Tasiilaq og Uummannaq berøres så kraftigt på institutionerne, og da netop disse kommuner er i økonomiske vanskeligheder, sætter vi som sagt i Atassut vægt på, at Finansudvalgets anmodning efterkommes.
Med disse bemærkninger fra Atassut og med henvisning til, hvad vi har sagt under 1. og 2. behandlingen, kan vi meddele, at vi stemmer for forslaget.
Anders Andreassen, mødeleder, Landstingets 2. næstformand, Siumut.
Så er det Josef Motzfeldt, Inuit Ataqatigiit.
Josef Motzfeldt, ordfører, Inuit Ataqatigiit.
Inuit Ataqatigiit konstaterer med tilfredshed, at Finansudvalget med sin herværende betænkning har støttet de af Inuit Ataqatigiit ved forslagets 2. behandling efterlyste manglende besvarelser fra Landsstyret.
Ved forslagets 2. behandling begrundede Landsstyremedlemmet for Økonomi sin og Landsstyrets manglende besvarelser med, at de rejste spørgsmål intet havde med tillægsbevilling at gøre og henviste til Landsstyrets kommentaerer til behandlingen landskassens regnskab. Dette mener Inuit Ataqatigiit kun kan opfattes som de ansvarlige landsstyremedlemmers manglende forberedelse og overblik på deres respektive sagsområder.
Som eksempler herpå skal Inuit Ataqatigiit nøjes med at fremdrage et par spørgsmål:
Forventningen om, at Landsstyret inden 1. marts i år har fået fremskaffet strategiplaner for både Nuka A/S og Royal Greenland A/S, baserer sig på Landstingets krav herom i forbindelse med kapitalindskud på 340 mio. kr. til de omhandlede selskaber, og det har ikke noget med
regnskabet at gøre.
Omkring kontiene 30.10 og 30.13 efterlyste Finansudvalget
Landsstyrets bemærkninger til Finansudvalgets
formodning om, at de sagsakter til ansøgningens behandling i
Finansudvalget medio december ikke har været fuldstændige og korrekte. Disse har intet med landskassens regnskab at gøre. Derfor er der ingen undskyldning for den manglende besvarelse ved det
ansvarlige landsstyremedlem, som naturligvis burde have indsigt i sit
ansvarsområde.
Ligeledes forholder det sig på samme måde med hensyn til Finansudvalgets henstilling om adgang ved vedtagelse af en tekstanmærkning til overførsel af både ikke forbrugte bevillinger og for overskridelser til næste finansår. Landsstyremedlemmet for Økonomis besvarelser til Finansudvalget af både 23. april og 6. maj er forskellige. Så det er vel kun rimeligt når vi spørger, hvad Landsstyrets holdning til det vigtige spørgsmål er.
For så vidt angår børn og unge og den kommunale betaling, så konstateres det af Finansudvalget, som det også allerede er kendt af Landsstyret, at sagen drejer sig om et kommunalt ansvarsområde.
Det fremgår således også af bloktilskudsaftalen mellem Hjemmestyret og KANUKOKA for 2002, hvori der står følgende at læse: AParterne er desuden enige om, at der skal være mulighed for at regulere á conto døgntaksten via en forhandling mellem Hjemmestyret og KANUKOKA i løbet af et finansår.@
Af landsstyrets orientering til Finansudvalget modtaget for få dage siden, fremgår det fortsat, at hovedparten af de forventede overskridelser på knap 30 mio. kr. på socialområdet omhandler kommunernes ansvarsområder. Inuit Ataqatigiit mener ikke det er på sin plads, at et så stort et område ikke bør løses ved de årlige tillægsbevillingslove.
Da problemerne omkring børn og unge er så alvorlige, har Inuit Atatqatigiit under den igangværende samling gang på gang efterlyst helhedsplan for området, uden dog at vinde gehør.
Nu ser det igen ud til, at i stedet for at en kulegravning af problemerne, så foretrækker Landsstyret fortsat, at problemet løses ved brug af lappeløsninger, altså en forhøjelse af den ved finansloven vedtagne bevilling, som vi vedtog for et par måneder siden med ca. 24%.
I stedet for den foreslåede lappeløsningsmodel, så foreslår Inuit Ataqatigiit eller kræver Inuit Ataqatigiit, at Landsstyret i samarbejde med KANUKOKA udarbejder en helhedsplan på området, inklusive de mulige økonomiske konsekvenser til forelæggelse for Landstinget til efterårssamlingen. Allerede for et år siden lovede Landsstyret, at en fællesarbejdsgruppe ville blive nedsat med netop denne opgave. Efter de seneste oplysninger er arbejdsgruppen først blevet nedsat i de seneste dage.
Med disse ord skal vi kun oplyse, at Inuit Ataqatigiit med sine bemærkninger vil stemme for lovforslagets vedtagelse.
Anders Andreassen, mødeleder, Landstingets 2. næstformand, Siumut.
Så er det Mads Peter Grønvold, Kandidatforbundet.
Mads Peter Grønvold, ordfører, Kandidatforbundet.
Med henvisning til vores bemærkninger til 2. behandlingen har vi fra Kandidatforbundet følgende bemærkninger til 3. behandlingen.
Vi fra Kandidatforbundet mener helt bestemt, at overforbruget af Landstingets bevillinger i nogle af landsstyreområderne må have konsekvenser i Landsstyret.
Her taler vi i Landstinget om Landsstyrets forbrug af bevillingerne for 2001. Derfor mener vi fra Kandidatforbundet, at Landsstyrets overforbrug af Landstingets bevillinger må drøftes under denne debat.
Hidtil har man fra Landsstyrets side ikke indrømmet, at Landsstyret har overtrådt landstingsloven om budget for Grønlands Hjemmestyre.
Derimod mener vi fra Kandidatforbundet, at Landsstyret har overtrådt landstingslov om budget, nemlig '1, stk. 3. Når der ikke er bevilling forud, må udgifter og forbrug ikke forefindes.
Den omtalte lov er klart blevet overtrådt af landsstyret, selv om Landsstyret i de seneste dage har udtalt, at Landsstyret ikke har overtrådt landstingsloven.
Landsstyret har bl.a. i deres argumenter mod ikke at have overtrådt loven udtalt, at Landstinget har givet Landsstyret ret til at deponere indenfor bevillingerne fra Landstinget.
Derved har Landstinget ikke givet Landsstyret ret til overforbrug af bevillingerne fra Landstinget.
Vi skal fra Kandidatforbundet klart sige, at Landstinget ikke har givet Landsstyret ret til overforbrug af bevillingerne fra Landstinget.
Derfor mener vi fra Kandidatforbundet helt bestemt, at Landsstyret overfor medlemmerne af Landstinget og ikke mindst til befolkningen er kommet frem med falske forklaringer, fordi Landsstyret fortsat siger, at Landstinget har givet Landsstyret ret til overforbrug af bevillingerne.
Medlemmerne af Landstinget er klar over, at Landsstyret har overtrådt landstingslov om Grønlands Hjemmestyres budget.
Med disse bemærkninger mener vi fra Kandidatforbundet helt bestemt, at Landsstyremedlemmer, der har haft overforbrug, bør gå af, fordi vi fra Kandidatforbundet mener, at Landsstyret klart overtrådt landstingsloven og vi behøver ikke at vente på, at sagen kommer for Revisionsudvalget.
Vi fra Kandidatforbundet mener, at da Landsstyret har haft overforbrug af bevillingerne fra Landstinget, er det overtrædelse af landstingsloven.
Derfor mener vi fra Kandidatforbundet, at alle berørte landsstyremedlemmer bør gå af som minimum, da man derved kan fortsætte arbejdet i Landstinget ved at følge landstingslovene.
Til sidst vil vi fra Kandidatforbundet sige, at vi stemmer imod, hvis forholdene ikke rettes op i Landsstyret.
(tolken: Det er anden gang jeg oplever, at de siger det modsatte i den grønlandske, hvor de siger, at de vil stemme for forslagets godkendelse. Det siger de i den grønlandske).
Augusta Salling, Landsstyremedlem for Økonomi, Atassut.
Jeg siger tak til de faldne bemærkninger fra ordførerne. Først vil jeg også sige tak, at jeg bemærker, at man fra Siumuts side er tilfreds med Landsstyrets svarnotat, ligesom det også er tilfældet med Atassuts ordfører, ligesom Atassut også opfordrer til, at man fra Finansudvalget efterkommer Landsstyrets ønske om tillægsbevilling på 12 mio. kr.
Atassut opfordrer til, at Landsstyrets ønske om en tillægsbevilling efterkommet fra Finansudvalgets side, da Landsstyret har præciseret, hvilke konsekvenser en afvisning fra Finansudvalget kan få, hvorfor jeg mener, at det også er nødvendigt at få en klar tilkendegivelse herom fra Landsstyret. Landsstyret fastholder, at driften kan komme i fare, hvis der ikke kommer en tillægsbevilling, som vil afstedkomme mærkbare negative konsekvenser, og det har vi jo gjort rede for i vores svarnotat.
Til Inuit Ataqatigiit, så siger de i Inuit Ataqatigiits bemærkninger, at Inuit Ataqatigiits spørgsmål er blevet støttet fra Finansudvalgets side. Her skal jeg sige, at man i forbindelse med forslagets 2. behandling i forbindelse med Finansudvalgets betænkning så vidt angår overskridelserne, de spørgsmål de har stillet, så henviste de, at disse bliver undersøgt nærmere af Revisionsudvalget. Og denne opfordring har støtte Landsstyret, ligesom også spørgsmål vil kunne besvares under behandlingen af Revisionsudvalgets betænkning, og det har vi forstået at der var opbakning til forslagets 2.behandling, ligesom også spørgsmål, der stilles, der også bliver besvaret for så vidt 2002, at de er blevet besvaret, så har vi forventet, at flertallet er godt tilfredse med vores besvarelser til disse.
Så vidt angår de spørgsmål, som Inuit Ataqatigiit fremdrager igen, først vedrørende Nuka A/S og Royal Greenland, så kan jeg sige, at de manglende oplysninger nu er blevet fremsendt til de relevante udvalg, og for så vidt angår døgninstitutionsområdet og aftalen med KANUKOKA, som Inuit Ataqatigiit kom ind på, så skal jeg sige, at det er rigtigt, at Hjemmestyret og kommunerne har en aftale om, at der skulle være mulighed for at regulere taksten á conto, men beklageligvis, så har man ikke samarbejdet med kommunerne, hvorfor de ikke er blevet inddraget i budgetlægningen, hvorfor dette har resulteret i, at kommunerne i forbindelse med deres egen budgetlægning og ikke har kunne finde en løsning på problemet. Forholdene er således sådan i dag, at hvis vi skal kræve, at kommunerne skal betale fuldt ud, så vil dette resultere i, at da kommunerne ikke har budgetteret med forøgede udgifter, at de selvfølgelig også vil finde forøgede midler eller finde besparelser indenfor området, ved at de f.eks. placerer mindre børn eller at de hjembringer allerede henviste klienter. Men jeg mener fuldt og fast på, at vi bliver nødt til at forhandle med kommunerne om problemet. Allerede for et par år siden, så burde dette have været løst ved budgetlægningen i samarbejde med kommunerne, og dette er ikke sket, men dette sker, og efter vores opfattelse, så er det sådan, at Landstinget også bør bevilge tillægsbevilge de manglende midler.
Noget helt andet er, at vi for så vidt angår 2003, at vi vil inddrage kommunerne fuldt ud i forbindelse med budgetlægningen, hvorfor vi må forvente, at det for så vidt angår 2003, så vil kommunerne dække alle udgifter i forbindelse med driften af døgninstitutionerne.
Vi har således også et problem i år, og Landsstyret gør ikke noget blot for at løse problemet hurtigt, men fordi der vitterligt er behov for en løsning på problemet, hvorfor jeg vil ønske, at Landstinget giver deres mening klart til kende til spørgsmålet, da Finansudvalget i forbindelse med deres lovgrundlag ikke har villet ønske at give en direkte bevilling, men vi har fra Landsstyrets side fået en juridisk undersøgelse om, hvilke muligheder der er, og der er således mulighed for at et Landstingsflertal kan vedtage, at hvis der kommer en opfordring til det fra Finansudvalgets side, så kan Finansudvalget derigennem tage de fornødne initiativer, således at vi kan sikre, at driften for så vidt angår døgninstitutionerne kan sikres for i år uændret uden nedskæringer af hverken personale eller klienter. Og det finder jeg også meget vigtigt.
I vores svarnotat for så vidt angår mulighederne for overførsel til næste finansår af op til 2% af bevillingerne, så mener jeg, at jeg til 2. behandlingen har fremkommet med et klart svar, men jeg erfarer, at Finansudvalget i forbindelse med deres tillægsbetænkning fastholder deres opfattelse, og således fastholder, at der bør findes en løsning på problemet, således at man kan overføre 2% af et mindre forbrug ??? merforbrug til næste år. Det er Landsstyrets opfattelse, at hvis dette skal ønskes, så vil det være nødvendigt, at vi fremlægger ændringsforslag til efterårssamlingen. På baggrund af Landsstyrets vurdering, så er det nødvendigt med en ændring af budgetloven.
Til Kandidatforbundets ordførerindlæg, så bruger han næsten sin ordførertid til at tale om overskridelserne i 2001, og til dette skal jeg sige, at vi i forbindelse med drøftelsen af forslag til landstingsbevillingslov for 2001 i forbindelse med drøftelse af Landstingets regnskaber, så har Landstinget klart meldt ud, at sagen sendes videre til Revisionsudvalget, at man må afvente Revisionsudvalgets arbejde frem til efterårssamlingen i år, hvor Landstinget atter vil få mulighed for at tage endelig stilling til overskridelserne på et mere sobert og redeligt grundlag, og erfarer, hvad de ansvarlige landsstyreområder har gjort, og det samlede Landsstyre har gjort i den henseende. Og det glæder jeg mig også til, hvorfor jeg mener, at vi i nærværende sag, hvor Kandidatforbundet også siger, at Landsstyret hidtil, at Landsstyret siger, jeg kan ikke sige, at det er rigtigt, at vi har sagt, at vi har gjort vores ret til at disponere af bevillingerne. Landsstyret har aldrig sagt, at overskridelserne har været på sin plads, hvorfor jeg mener, at det må sendes tilbage til afsenderen. Til gengæld har vi sagt, at vi har accepteret for så vidt angår vores overskridelser, så har vi accepteret, at Revisionsudvalget behandler sagen nærmere, og at vi ad den vej, som også er normal procedure, så vil Landstinget have mulighed for at tage endelig stilling på et mere grundigt grundlag.
Anders Andreassen, mødeleder, Landstingets 2. næstformand, Siumut.
Tak. Inden næste ordfører skal jeg lige præcisere, at der ikke er fremsat ændringsforslag og lige som et enigt Finansudvalg indstiller forslaget til godkendelse i uændret form til 3. behandlingen.
Og derudover skal jeg også erindre om, at hvis vi skal fortsætte med at drøfte ... vi må spare på vore ord her i forbindelse med 3. behandlingerne, men der er tale om 3. behandlinger, og vi skal så vidt muligt undgå gentagelser og spare på ordene, da også samtlige partiordførere har sagt, at de vil gå ind for forslaget, hvorfor jeg vil anmode de efterfølgende talere om at fatte sig i korthed.
Først er det Josef Motzfeldt, Inuit Ataqatigiit. Han får 5 min.0
Josef Motzfeldt, ordfører, Inuit Ataqatigiit.
Finansudvalget vil have, at vi tager stilling til 12 mio. kr. til daginstitutionsområdet, og fra Inuit Ataqatigiits side mener vi, at tillægsbevillingerne gælder for 2001. Vi kan ikke sige, at vi skal godkende bevillingerne. Derfor har vi efterlyst i denne samling, hvad man skal gøre ved børne- og ungdomsområdet og planlægge konkrete tiltag. F.eks. sidste år tog vi konkrete tiltag omkring fiskeriet. Da vi ikke kan medtage dette område til finanslov for 2002, derfor kræver vi, at vi tager stilling til, hvad vi skal gøre ved børne- og ungdomsområdet. Ligesom Landsstyret sagde, så skal ... KANUKOKA har ikke deltaget i budgetplanlægningen. Hvis skyld er det? Det er Landsstyret, der skal sørge for, at der er et samarbejde.
Anders Andreassen, mødeleder, Landstingets 2. næstformand, Siumut.
Den næste er Landsstyremedlemmet for Sociale Anliggender, meget kort.
Ole Dorph, Landsstyremedlem for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked, Siumut.
Først vil jeg i forlængelse af Landsstyremedlemmet for Økonomis besvarelse ... det er ikke kun Finansudvalget, der er ansvarlig for tillægsbevillinger, men jeg skal også sige, at ifølge forordningen om hjælp til børn og unge, '48 står der, at Hjemmestyret kan medfinansiere den nødvendige drift af døgninstitutioner. Vi ønsker ikke, at der er budgetoverskridelser i fremtiden. Jeg vil gerne vide, hvad Landstinget mener omkring, hvordan vi skal forbedre den økonomiske situation i døgninstitutionsområdet. Og jeg mener, at Landstinget skal tage en klar stilling til, om vi skal nedskære i antallet af klienter og andre personale.
Inuit Ataqatigiits ordfører Josef Tuusi Motzfeldt sagde, at fejlen var begået sidste år og spurgte, hvem er den ansvarlige for det manglende samarbejde mellem KANUKOKA og Landsstyret. Og jeg kan ikke være den person, fordi jeg var ikke med i Landsstyret sidste år. Under forhandlingerne sidste år kendte vi forbruget i >99 og 2000, og dengang kunne man sikre, at betalingerne fastlægges allerede dengang. Så vi må sige, at KANUKOKA var meget god til at forhandle. De har sendt oplysninger til Direktoratet, og jeg kan ikke være ansvarlig for den forhandling med KANUKOKA.
Anders Andreassen, mødeleder, Landstingets 2. næstformand, Siumut.
Så er det Mikael Petersen uden for partiordførerne.
Mikael Petersen, Siumut.
Jeg vil ikke undlade at komme her op til talerstolen som formand for Finansudvalget og kommentere et enkelt punkt i Landsstyremedlemmets besvarelse, idet jeg mener, at vi under 2. behandlingen af det vi har fremlagt, og det vi har fremlagt under 3. behandlingen, det der vedrører 2%. Vi er endnu ikke blevet enige om, det er derfor jeg mener, at vi i fremtiden skal prøve på at komme til forståelse med hinanden om det. Og det skal vi også selv prøve på at sætte på plads i Finansudvalget. Jeg vil godt lige citere det der står: AVed en difference på + - 2%, så er der behov for ændring af budgetloven@. Som sagt af Landsstyremedlemmet, så er der sagt i betænkningen således: I stedet for denne, så kan man i finansåret finde frem til en ordning, hvor man så kan få eventuelle overførsler.
Det er derfor Finansudvalget har fremsat, at sådan en ordning skal indarbejdes i Finansloven. Der kan gives hjemmel hertil i forbindelse med Finansloven 2002 og ved tekstanmærkninger i disse love. Derved er der ikke behov for ændring af teksten i Finansloven.
For at kunne påvise, at man kan gøre det, så skal der henvises til følgende '6 lyder således: ADer kan indsættes tekstanmærkning i forbindelse med bevilling@. Og stk. 2: ATekstanmærkning kan kun gælde for det pågældende finansår@. Og stk. 3: (Tolken: så kan jeg ikke høre noget mere, ordstyreren har slukket for mikrofonen. Han snakker vist nok også om stk. 4 og 5).
Anders Andreassen, mødeleder, Landstingets 2. næstformand, Siumut.
Tiden er gået. Dernæst er det Mads Peter Grønvold, Kandidatforbundet for anden gang.
Mads Peter Grønvold, ordfører, Kandidatforbundet.
Med hensyn til en tillægsbevilling på 12 mio. kr. for i år. Altså indenfor situationsområdet, så mener jeg, at der er behov for en redegørelse, også fordi det er nødvendigt for Landstinget at skulle kunne vide, hvilke grunde der er. Altså landstingsmedlemmerne har jo behov for en tilbundsgående redegørelse. Vi har sagt fra Kandidatforbundet vedrørende overskridelserne, så gentager vi hele tiden, at det er fordi vi mener, at loven er omgået af Landsstyret. Altså herved kan man se, at man ikke har fulgt lovgivningen i forbindelse med disse tillægsbevillinger. Og vi snakker nu om tillægsbevillingsloven og allerede begynder at snakke om for 2002. Det er derfor jeg mener, at denne debat burde være mere fremadrettet.
Anders Andreassen, mødeleder, Landstingets 2. næstformand, Siumut.
Dernæst er det Asii Chemnitz Narup fra Inuit Ataqatigiit udenfor partiordførerne og for en ultrakort bemærkning.
Asii Chemnitz Narup, Inuit Ataqatigiit.
Vi snakker om punkt 22, som har en overskrift: Forslag til landstingstillægsbevillingslov 2000, og det er 3. behandling, og det er derfor det er mærkeligt, og det er nu på tide, at det er vores tur til at være forundret, at Landsstyret i sin besvarelse til betænkningen beder om Landstingets stillingtagen til disse 12 mio. kr.. Allerede i foråret har vi råbt fra Inuit Ataqatigiit, at sådan et forslag skal fremlægges her som et beslutningsforslag, idet det kom frem, at budgetgrundlaget ikke længere kan overholdes. Og det kom så frem i sidste år om foråret, således at vi dengang ??? gennemføre vores arbejde her i Landstinget. Samme metode skulle man have brugt i forbindelse med disse 12 mio. kr.
Anders Andreassen, mødeleder, Landstingets 2. næstformand, Siumut.
Og nu er det Landsstyremedlemmet for Økonomi med endnu en besvarelse.
Augusta Salling, Landsstyremedlem for Økonomi, Siumut.
Først til Finansudvalgsformanden vil jeg sige, at Landsstyret er ikke imod sådan krav. Så kan vi komme med løsningsordninger. Vi er rede til at foretage sådanne løsningsordninger. Og Landsstyret er klar til at lave sådanne regler, hvis Landstinget ønsker det. Men vores uenighed ligger i, at vi i Landsstyret vurderer, at der foretages ændringer i budgetloven, således at der er hjemmel til sådanne ordninger. Og vi ønsker, at der ikke hinder for fra Finansudvalgets side. Sådan er vores vurdering fra Landsstyret, således vi kan opfylde jeres ønske. Det kan vi gøre ved at ændre budgetloven.
Til Asii, og hvis Finansudvalget ikke har bragt op denne emne, så skulle vi også ikke have bragt det op fra Landsstyrets side. Finansudvalget sagde, at de ikke har grundlag til at godkende tillægsbevillingen. Derfor ønsker vi ... imorgen er det sidste mødedag, og vi modtog betænkningen først igår, og hvis sagen skal gå videre, så er vi nødt til at tage en stilling til, hvordan vi skal klare det. Finansudvalget må have grundlag til at arbejde videre med sagen, tage stilling, så måske kan vi finde løsninger. Men vi mener, at det er nødvendigt med ændringer, hvis vi skal fortsætte med sagen. Vi kan ikke vente til efteråret. Jeg mener det er vigtigt at her og nu vi tager en stilling til, hvordan vi skal klare problemet.
Fra Kandidatforbundet sagde, at der er begået lovbrud. Og vi har sagt, at Revisionsudvalget skal undersøge sagen grundigt, og det kommer vi tilbage til til efteråret. Jeg mener det er nødvendigt at gentage, at der ikke er foreslået ændringer. Et enigt Finansudvalg indstiller, at tillægsbevillingsloven vedtages i den foreliggende form. Og jeg mener ikke, at vi skal påbegynde debatten forfra. Alle partierne har sagt, at de vil stemme for vedtagelsen.
Anders Andreassen, mødeleder, Landstingets 2. næstformand, Siumut.
Vi må tage de næste talere meget kort og går over til afstemning. Først er det Jakob Sivertsen, Atassut. Derefter er det Josef Motzfeldt. Først er det Jakob Sivertsen ganske kort.
Jakob Sivertsen, ordfører, Atassut.
Jeg vil blot præcisere, at kommunerne ikke er klar til at afholde de nødvendige udgifter til sikring af den nødvendige drift af døgninstitutionerne for i år, da kommunerne i forbindelse med deres budgetlægning sidste år ikke havde en aftale med Hjemmestyret herom, og fordi det daværende Landsstyremedlem ikke havde sikret dette. Det vi nu drøfter er således 2002, som ellers skulle have været sikret i 2001, hvorfor det fuldt ud er på sin plads, at Landsstyret fremdrager det når Finansudvalget allerede har fremdraget det i deres betænkning, og det vil gå hårdest ud over yderdistrikterne, som ikke har råd, og Atassut mener, at der er behov for en løsning på problemet, og det undrer os derfor ikke, hvis Landsstyremedlemmet ønsker et klart svar i denne forbindelse.
Anders Andreassen, mødeleder, Landstingets 2. næstformand, Siumut.
Så er det Josef Motzfeldt, Inuit Ataqatigiit, ganske kort, da det er tredje gang han får ordet.
Josef Motzfeldt, ordfører, Inuit Ataqatigiit.
Først til Landsstyremedlemmet for Sociale Anliggender har jeg en lille præcisering, at det ikke er ham personligt som sagen drejer, men i henhold til lovgivningen er det sådan, at ethvert landsstyremedlem er ansvarlig for sit landsstyreområdes budget, og dengang var landsstyremedlemmet jo en anden. Men jeg skal meddele, at Inuit Ataqatigiit ikke finder det på sin plads, at når man fra Landsstyret ikke lever op til sine forpligtelser, at man så sender regningen videre til Landstinget og beder om Landstingets stillingtagen.
Det som Finansudvalget har sagt er blot, at sagen må frem i Landstinget og ikke blot indgå som en besvarelse til en bevilling. Det drejer sig om 12 mio. kr. af samfundets penge, og vi er vist enige om, at de 12 mio., at der ikke er noget imod det, og der vil derfor ikke været noget til hinder for, at disse midler bliver godkendt under Landstingets efterårssamling senere i år.
Anders Andreassen, mødeleder, Landstingets 2. næstformand, Siumut.
Så er det Mikael Petersen. Det er alligevel ikke Mikael Petersen, men Anton Frederiksen, Kandidatforbundet for en ganske kort bemærkning.
Anton Frederiksen, ordfører, Kandidatforbundet.
Jeg havde ellers ikke ønsket at få ordet udover vores ordfører, men jeg mener, at det er en mærkelig form for procedure vi har igangsat, og jeg har derfor bedt om ordet, da jeg undrer mig over det.
Det vi drøfter nu er forslag til landstingstillægsbevillingslov for 2001. Hvad gør Landsstyret? I forbindelse med 3. behandlingen snakker de om, at de vil ændre budgetloven, og at vi også tager stilling til 12 mio. kr., som de har ansøgt om. Jeg mener, at vi bør skille tingene ad, og at ....
(tolken: Anton Frederiksen præciserer, at han ikke finder det på sin plads, at vi kommer helt ind på andre områder end hvad der ikke vedrører tillægsbevillingsloven).
Anders Andreassen, mødeleder, Landstingets 2. næstformand, Siumut.
Næste der har bedt om ordet er Mikael Petersen, Siumut.
Mikael Petersen, ordfører, Siumut.
Ganske kort, så vil jeg blot præcisere, at til Landsstyremedlemmets svarnotat og de 12 mio., som vedrører, så har Landsstyret fremsendt en ansøgning til Finansudvalget herom den 8. maj. Den indeholder ikke kun 12 mio. kr., men mange, en del flere midler. Det skal Finansudvalget nok arbejde videre med i sagen og få ønsket yderligere oplysninger fra Landsstyret.
Men for så vidt angår de 12 mio. kr., hvis disse millioner vil blive godkendt af Finansudvalget, så vil disse først kunne indgå i tillægsbevillingsloven for 2002, hvorfor disse ikke kan drages i forhandling her, da Landstingets Finansudvalg ikke har godkendt, at disse skal sendes videre til Landstinget.
Anders Andreassen, mødeleder, Landstingets 2. næstformand, Siumut.
Så er det Asii Chemnitz Narup, uden for partiordførerrækken.
Asii Chemnitz Narup, Inuit Ataqatigiit.
Til Jakob Sivertsen vil jeg blot sige, at vi også i nærværende spørgsmål finder spørgsmålet meget vigtigt for at sikre ... det vil vi gerne arbejde videre med, men vi vil gerne arbejde på grundlag af korrekte procedurer m.m., hvorfor vi ellers har ment, at forslaget burde have været fremsendt som et beslutningsforslag. Du var selv med i Finansudvalget, hvor I har opfordret til, at nærværende sag vedrørende 12 mio. kr., at den bør særskilt tages op i Landstinget.
Anders Andreassen, mødeleder, Landstingets 2. næstformand, Siumut.
Så er det Landsstyremedlemmet for Økonomi.
Augusta Salling, Landsstyremedlem for Økonomi, Atassut.
Tak. Da der er nogen, der undrer sig over, at der for så vidt angår de 2% og budgetloven, så skal jeg .... og vedrørende 2002 og vores tillægsbevillingsansøgning i forbindelse med døgninstitutioner, så skal jeg meddele, at vi ellers ikke har ønsket at drage det frem, men da vi har også i Landsstyret måtte drøfte betænkningen fra Finansudvalget, hvor man netop kommer ind på disse områder, hvorfor vi fra Landsstyrets side har følt os nødsaget til at tage stilling til disse, fordi det i bl.a. i tillægsbetænkningen står, for så vidt angår de 2%, det er der ingen problemer med, men vedrørende de 12 mio. kr., så mener Finansudvalget ikke, at de ikke har haft grundlag for .... Hvis f.eks. Finansudvalget ikke havde kommet ind på det, så havde arbejdet også været meget lettere for os, men hvis Finansudvalget skriver det som uden at der er nogen der reagerer, så ville man anse det for godkendt, at Landsstyret også enig i udvalgets betænkning og de der faldne bemærkninger, der vedrører andre forhold end tillægsbevillingsloven for 2001.
Anders Andreassen, mødeleder, Landstingets 2. næstformand, Siumut.
Så er det Landsstyremedlemmet for Sociale Anliggender Ole Dorph.
Ole Dorph, Landsstyremedlem for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked, Siumut.
Ganske kort til Inuit Ataqatigiits ordfører Josef Motzfeldt skal jeg sige, at denne arbejdsgruppe ikke er blevet nedsat for et par dage siden. Den er nedsat allerede i oktober, hvor du også var Landsstyremedlem og var blevet enige om, at kommunerne skulle inddrages, således at for at minimere skaderne, hvorfor vi i løbet af årets gang har haft drøftelser med kommunerne, men kommunerne har sagt, at aftalen gælder frem til 1. januar 2003, hvorfor kommunerne ikke har ønsket at forhandle. Og det er derfor problemet er opstået her og er landet på dette bord.
Anders Andreassen, mødeleder, Landstingets 2. næstformand, Siumut.
Der er ikke flere der har bedt om ordet, langt om længe. Jeg skal sige, at Finansudvalget til forslaget til landstingstillægsbevillingslov 2001 har afgivet en tillægsbevilling den 12. maj uden ændringsforslag. Et enigt Finansudvalg indstiller lovforslaget til vedtagelse i uændret form her ved 3. behandlingen. Og jeg vil anmode de medlemmer, der er enige heri om at rejse sig. 29. Samtlige tilstedeværende, hvorfor der ikke er nogen, der stemmer imod, ligesom der heller ikke er nogen, der undlader at stemme, hvorfor vi er færdige med punkt 22, forslag til landstingstillægsbevillingslov 2001, med det resultat, at forslaget er godkendt af et meget enigt Landsting.