Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Dagsordenspunkt 33-3

1. behandling 2-1. behandling 2-2. behandling 3. behandling

Mandag den 3. November 1997

 

Dagsordenens punkt nr. 33.

Forslag til landstingsforordning om ændring af landstingsforordning om Radio- og fjernsynsvirksomhed

(Landsstyremedlemmet for kultur, uddannelse og kirke)

 

3. Behandling.

 

Mødeleder: Anders Andreassen, Landstingets Formand.

 

 

Kristine Raahauge, Formand for kultur- og undervisningsudvalget:

 

Til forslag til landstingsforordning om ændring af landstingsforordning om radio- og fjernsynsvirksomhed er der en betænkning til fremlæggelse til 3. behandling .

 

Landstingets undervisningsudvalg består af Kristine Raahauge, formand Ruth Heilmann fra Siumut og Naimangitsoq Petersen, Knud Sørensen Atassut, Manasse Berthelsen Inuit Ataqatigiit.

 

Landstingets kultur- og undervisningsudvalg har behandlet 2. behandlingen af dette forslag og udvalget har under behandlingen af dette forslag og medtaget KNR-bestyrelsens sammensætning og de lovgrundlag der skal til for at give tilskud til KNR.

 

Der er der desværre ikke noget talepapir til denne tolkning der undskyldes fra tolkene.

 

Hvad angår paragraf 2, er bemærkningerne dertil, der støtter udvalget i bemærkningerne til paragraf 2, hvor udvalget indstiller, at forslaget bliver vedtaget i sin foreliggende form.


 

Konrad Steenholdt, landsstyremedlemmet for kultur, undervisning og kirke:

 

Landstingets kultur- og uddannelsesudvalg har behandlet ændringsforslaget til landstingsforordning om radio og fjernsynsvirksomhed.

 

Landsstyret har med tilfredshed konstateret, at et enigt udvalg indstiller forslaget til vedtagelse i landstinget og skal derfor indstille, at forslaget vedtages i sin foreliggende form.

 

 

Ruth Heilmann, ordfører for Siumut:

 

Det var ellers ikke nødvendigt at sige noget til dette forslag ændring af landstingsforordning om radio- og fjernsynsvirksomhed og hvor vi fra Siumut vil stemme for at lovforslaget bliver vedtaget i sin foreliggende form

 

 

Manasse Berthelsen, ordfører for Inuit Ataqatigiit:

 

Tak for det. Det arbejde der nu skal færdiggøres her, der har vi fra Inuit Ataqatigiit følgende bemærkninger.

 

Da dette forslag blev første behandlet i september måned og i løbet af den tid har vi ikke været igennem ikke så få ting. Til ændringerne af dette har det  altid været hensigten, at man ville lade bestyrelsen træde tilbage hvor man altså ville skabe et lovgrundlag til dette. Man har så lagt op til, at landsstyremedlemmet skulle komme med forslag til det. Og lige efter starten af dette møde kom der så et forslag hvorefter man under udvalgsarbejdet forstod, at landsstyremedlemmet har stillet et forordningsforslag.

 


Og heldigvis har Inuit Ataqatigiit nu efter at have påpeget disse ting blevet hørt selv om man i starten har troet, at det var nogle helt andre grundlag for dette arbejde. I løbet af arbejdet, ville man ændre det hele i forhold til forslaget hvor man gik ud fra, at 5 medlemmer af KNR=s bestyrelse nu udpeges af landsstyret på baggrund af indstilling fra landstinget og udover dette skulle der tilføjes 3 medlemmer fra virksomheder der vedrører foreningerne af tv-foreningerne til KNR, således at antallet af medlemmerne udvides fra 7 til 9 medlemmer.

 

Efter tilføjelser til ændringsforslaget fra landsstyret side, blev der forsøgt en vedtagelse af forslaget under fortsættelsen af 2. behandlingen. Men heldigvis efter et ønske fra Inuit Ataqatigiit blev sagen overført til udvalgsarbejde, blev der fastsat honorar til KNR=s bestyrelse. I Inuit Ataqatigiit regner vi med, at bestyrelsen honoreres på grundlag af det der blev fastlagt i udvalget.

 

Vi er glade for, at loven skal træde ikraft med tilbagevirkende kraft samt at man har været lydhør overfor Inuit Ataqatigiits påpegelse omkring udpegelse af bestyrelsesmedlemmer efter henstilling fra landstinget. Og det næste bliver det allermest nødvendige forhold, d.v.s. at de ansatte på KNR kan udføre det særdeles vigtige arbejde for samfundet i fred og ro idet, vilkårene i løbet af tiden har været præget af uro på grund af en dårlig administration fra ledelsens og landsstyrets side.

 

Med disse ord vil vi fra Inuit Ataqatigiit være med til at vedtage forslaget i 3. behandlingen.

 

 

Kristine Raahauge, formand for kultur- og undervisningsudvalget:

 

Med hensyn til Inuit Ataqatigiits bemærkninger skal vi lige understrege følgende, at det ting der har været efterlyst fra Inuit Ataqatigiit er blevet indhentet oplysninger som vi har taget til efterretning og disse oplysninger som vi har taget til efterretning og disse oplysninger som vi har taget må vi jo også tro på er rigtige.


 

Knud Sørensen, Atassut:

 

Generelt set er det ikke nødvendigt, at man ved 3. behandlingen af lovforslaget kommer med bemærkninger til forslaget fordi, perioden mellem 1. Og 2. behandlingen, at komme med de bemærkninger der skal til, hvorefter 3. behandlingen er det sted hvor man uden videre kan vedtage lovforslaget.

 

Men Inuit Ataqatigiits ordfører var inde på og ligesom sætter spørgsmålstegn ved Atassut, mener jeg ikke er på sin plads. Vi har været med i udvalgsarbejdet således, at vi har villet opnå det bedste resultater her i landstinget for samfundet. Alle forhandlinger sker med det bedste resultater for samfundet for øjet, og vi har opnået et resultat som vi anser for at være det bedste og det er det vi skal holde en afstemning om.

 

Jeg bemærker blot, at Inuit Ataqatigiit heller ikke vil stemme imod, hvorfor du ikke skal kritisere os for det udvalgsarbejdet som det bedst velgående. Det er mere kritisabelt, at i først kritiserer os her ved 3. behandlingen idet, disse bemærkninger skal fremgå i perioden mellem 1. og 2. behandlingen. Det var ikke planen at jeg skulle sige noget ved denne 3. behandling og jeg er ked af at jeg skal komme med disse bemærkninger.

 

 

Josef Motzfeldt, Inuit Ataqatigiit:

 

Tak for det. Fra Inuit Ataqatigiits side skal jeg minde om, at vi allerede fra starten ikke har fulgt de generelle arbejdsmetoder. Allerede under første behandlingen så lovforslaget sådan som den ser ud, og ved anden behandlingen, fremlagde Siumut=s ordfører ændringsforslag og landsstyret har så villet møde forslaget hvor det fremlagde noget ved anden behandlingen.

 


Med hensyn til Atassuts ordfører, skal Atassut=s politiske ordfører ikke kritisere landstingsmedlemmerne for den måde Inuit Ataqatigiit har fremlagt sagen. Fejlen har sin rod  allerede under første behandlingen, hvorfor vi og såfremt man skal vurdere det under tredje behandlingen, og såfremt kultur- og uddannelsesudvalget har fremlagt en betænkning, hvorfor skal man så sige, at man normalt ikke tager ordet frem ved tredje behandlingen.

 

Det er fordi, vi anser sagen for kritisabelt, hvorfor vi måtte komme med vores bemærkninger, og i den anledning, kan jeg heller ikke undlade at bemærke, at Atassut=s nærværende arbejde gennem talerstolen her og gennem medierne lægger nogle bemærkninger hvor man så prøver på at for nogen til at tro, at man vil lægge skylden over på den gamle bestyrelse. Det er man så gået væk fra og man bemærker nu, at det synspunkt som vi oprindelig har haft også har taget dette standpunkt.

 

 

Jonathan Motzfeldt, landsstyreformand:

 

For inden afstemningen så skal jeg lige endnu engang understrege og gøre nærmere rede for at for os er det ikke spørgsmålet om hvem og hvornår der har sagt hvad. Spørgsmålet er, hvordan radiovirksomheden i fremtiden kan gå og hvilke ansvarsområder, hvordan de så skal fordeles.

 

Vi mener at det er den bedste løsning der nu er kommet frem, hvorfor vi også er gået ind for det fremkomne ændringsforslag.

 

 

Knud Sørensen, Atassut.

 

Til Inuit Ataqatigiit=s ordfører skal jeg blot nævne, at jeg ikke har sagt noget om og sagt at Landstinget har arbejdet forkert. Men jeg siger at vi har samarbejdet for at opnå de bedste resultater, og det er det der er korrekt.


Og det er rigtigt nok at vi her i løbet af denne her sag har haft nogle tvisteligheder, men målet har så været, at KNR på bedste måde skal arbejde for samfundet, og således også komme til at gøre godt i fremtiden, og det har vi lovet og såfremt vi allesammen stemmer for forslaget, så har vi opnået det vi gerne ville.

 

 

Konrad Steenholdt, Landsstyremedlem for Kultur, Uddannelse og Kirke.

 

Jeg skal blot kort sige tak for at et enigt udvalg har henstillet, at man stemmer for denne løsning.

 

Man skal ikke prøve at sætte spørgsmålstegn ved at det er Landstinget der lovgiver, og såfremt vi skal lave lovændringer så må vi i løbet af sagens gang få afdækket de forskellige problemstillinger således at man når til enighed om det. Og Inuit Ataqatigiit ordførers sidste bemærkninger er fuldstændige korrekte, idet det næste må være at medarbejderne i KNR og deres betjening af borgerne således at de kan udføre deres hverv på den bedste måde og i roligere omgivelser.

 

Det kan godt være at sagen har fået en lidt kringlet gang, vi har haft nogle tvisteligheder, men vi må eller jeg regner fuldstændigt med, at det nu færdige resultat der er lagt frem er det bedste resultat vi kunne opnå, således at vi kan rette op på bestyrelsesordningen for KNR på den bedste måde.

 

Og jeg anser det også at det er på sin plads, at takke Landstinget for at man nu har opnået et resultat i enighed.

 

 

Mødeleder.

 


Og vi skal nu til at foretage en afstemning. Og de medlemmer der går ind for at forslaget bliver vedtaget i  sin foreliggende form bedes rejse sig

29,

det er samtlige tilstedeværende.

 

Og dermed er punkt 33 færdigbehandlet.

 

Punktet sluttet.