Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Dagsordenspunkt 33-2

1. behandling 2-1. behandling 2-2. behandling 3. behandling

Mandag den 20. oktober 1997

 

Dagsordenens punkt 33

Forslag til landstingsforordning om ændring af landstingsforordning om radio- og fjernsynsvirksomhed.

(Landsstyremedlemmet for Kultur, Uddannelse og Forskning)

 

 2. behandling.

 

 

Mødeleder: Hans Enoksen, 2. Næstformand.

 

Og vi går over til punkt 33. Det er forslag til landstingsforordning om ændring af landstingsforordning om radio- og fjernsynsvirksomhed, 2. behandling. Her skal udvalget for radio- og fjernsynsvirksomhed=s fungerende formand fremsætte betænkning vedrørende forslag til landstingsforordning om ændring af landstingsforordning om radio- og fjernsvirksomhed, afgivet til 2. behandling af forordningsforslaget.

 

 

Naimanngitsoq Petersen, formand for Kultur- og Uddannelsesudvalget:

 

Landstingets kultur- og uddannelsesudvalg har under behandlingen bestået af Naimanngitsoq Petersen, Atassut, fungerende formand for udvalget Knud Sørensen, Atassut, Ruth Heilmann, Siumut. På vegne af Kristine Raahauge, der har været fraværende, Laanguaq Lynge, Siumut, samt Mannasse Berthelsen, Inuit Ataqatigiit.

 

Landstingets kultur- og uddannelsesudvalg har, efter landstingets 1. behandling af forordningsforslaget, gennemgået forordningsforslaget med bemærkninger.

 


Et enigt udvalg skal herefter indstille, at ' 10 i den kommende forordning om radio- og fjernsynsvirksomhed formuleres på følgende måde:

 

A' 10. KNR ledes af en bestyrelse på 7 medlemmer.

  Stk. 2. Bestyrelsens formand udpeges af landsstyret, 5 medlemmer udpeges af landstinget, 1 medlem udpeges af de fastansatte medarbejdere ved KNR. For hvert af de af landstinget udpegede medlemmer, udpeges en personlig suppleant.

  Stk. 3. Medlemmerne udpeges for en periode af 4 år. Første gang i perioden 1. januar 1991 - 31. december 1994. Inden periodens udløb, vil den udpegende myndighed alene kunne udskifte et bestyrelsesmedlem eller en suppleant, såfremt bestyrelsesmedlemmet eller en indtrådt suppleant groft har tilsidesat sit bestyrelsesansvar, eller på anden vis gjort sig uegnet til at bestride bestyrelseshvervet.

  Stk. 4. Når en suppleant, som er udpeget af landstinget, indtræder i bestyrelsen som fast bestyrelsesmedlem, udpeger landstinget en ny suppleant.

  Stk. 5. Medlemmer af landstinget kan ikke være medlem af bestyrelsen.

  Stk. 6. Bestyrelsen udpeger af sin midte en næstformand.@

 

Med denne indstilling, overlades forslaget til landstingets viderebehandling og overgang til 2. behandling i den således nu foreliggende form.

 

 

Mødeleder:

 

Så er det landsstyremedlemmet for kultur, uddannelse og kirke, der kommer med en besvarelse.

 

 

Konrad Steenholdt, landsstyremedlem for kultur, uddannelse og kirke:

 


Landstingets kultur- og uddannelsesudvalg har til 2. behandlingen afgivet en betænkning, hvori der i enighed fremsættes et ændringsforslag i forhold til det af landsstyret fremsatte forslag.

 

Forinden landstingets stillingtagen til forslaget under denne 2. behandling skal landsstyret, under henvisning til landstingets forretningsorden, ' 37, stk. 2 anmode om .......

 

Udvalget har i sit ændringsforslag for det første ved affattelsen af ' 10, stk. 2 præciseret, at de af landstinget udpegede suppleanter for bestyrelsesmedlemmer, skal være disses personlig suppleanter. Udvalget har ved sit ændringsforslag ønsket præciseret, at suppleanterne der dels er suppleanter for et bestemt bestyrelsesmedlem, og dels er suppleanterne vil kunne indtræde når et bestyrelsesmedlem melder forfald.

 

For det andet er der i stk. 3 også indføjet mulighed for at udskifte en indtrådt suppleant, der groft har tilsidesat sit bestyrelsesansvar, eller på anden vis gjort sig uegnet til at bestride bestyrelseshvervet. Ved Aindtrådt suppleant@ forstås en suppleant, som har virket som bestyrelsesmedlem i de perioder, hvor det pågældende bestyrelsesmedlem, som suppleanten er udpeget for, har måtte melde forfald.

 

Udvalget har endvidere i stk. 3 præciseret hvilken periode bestyrelsesmedlemmerne, og suppleanterne for disse, er udpeget for.

 

Udvalgets forslag til stk. 4 fastslår, at når en af landstinget udpeget suppleant indtræder i bestyrelsen som fast bestyrelsesmedlem, udpeger landstinget en ny suppleant.

 

Udvalgets forslag til stk. 5 og 6 er uændrede i forhold til den gældende forordning.

 

Generelt skal landsstyret udtrykke sin tilfredshed med det af udvalget fremsatte forslag, der præciserer reglerne yderligere. Landsstyret skal derfor indstille til landstinget, at forslaget i den af udvalget udarbejdede form, overgår til 3. behandling.

 


 

Mødeleder:

 

Vi går over til partiernes ordførere. Ruth Heilmann, Siumut.

 

 

Ruth Heilmann, ordfører for Siumut:

 

Tak. Siumut har et ændringsforslag til landstingsforordning om radio- og fjernsynsvirksomhed.

 

I landstingsforordning nr. 3 af 17. maj 1990 om radio- og fjernsynsvirksomhed, som senest ændret ved landstingsforordning nr. 5 af 2. maj 1996, foretages følgende ændringer, det er ' 1.

 

' 10 affattes således:

 

A' 10. KNR ledes af en bestyrelse på 9 medlemmer, som beskikkes af landsstyremedlemmet for kulturelle anliggender. 6 medlemmer udpeges af landsstyremedlemmet, og skal tilsammen repræsentere mediemæssig, kulturel, ledelsesmæssig og erhvervsmæssig indsigt. 1 medlem udpeges af fællesforeningen af lokale radio- og TV-stationer, FTVR. 1 medlem udpeges af de fastansatte medarbejdere ved KNR=s regionale afdelinger, og 1 medlem udpeges af de fastansatte medarbejdere ved KNR. Blandt medlemmerne udpeger landsstyremedlemmet en formand og en næstformand.

  Stk. 2. I tilfælde af udtræden, udpeges 1 medlem for den resterende del af beskikkelsesperioden.

  Stk. 3. Medlemmer af landstinget kan ikke være medlemmer af bestyrelsen.

  Stk. 4. Beskikkelserne gælder for 4 år, dog således at den udpegede myndighed i beskikkelses-

perioden kan udskifte et bestyrelsesmedlem, der groft har tilsidesat sit bestyrelsesansvar, eller på anden vis gjort sig uegnet til at bestride bestyrelseshvervet. Umiddelbar genbeskikkelse kan kun finde sted 1 gang.@

 


Som ' 2 foreslås det, at landstingsforordningen træder i kraft den 1. november 1997.

 

Vi henvise til, at vores ændringsforslag bliver behandlet i kultur- og undervisningsudvalget, inden det går over til 3. behandlingen.

 

 

Anders Nilsson, Atassut:

 

Vi kan fra Atassut meddele, at vi tilslutter os det forslag der netop er fremsat af Siumut. Det sker for at klarlægge ansvarsfordelingen i forhold til det politiske system og den bestyrelse, der skal stå for KNR-TV.

 

 

Mannasse Berthelsen, Inuit Ataqatigiit:

 

Indledningsvis vil vi fra Inuit Ataqatigiit takke landstingets kultur- og uddannelsesudvalg for, at de har brugt den nødvendige tid, uden at tage hensyn til tidsfrist for bearbejdelsen af et ændringsforslag til landstingsforordning, og at udvalget har arbejdet sagligt og grundigt med dette.

 

Landsstyrets forslag til ændring af landstingsforordning, med tilhørende præciseringer af udvalget for kultur og undervisning er vi fra Inuit Ataqatigiit enige i.

 

Ændringsforslaget til forordningen træder kraft 1. november, og efter vor opfattelse af lovgivningen, vil vi fra Inuit Ataqatigiit kommentere følgende:

 

KNR=s bestyrelse kan fyres, når de har groft misligholdt deres hverv, først efter 1. november.

 


Men under punkt 49 sagde landsstyremedlemmet i sit svarnotat: ADerefter skal landsstyret genfremlægge deres henstilling til landstinget om udskiftning af bestyrelsesmedlemmer, som er udpeget af landstinget.@

 

Inuit Ataqatigiit kan ikke acceptere, at forordningen træder i kraft med tilbagevirkende kraft. Her i landstinget bør det ikke blive kotume, at når lige så snart tinget finder en fejl, så laver man en øjeblikkelig ændring, med tilbagevirkende ikrafttrædelse.

 

Når Grønland, på baggrund af lovgivningen, skal udvikles på en betryggende måde, finder vi ikke i Inuit Ataqatigiit, at denne fremgangsmåde er passende for Grønland. Derfor, når landsstyret vil foreslå en udskiftning af bestyrelsen for KNR, vil vi anmode landsstyret om nøje at overveje det, der er sket før 1. november. Et fortsat respekteret landsting i Grønland skal bestå, også i fremtiden.

 

Med disse bemærkninger går vi i Inuit Ataqatigiit ind for, at forslaget går videre til 3. behandling i sin foreliggende form.

 

 

Bjarne Kreutzmann, ordfører for Akulliit Partiiat:

 

Med henvisning til mine bemærkninger under 1. behandlingen indstiller jeg, at forslaget går videre til 3. behandling i den foreliggende form.

 

Men i og med at der blev fremsat et ændringsforslag må jeg tilføje, at det fremsatte ændringsforslag er i sammenhæng med den forrige punkt. Disse forslag er i så nøje sammenhæng at man fristes til at tro, at man har citeret mig.

 

Jeg er helt enig i ændringsforslaget. Jeg har jo bemærket det i forbindelse med behandlingen af et andet punkt. Så kort sagt går jeg ind for, at ændringsforslaget bliver vedtaget.

 


 

Anthon Frederiksen, Kandidatforbundet:

 

Idet jeg henviser til mine bemærkninger under forordningsforslagets 1. behandling vil jeg bemærke følgende til betænkningen fra udvalget for kultur, uddannelse og kirke, samt landsstyremedlemmets svarnotat.

 

Først er jeg meget betænkelig ved ' 10, stk. 3, da vedtagelse af forordninger eller love med tilbagevirkende kraft ikke er korrekt, og ikke kan godkendes. Derfor stiller jeg herved ændringsforslag vedrørende ' 10, stk. 3.

 

Sætningen i stk. 3 Astarter først i perioden fra den 1. januar 1991 - 31. december 1994" ændres således, Aindenfor landstingsvalgperioden.

 

Endelig er det beklageligt, som det blev nævnt under sagens 1. behandling, at der ikke bliver mulighed for alle parter og Kandidatforbundet i landstinget bør have særlig mulighed for repræsentation i bestyrelsen, efter ' 10, stk. 2.

 

Derudover er jeg i princippet enig i alle andre ændringsforslag til forordningen.

 

Med disse bemærkninger vil jeg tiltræde ændringsforslaget til forordning, såfremt Kandidatforbundets ændringsforslag medtages i vedtagelsen. Derfor afleverer jeg herved ændringsforslaget til formandskabet.

 

 

Mødeleder:

 

Landsstyremedlem Konrad Steenholdt fremkommer med en besvarelse.

 


 

Konrad Steenholdt, landsstyremedlem for kultur, uddannelse og kirke:

 

Jeg siger tak til ordførerne. Men jeg bemærker, at man fra Siumut, med støtte fra Atassut, er fremkommet med et helt klart ændringsforslag. Det betyder så, at forslaget her endnu en gang skal behandles i kultur- og uddannelsesudvalget. Det betyder så, at 2. behandlingen af forslaget bør stoppe her, således at de forskellige forslag der er fremkommet, bliver vurderet i udvalget.

 

Jeg skal med beklagelse meddele, at man i den danske tekst har glemt en sætning, og det er sætning nr. 2 i den grønlandske tekst, hvor der skal stå, at man skal udpege medlemmer, som har et erhverv indenfor lovteksten.

 

Med disse bemærkninger fra landsstyrets side skal jeg indstille, at man stopper 2. behandlingen her, således at udvalget kan behandle sagen endnu en gang, og medtage de bemærkninger der er kommet her fra salen.

 

 

Ruth Heilmann, Siumut:

 

Årsagen til at jeg er kommet her på talerstolen er, at for at vi kan sige tak for den gode støtte, som vores ændringsforslag har fået. Vi glæder os endvidere til at arbejde videre med sagen i udvalget.

 

 

Mannasse Berthelsen, Inuit Ataqatigiit:

 

Først skal jeg udtrykke min forundring, at idet sagen her først blev behandlet her i salen for 25 dage siden. I den betænkning, der er blevet afgivet af udvalget, den er underskrevet at Atassut=s og Siumut=s repræsentanter og er med i betænkningen, og efterfølgende er de så kommet med et helt andet forslag.


Man kan ikke lade være med at undre sig over, at landsstyret skal vælge 6 bestyrelsesmedlemmer, mens resten gerne vil have, at bestyrelsesmedlemmerne også skal repræsentere organisationer og medarbejdere. Én af årsagerne til at vi bliver så forundrede og rystede er, at man ligesom prøver at tage magten væk fra landstinget. Den magtbeføjelse, som landstinget driver med ansvar, den prøver man på gradvis at føre videre til landsstyret, hvilket vi fra Inuit Ataqatigiit=s side må påpege på det kraftigste.

 

 

Mødeleder:

 

I forbindelse med de forskellige indlæg der har været, så har vi fået flere ændringsforslag, hvorfor vi må stoppe drøftelsen her, således at sagen, med alle dens ændringsforslag, kan sendes videre til udvalget.

 

Dermed er behandlingen af punkt 33 færdig.