Dagsordenspunkt 33-2-2 |
|||
1. behandling | 2-1. behandling | 2-2. behandling | 3. behandling |
Onsdag den 29. Oktober 1997
Mødeleder: Anders Andreassen, Landstingets Formand.
Konrad Steenholdt, Landsstyremedlem for kultur, uddanelse og kirke:
I nærværende forslag har landstingets Kultur-og UddannelsesUdvalg fremsat i sin betænkning til 2. behandlingen.
Således er bestemmelser om suppleanters indtræden i bestyrelsen præciseret og udvidet, ligesom ansvar for suppleanter når disse har virket som bestyrelsesmedlemmer er fastslået.
Det har ligget landsstyret meget på sinde, at styrken bestyrelsen fagligt og gøre den mere professionel. Dette er opnået gennem en bestyrelsessammensætning som repræsenterer personer der tilsammen har en mediemæssig, kulturel og erhvervsmæssig indsigt.
Som noget nyt ledes KNR af en bestyrelse på ni medlemmer som alle udpeges af landsstyret. Udpegelsen sker med undtagelse af formanden efter indstilling. Landstinget indstiller fem personer, Fællesforeningen af lokale TV- og Radiostationer indstiller én person, og de fastansatte medarbejdere ved KNR=s regionale afdelinger og de fastansatte medarbejdere ved KNR=s centrale afdeling indstiller hver én person.
Som det også har været redegjort for under 1. behandlingen, er det afgørende landsstyret, at der åbnes mulighed for at afsætte et bestyrelsesmedlem der groft har tilsidesat sit bestyrelsesansvar eller på anden vis har vist sig uegnet til bestyrelseshvervet.
Landsstyret vil inden udpegelsesperiodens udløb ville kunne afsætte ét bestyrelsesmedlem i de nævnte situationer.
Med disse korte bemærkninger skal landsstyret overlade forslaget til landstingets velvillige behandling.
Ruth Heilmann, ordfører for Siumut:
Tak for det. I 2. behandlingen af dette forslag, er vi fra Siumut enige i landsstyrets fremsættelse, hvorfor vi fra Siumut støtter forslaget fuldt ud.
Anders Nilsson, ordfører for Atassut:
Ved det her fremsatte forslag til landsstingsforordning om Radio- og fjernsynsvirksomhed bringes reglerne for udpegning af medlemmer til KNR-TV´s bestyrelse i overénstemmelse med det regler der anvendes andre steder i Rigsfællesskabet.
Vi ændrer den konstruktion der har været et problem i snart et år, at landstinget udpeger medlemmer til bestyrelsen, hvor landsstyret har den overordnede ansvar for tilsyn med bestyrelsens arbejde, uden indflydelse på den menige debat.
Det har været hævdet, at vi er færd med at lovgive med tilbagevirkende kraft. Det er vi ikke. Vi er i færd med at lovgive med virkning fra forordningens ikrafttræden. Når forordningen er vedtaget, kan vi ikke udskifte de menige bestyrelsesmedlemmer med tilbagevirkende kraft. Vi kan ikke annullere deres indsats eller mangel på samme i bestyrelsen. Vi kan ikke lade som om de ikke har været medlemmer, desværre. Vi kan udskifte dem med øjeblikkelig virkning.
Det er med bestyrelsesarbejdet som med politisk arbejde, det er tillidshverv, og nyder man ikke længere tillid, så skal man kunne skiftes ud. Det er hvad denne ændring ved forordningen drejer sig om.
Vi skal med disse bemærkninger, skal vi fra Atassut støtte de fremlagte forslag til ændring om forordning om Radio- og fjernsynsvirksomhed.
Manasse Berthelsen, ordfører for Inuit Ataqatigiit:
Ved punktets 2. behandling i forbindelse med fremlæggelse af det helt nye ændringsforslag til forordningen, har vi fra Inuit Ataqatigiit ellers regnet med, at udvalget ville revurdere det, idet ændringsforslaget er helt forskellig fra Landsstyremedlemmet første fremlæggelse. Derfor mener vi fra Inuit Ataqatigiit, at det er betænkeligt, at udvalget ikke først går det igennem.
Og det sker ikke til trods for, at det er blevet henstillet fra Landsstyremedlemmet for landstingets Formandskab og fra Siumut.
Som grundlag for udpegelse af nye bestyrelsesmedlemmer vil man sigte på, at de nye bestyrelsesposter skal besættes med personer som har en baggrund som mediefolk. Vi har altid haft det som grundlag i forbindelse med vores udpegelse af nye bestyrelsesmedlemmer. Det er glædeligt, at landsstyrekoalitionen nu har sat det som en målsætning. Og vi vil fra Inuit Ataqatigiit have det som grundlag i fremtiden når vi henstiller til landsstyret.
Endvidere støtter vi fra Inuit Ataqatigiit, at endnu flere ansatte ved KNR kommer ind i FTVR bestyrelsen. Derfor vil vi fra Inuit Ataqatigiit uden at komme med yderligere bemærkninger opfordre til, at ændringsforslaget bliver grundigt gennemgået i Kultur- og uddannelsesudvalget.
Bjarne Kreutzmann, ordfører for Akulliit Partiiat:
Med henvisning til mine bemærkninger i forbindelse med 1. behandlingen, idet man har fremsat et forslag i punkt 33, der ligner meget mine tidligere bemærkninger, vil jeg indstille, at forslaget går videre til 3. behandling i sin foreliggende form.
Anthon Frederiksen, Kandidatforbundet:
Med henvisning til mine bemærkninger under 1. behandlingen vedrørende det fremsatte ændringsforslag, vil jeg gå ind for at forslaget går videre til 3. behandling.
Konrad Steenholdt, Landsstyremedlemmet for kultur, uddannelse og kirke, Atassut:
Såvidt jeg kan forstå det, går samtlige ordførere ind for forslaget. Inuit Ataqatigiit ønsker, at sagen bliver gennemgået i kultur- og uddannelsesudvalget. Dette er en mulighed før den går til 3. behandling, og jeg mener, at med hensyn til sammensætning af bestyrelsen, er det umiddelbart ingen uenighed, hvorfor man ikke finder noget til hinder for, at det går videre.
Men jeg vil blot henstille til, at sagen går til udvalgsbehandling før den går videre til 3. behandling.
Manasse Berthelsen, ordfører for Inuit Ataqatigiit:
I ændringsforslaget er det som noget nyt tilføjet, at der skal udpeges en nyt bestyrelse pr. 1. november som skal være gældende til år 2001. Dette har ikke været med i Siumuts forslag. Bestyrelsesmedlemmerne bliver flere og såvidt vi ved er bestyrelsesposterne ret dyre. Hvad ville dette så have af økonomiske konsekvenser for KNR? Det er sådanne ting der skal vurderes i udvalget.
Mødeleder:
Således er 2. behandlingen af punkt 33, forslag til ændring af landstingforordning om Radio- og fjernsynsvirksomhed færdigbehandlet. Jeg forstår at forslaget går videre til udvalgsbehandling før den går videre til 3. behandlingen.
De der går ind for, at forslaget går til udvalgsbehandling før den går videre til 3 behandling bedes rejse sig