Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Punkt 33-1

1. behandling 2. behandling 3. behandling

3. mødedag, onsdag den 12. februar, 2003

 

Punkt 33

Forespørgselsdebat om sikring af den bedst mulige prioritering af anvendelsen af samfundets økonomiske midler ud fra kriterier om langsigtet nytteværdi. En række områder påkalder særlig interesse, hvorfor Landsstyret opfordres til:

1) at opprioritere folkeskoleområdet, grunduddannelserne, den sociale sektor og sundhedsområ‑ det,

2) at nedprioritere de små uddannelser, som kan tages på et højere niveau i Danmark, såsom journalist‑, socialrådgiver‑, teologi‑ og sygeplejeuddannelsen,

3) at sikre, at uddannelserne i Grønland har et højt niveau. Det gælder især GU, HTX, HHX, STI‑erhvervsuddannelserne og læreruddannelsen,

4) at sikre, at alle skoleelever får et grundigt kendskab til dansk,

5) at være åben overfor at give støtte til nye uddannelser i udlandet og

6) at nedprioritere store anlægsarbejder, såsom landingsbaner i små byer og multihaller.

 

Og her er det Tupaarnaq Binzer, der vil forelægge.

 

Tupaarnaq Binzer, forespørger, GU, Nuuk.

Begrundelse: Det er en meget vigtig opgave for Ungdomsparlamentet og Styret at påtage sig en velfunderet prioritering af anvendelsen af samfundets økonomiske midler. Den langsigtede gavn for samfundet bør lægges til grund for denne prioritering.

 

De menneskelige ressourcer i Grønlands mest værdifulde aktiv og ungdommen er det fundament, den fremtidige udvikling skal bygge på.

 

Vi håber derfor, at debatten vil vise brev opbakning til vores opfordring til Styret om prioritering af uddannelse og omsorg for de menneskelige ressourcer i samfundet.

 

Per Rosing‑Petersen, mødeleder.

Vi siger tak til Tupaarnaq Binzer og så er det Poul Olsen på vegne af Landsstyret. Værsgo’.

 

Poul Olsen, Landsstyret.

Forslagsstilleren foreslår og vi har følgende besvarelse til dem fra Landsstyret.

 

Landsstyret konstaterer, at der er stillet forslag til debat om en lang række samfundsområder, der har så stor betydning, at overordnede principper for området ønskes optaget med grundlovskraft for Grønland i en fremtidig Grundlov.

 

Udover forslagene til debat er der flere beslutningsforslag, der angår grundlovsbehandling af forskellige samfundsanliggender. Landsstyret imødeser Ungdomsparlamentets behandling af de stillede forslag.

 

Det forventes, at behandlingen vil bidrage til fremsættelse af et forslag til et slutdokument vedr. overordnede principper for reguleringen af væsentlige områder i vort samfund samt vort forhold til omverdenen.

 

I forbindelse med behandlingen af de mange forslag til debat, vil Landsstyret søge at bidrage til opnåelse af en bred enighed om indholdet af fremtidige grundlovsbestemmelser og deres formulering.

 

Det er Landsstyrets opfattelse, at behandlingen af grundlovsspørgsmål bør ske ud fra 2 overordnede synspunkter. Og det er grundlovsbestemmelser skal have et langt sigte og må kunne gælde i mange år, som overordnet lovgivning uden behov for hyppig eller jævnlig justering til udviklingen.

 

For det andet, grundlovsbestemmelser sætter grænser for den lovgivende forsamlings kompetence til at lovgive, hvorfor sådanne bestemmelser ikke må sætte upraktiske eller urealistiske snævre grænser for lovgivningsmagtens udøvelse i samfundets tjeneste og til dets fortsatte dynamiske udvikling.

 

Grundlovsbestemmelser, der definerer en forholdsmæssig prioritering for anvendelsen af samfundets økonomiske midler vil være meget vanskelige at administrere. Prioriteringen af enkelte områder frem for andre bør derfor undgås eller må  overvejes i sin samfundsøkonomiske sammenhæng.

 

Udover de her fremsatte generelle synspunkter vil Landsstyret deltage i debatten vedr. de enkelte forslag. Landsstyret vil med interesse deltage i debatten og vi er også åben for at kunne fremsætte vores meninger her i debatten og disse resultater vil blive medtaget i slutdokumentet, således at det vil også medtage forslag til grundlovsdebat.

 

Per Rosing‑Petersen, mødeleder.

Vi siger tak til Poul Olsen og det er så Carl Emil Fencker, der har bedt om ordet.

 

Carl Emil Fencker, GU, Nuuk.

Forslag til debat, vi vil gerne begrunde lidt hvorfor vi har sagt dette samtidig med, at jeg inddrager min holdning. Det er punkt 1 med at opprioritere folkeskoleområdet. Da mener vi, at det vil give eleverne bedre vilkår ved at forbedre uddannede lærere, bedre forhold.

 

Et eksempel er på ...skolen, hvor jeg gik i tre år. Der var vi 350 elever. Nu, den dag i dag er de omkring 600 elever, hvor alle næsten samtlige lokaler på skolen bliver anvendt til klasselokaler. Og det mener jeg personligt, at det ikke er optimalt for folkeskoleelever at gå i skole under sådanne forhold.

 

Og med at opprioritere sundhedsområdet, der kunne det som eksempel være at få flere tandlæger, hvilket der er meget, meget stor efterspørgsel efter. Og lærere er også et eksempel.

 

Og med hensyn til punkt 2 med at nedprioritere de små uddannelser, som kan tages på et højere niveau i Danmark. Der mener vi, at det koster samfundet en del ved at have meget små og dyre uddannelser her i Grønland. Der mener vi, at det vil være bedre for den enkelte at komme til Danmark og få en uddannelse, som forhåbentlig også foregår på et højere niveau nede i Danmark. Der mener vi, at det vil være mere optimalt for den enkelte at komme til Danmark og studere.

 

Og tre med at højne niveauet på læreruddannelsen, mener vi tre forslagsstillere, at det kan medføre, at vi får bedre uddannede elever, hvilket samtidigt medfører, at vi får et højere niveau på de forskellige uddannelsesinstitutioner.

 

Og med et højnet niveuau på GU, HTX, HHX og STI mener vi, at det kan medføre, at de uddannede elever kan følge med på det højere niveau, som foregår nede i Danmark. Da mener vi, at der er en vis niveauforskel fra Grønland til Danmark.

 

Og da mener vi også samtidig, at vi kan sikre en del af det store frafald, der er ved at de får en h øjere niveau på uddannelsen.

 

Og 4'eren. Ved at sikre, at skoleeleverne får et grundigt kendskab til dansk bliver de automatisk mere rustet til bedre at kunne klare deres uddannelser, som de forhåbentligt vil tage enten i Grønland eller i Danmark.

 

Og til den sidste ‑ 5'eren. Der mener vi også, at det er vigtigt, at man giver støtte til nye uddannelser, som kommer i udlandet hele tiden. F.eks. vil en person, som vil tage en uddannelse, som ikke er støtteberettiget, da mener vi, at han skal kunne få en dispensation, så vedkommende kan få den ønskede uddannelse og i sidste ende, der kan vi jo ikke rigtig undgå, at hvis den person tager den uddannelse, da vil den komme til gode for Grønland på en eller anden måde.

 

Et eksempel kan være akupunkturuddannelsen, som ikke er støtteberettiget. Da mener vi, at heroppe med store sundhedsproblemer, at da vil det komme Grønland til gode ved, at man igennem den behandlingsform kan hjælpe folk med sundhedsproblemer.

 

Det var det. Tak.

 

Per Rosing‑Petersen, mødeleder.

Vi siger tak til Carl Emil Fencker og på vegne af forslagsstillerne, hvis der ikke er andre, der har bedt om ordet, så er det Johanne Olsen Kreutzmann.

 

Johanne Olsen Kreutzmann,

Her i vores forslag til forespørgselsdebat, at man på langt sigt skal have en nytteværdi og for det andet, så er det ikke så mærkeligt, at man især fokuserer på de uddannelsesmæssige forhold og at befolkningen får bedre vilkår, og at de får større service. Og det er det, vi har tænkt på.

Men med hensyn til, at hvis vi bliver til en stat, så er det ikke kun det, vi skal finansiere og vi kan heller ikke hele tiden fokusere på dette, for hvis vi skal udvikle os til en stat, så må personen selv have ansvar for hvilke vilkår, vedkommende skal have og så en uddannelse. Vi skal have større ansvar om hvilke liv, vi vil leve i fremtiden.

 

Derfor er det også vigtigt, at i og med, at Grønland bliver mere selvstændig om, hvordan kan vi sikre økonomien, at få disse placeret som noget vigtigt og som man kan diskutere og når vi skal lave nogen økonomiske prioriteringer, så kan vi ikke komme uden om at udtale, at vi også skal skabe noget som kan skabe indtjening også til Grønland. Det er også der, man skal afgive midler. Det er ikke kun til uddannelser og uddannelsesinstitutioner, vi skal afgive midler til.

 

Per Rosing‑Petersen, mødeleder.

Vi siger tak til Johanne Olsen Kreutzmann. Så er det Jakob Lund.

 

Jakob Lund, Ilisimatusarfik, Nuuk.

Jeg har lige nogle kommentarer i forbindelse med det foregående indslag angående prioritering.

Under det indslag blev der talt lidt om videregående uddannelsesinstitutioner i Grønland og det blev nævnt, at de var dyrt og vanskeligt at have et højt antal af videregående uddannelsesinstitu‑tioner her i Grønland, og at man i højere grad skal sende folk til Danmark for at uddanne sig.

 

Det er også, man skal også være klar over, at der er nogle ulemper forbundet med at have alt for mange af sine studerende i Danmark og ikke satse på videregående uddannelsesinstitutioner i Grønland.

 

For videregående uddannelsesinstitutioner skaber mere end kun folk, der bliver uddannet. De er også med til at skabe en højere kvalitet i samfundslivet generelt, f.eks. er der på de videregående uddannelsesinstitutioner en hel del hø jtuddannede folk, altså en del gode jobs, som landet vil gå klip af, hvis vi sender de uddannelsessøgende til udlandet.

 

Og uddannelsesinstitutionerne er ideelt set med til at skabe en debat i samfundet. F.eks. os, der sidder her i dag. Vi er alle sammen uddannelsessøgende her i Grønland og hvis vi forestiller os, at man sendte de fleste eller alle uddannelsessøgende fra Grønland, som studerer på videregående uddannelsesinstitutioner i Danmark, så går man i høj grad klip af de ting, som de ting at byde på bl.a. i samfundsdebatten.

 

Dvs. der er en slags multiplikatoreffekt forbundet med, at have de videregående uddannelsesin‑stutioner i Grønland og i hvert fald have en del af dem. Dvs. der er mange positive følgevirknin‑ger af de her videregående uddannelsesinstitutioner her. Dem skal man også være opmærksom p å ikke at gå klip af ved at sende dem til Danmark ‑ om man så må sige.

 

En anden ting er også, at vi ved fra statistikken, at ca. halvdelen af de uddannelsessøgende, som kommer til Danmark ikke kommer tilbage til Grønland igen. Det er altså et stort problem og som vi i høj grad skal være opmærksom. Og det er også ‑ og det vil også være en forøgning af det antal, altså en slags hjerneklub i Grø nland, hvor de veluddannede grønlændere ikke vender tilbage til Grønland, men bliver i Danmark eller i udlandet, hvor vi måske kommer i en situation, hvor vi har en hel del veluddannede grønlændere i Danmark, mens vi stadigvæk her i Grønland er nødt til at tilkalde danskere for at varetage de jobs, som vi på et tidspunkt i princippet har uddannede grønlændere til. Det er altså en lidt uheldig situation, som vi skal være opmærksom på. Tak.

 

Per Rosing‑Petersen, mødeleder.

Vi siger tak til Jakob Lund og den næste er Juliane Henningsen.

 

Juliane Henningsen, GU, Aasiaat.

Jeg vil ikke kommentere det, også fordi vi er meget interesseret ‑ enig i, at med hensyn til, at man skal nedprioritere de små uddannelser, og at man opprioriterer GU og lign. videregående uddannelser. Fordi det er sådan, at hvis man ikke har gode resultater til studentereksamen og vil,  så vil man også få færre muligheder for at tage en videregående uddannelser.

 

jeg skal også lige nævne, at med hensyn til punkt 3, at man højner uddannelsen på GU og andre videregående uddannelser, at så længe GU‑resultaterne er så lave, så er jeg ikke enig i, fordi at med så stor niveauforskel blandt klassen, så er det ikke realistisk at sige, fordi grønlændernes uddannelsesniveau er så lav og der er behov for en opgradering og selvfølgelig kan jeg være enig i det, men med hensyn til  økonomien og arbejdet for en prioritering. Det er det vi skal følge. Tak.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Og den næste er Hans Lars Mathiassen.

 

Hans Lars Mathiassen, Socialpædagogisk Seminarium, Ilulissat.

Med hensyn til højnelse af den sociale sektor og i den forbindelse, at man tager til socialrådgi‑veruddannelsen i Danmark, den vil jeg lige kommentere fra socialrådgiverne her i Grønland, fordi i de seneste år, så er der færre studerende, som færdigg ør deres uddannelse og det er omkring 20, der ansøger om uddannelsen hvert eneste år og dem, der bliver færdige, det er måske  5 eller deromkring. Det er hvad, vi kan se på det seneste år og der er nogen, der går i stå hvert halve år og så er der nogen, så hvilke omkostninger vil man have med hensyn til rejsen fra Grønland til Danmark.

Hvis vi skal udvikle den sociale sektor, så vil det være sådan bedst, at hvis vi får den udviklet her i Grønland og det er vist noget, vi nøje skal overveje og når man så kommer dertil, så kan man få bedre meninger til at kunne fremføre det. Tak.

 

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Og den næste er så Ana‑Grethe Mathiassen.

 

Ana‑Grethe Mathiassen, Socialpædagogisk Seminarium, Ilulissat.

Jeg vil lige kommentere det, der står i nr. 2 om at nedprioritere de små uddannelser, som kan tages på et højere niveau i Danmark og jeg mener til det, at med hensyn til det, der optages på de små uddannelser, så vil også vores hensigter på uddannelsesniveuaet også faldet meget.

 

F.eks. med hensyn til journalist‑, socialrådgiver‑ og pædagoguddannelserne har tidligere været gennemført i Danmark og de blev oplært i de danske forhold, men når de så kommer her til Grønland, så er den uddannelse, der gennemføres i Grønland, det tager udgangspunkt i de grønlandske, grundlæggende forhold. Derfor er jeg ikke enig i dette forslag med hensyn til denne forspørgselsdebat, at disse uddannelser flyttes tilbage Danmark. Jeg ser helst på at sikre, at alle skoleelever får et grundigt kendskab til dansk, fordi man gennemfører danskundervisningen som et fremmedsprogsundervisning og det er så et fremmedsprog, man bruger i uddannelsen, derfor  er resultaterne mindre. Hvis det var sådan mere alment uddannelse, at på samme måde som i Grønland, så kan man eventuelt få bedre kundskaber. Tak.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder. 

Dermed er der ikke flere, der har bedt om ordet og der er god debat på punkt 33.