Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Punkt 36-1

1. behandling 2. behandling 3. behandling

3. mødedag, onsdag den 12. februar, 2003

 

Punkt 36

Forslag til Ungdomsparlamentsbeslutning om, at det pålægges Landsstyret, at sørger for, at amerikanerne foretager en oprydning på Pituffik.

Og jeg vil gerne bede Tukuminnguaq Lydia Olsen og Qaaviaq Kristensen om at fremlægge forslaget. Jeg ved ikke, hvem der skal fremlægge. Tukumminnguaq

 

Tukumminnguaq Lydia Olsen, forslagsstiller.

Begrundelsen for dette forslag er, at der i de senere år er sket en øgelse af forureningen ved Thule Air Base‑området. Den øgede forurening kan få negative konsekvenser for borgere og det daglige liv i Qaanaaq Kommune, idet fangstdyrene og naturen kan blive skadet, såfremt det grønlandske politikere ikke snarest reagerer.

 

Hovederhvervet i Qaanaaq Kommune er fangst. Derfor er det vigtigt, at man politisk sikrer, at fangstdyrene og naturen i nævnte område ikke bliver forurenet, således at befolkningen ikke lider skade eller overlast.

 

Vi mener, at selv den blotte mistanke om, at miljøet i området kunne have lidt overlast i sig selv er tilstrækkeligt at der skal gøres noget. I sidste ende kan der være tale om, at vore medborgere kan have lidt skade eller overlast af forureningen.

 

Man bør derfor straks indlede undersøgelser af amerikanernes forurening og deres uhindrede adgang til at benytte naturen som en losseplads. Derudover må man kræve, at de foretager en oprydning. Tak.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

På vegne af Landsstyret, så er det Poul Olsen, der kommer med en besvarelse.

 

Poul Olsen, Landsstyret.

Tak. Det indholdsrige forslag har vi følgende bemærkninger til fra Landsstyrets side.

 

Forsvarsaftalen er et statsligt anliggende. Landsstyret og det tidl. Landsstyre har krævet, at forsvarsaftalen bliver genforhandlet med bl.a. for at opnå at Landsstyret får en direkte adgang og opnår, at spørgsmål, der vedrører miljøet, så kan man have en forhandling med USA omkring disse.

Den danske regering har ikke ønsket at fremlægge forslag til genforhandling af forsvarsaftalen og ønsker blot, at man laver tillægsaftaler til forsvarsaftalen.

 

Dette diskuterede Landstinget under forårssamlingen 2002. Flertallet i Landstinget støtter, at der  oprettes en arbejdsgruppe mellem den danske og Landsstyret for at få undersøgt forsvarsaftalen og finde ud af, hvad det er for nogle specifikke problemer, man har og fremlægge l øsningsforslag og tillæg, omsætte tillægsaftale til forsvarsaftale.

 

Med hensyn til miljø, så er arbejdsgruppens en af arbejdsgruppens opgaver, selvom det er et statsligt anliggende. Landsstyret mener, at miljøforhold ved Thule Air Base er vigtigt for Grønland og i den forbidnelse, at man har en dialog med USA omrking de miljømæssige. Og Miljø‑  og Naturdirektoratet deltager i dette arbejde.

 

Og med hensyn til de lovmæssige grundlag og så er det forordning nr. 12 af 22. december af 1988, der er gældende for miljøet, kan ikke gøres gældende overfor Thule Air‑Base og lov nr. 850 af 28. december 1988, som giver en bemyndigelse på miljøområdet, den kan ellers træde i kraft over for Pituffik samt hvis den danske regering giver lov.

 

Og Landsstyret har over for den danske regering anmodet, har ikke på nuværende anmodet, at få dette lovmæssige gældende, hvis Landstingets lov bliver gældende så kan man ikke få den effektueret i Thule Air‑Base på baggrund af forsvarsaftalen.

 

Derfor kan man på nuværende tidspunkt vurdere, at tiltrædelsen af lovene ikke har nogen effekt. Derudover, at hvis og såfremt lovene skal være gældende for baseområderne, vil det indebære administrative byrder, ikke kun for Grønlands Hjemmestyre, men kommunerne har jo kompetence på miljøområdet og hvis og såfremt de skal udføre deres opgaver på baggrund deraf.

 

Så er det spørgsmål om det lovgivningsmæssige område, som bliver behandlet i en arbejdsgrup‑pe. Lige som Danmark og Grønland, så er USA også opmærksom på de miljømæssige konsekvenser, der har været ikraft under en 50‑årig forsvarsaftale tidspunkt.

 

Under koldkrigsperioden var man ikke så opmærksom på de miljømæssige område. Det gældende grundlag er ikke så skrappe som det er tilfældet i dag. I og med, at man fokuserer mere på miljøet, så har USA i de senere år gennemført en miljøundersøgelse.

 

I 1995, da man gennemførte Thule‑høringen og på baggrund af, at der er radioaktivitetsstråling på  det sted, hvor B‑52 faldt ned i 1968, og undersøgelserne af havområdet, så er det Risøs afdeling for miljø, der har fortsat dette arbejde, undersøgelse.

 

Og i undersøgelsen blev det påvist, at strålingen er aftaget, men aftagelsen er ikke, det går langsommere end det, man har antaget tidligere. Selvfølgelig er Landsstyret opmærksom på, at de miljømæssige ikke skal gøre, Qaanaaq borgerne lide overlast og der er ikke nogen fakta om miljøet aftager eller forstærkes. Det har man ikke dokumentation for.

 

Og dette har så bl.a. en begrundelse i, som tidligere foreslået, at man skal have en løbende dialog med USA omkring miljøet, men man må forvente, at forureningen aftager, for i 1960'erne og i 1970'erne og de aktiviteter, der har væ ret, det har været meget højere og dengang har der ikke været noget krav om miljømæssige foranstaltninger. Det var meget værre end det er tilfældet i dag.

 

USA finansierer med renovering for at renovere boliger deroppe, således at de lever op til de krav, der stilles i dag og med hensyn til landområdet, så er baseområdet også blevet indskrænket.

 

Og statsministeren har eller Landsstyret har lidt kendsgerning til, at statsministeren har løbende  har kontakt omkring lossepladsen eller dumpen og en aftale i 1969 og 1987, så er der aftale med USA. I henhold til aftalen om de uorganiske affald bliver sendt til Kommune Kemi til distruktion.

 

Og i henhold til forsvarsaftalen, så er det, det miljømæssige som Direktoratet har ansvar for og i den ekstraaftale, så har man også tilsyn med affald fra byggeriet af aspekt. Qaanaaq Kommune mener, at der er god styring af lossepladserne i henhold til aftalerne.

 

Selvfølgelig er Landsstyret opmærksom på, at basen så vidt muligt løbende har et mindre forurening. Dette gør, at de gældende amerikanske miljømæssige foranstaltninger, hvis amerikanerne følger disse, men Landsstyret mener, at den tidligere "forbrydelse" det er det, der  giver størst bekymring og med hensyn til det ovennævnte og det er det, der danner baggrund for arbejdsgruppernes opgaver.

 

Med hensyn til forureningen og forinden debatten omkring denne, så skal jeg lige udtale, at sagen skal fortsættes i miljøudvalget og de spørgsmål, så har udvalget kompetence til at indkalde eksperter på det område og Landsstyrets udenrigskontor. De kan også rette henvendelse til Landsstyrets udenrigskontor og indhente flere oplysninger herfra.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Og den næste er Finn Mikaelsen, tror jeg nok.

 

Emil Mikaelsen?,

Den meget besvarelse skal jeg prøve på at kommentere ganske kort og hårdt.

 

I forbindelse med det kommende arbejde, så ved vi, at USA er en stormagt og vi kan ikke gøre det på magtområdet. Det er lige som, vi ikke kan gøre noget over for....og da man indgik en forsvarsaftale i 1951 mellem USA og Denmark, det er den, der gør, at man ikke kan gøre noget.

 

Og så længe man har, så længe de har ansvaret, og at man så gør Danmark ansvarlig for oprydningen, altså det er, jeg vil gerne foreslå, at man gør Danmark ansvarlig for ansvaret for oprydningen deroppe.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Er der nogen, der har bemærkninger til den? Ja, Johanne Olsen Kreutzmann.

 

Johanne Olsen Kreutzmann, Ilisimatusarfik, Nuuk.

Altså jeg vil gerne håbe på, at man aktivt tager, at det er vort land og vi har i og med, at man har udlejet en del af landet og vi ved ikke hvor mange hundrede personer. Det er helt deres liv, man snakker om og det er hele det grønlanske samfund, man snakker om her og derfor uanset vi ikke har ansvaret for undergrunden, så er det os, der lever i dette land og lever så tæt ved den base, så er det meget vigtigt, at vi bør kunne gøre noget minimum på baggrund af vores medindflydelse  som borger. Så bør vi også have nogen indflydelse på et eller andet tidspunkt som minimum, uden at skade vores sundhed, hvis vi skal udelade en del af vort land.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Er der ikke andre, der har bemærkninger og så vil de faldne bemærkninger, både fra Landsstyret og forslagsstillerne blive behandlet i Miljøudvalget og her skal man færdiggøre sagen forinden 2. behandlingen.