Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Punkt 15-1

1. behandling 2. behandling 3. behandling

3. mødedag, onsdag den 12. februar, 2003

 

Punkt 15

Forslag til Ungdomsparlamentsbeslutning om, at Landsstyret pålægges at arbejde for, at der oprettes genbrugstationer, som kan genbruge metal, papir, m.v.

Og det er forslagsstillerne Juliane Henningsen og Ib Uldum. Jeg vil gerne bede Ib Uldum om at fremsætte sit forslag.

 

Ib Uldum, forslagsstiller.

Begrundelse for forslaget. Der er i dag i Grønland ikke en mulighed for at genbruge affald. De eneste muligheder vi har for at komme af med affaldet, er enten at brænde det eller efterlade det på dumpen.

 

Der er flere miljøskadelige effekter pga. den måde, vi håndterer vores affald. Det affald, der afbrændes i de byer og bygder, som ikke har forbrændingsanlæg udvider giftstoffer i naturen, fordi røgen ikke bliver renset.

 

Det affald, vi ikke kan brænde fylder op i vores natur og er grimt at se på. Desuden er der også en mulighed for, at der siver kemikalier og olier fra jernskrot, som også ødelægger naturen. Det er derfor vigtigt, at der bliver oprettet genbrugsstationer, som kan behandle og genbruge noget af vores affald.

 

Genbrugsstationerne vil også skabe arbejdspladser og medvirke til, at samfundet kan spare udgifter til oprensning af naturen senere hen. Tak.

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Svarnotat på vegne af Landsstyret ‑ Marie Fleischer.

 

Marie Fleischer, Landsstyret.

Forslagstillerne har fremsat et beslutningsforslag om miljøforbedrende tiltag ved oprettelse af genbrugsstationer.

 

Forslagstillerne hæfter sig ved vigtigheden af, at den grønlandske natur bevares, og at miljøet ikke forringes.

 

Styret er enig i, at det er en vigtig opgave, at værne om vores sårbare, arktiske natur. Muligheder‑ne for at genanvende forskelligt typer af affald, afhænger af en række faktorer, herunder de behandlingsfaciliteter, som er til rådighed og de økonomiske konsekvenser, der er forbundet med genanvendelse.

 

Endvidere er det vigtigt, at se på ressourceanvendelsen i forhold til miljøeffekten af genanvendel‑sen. I forbindelse med etablering af eventuelle ordninger vil de være aktuelt at vurdere genanvendelsen af følgende affaldstyper:

1) Papir og pap

2) Glas

3) Jern og metal

4) Organisk affald.

 

Den danske Miljøstyrelse har til brug for Hjemmestyret i 1996 udarbejdet en handlingsplan for den fremtidige affaldshåndtering i Grønland. Handlingsplanen indeholder følgende anbefalinger:

Papir, pap og glas: Potentiellet for genanvendelse af pap, papir og glas er relativt begrænset og omkostninger til indsamling og transport bliver høje. Der findes ikke behandlingsfaciliteter for disse affaldstyper i Grønland og det vurderes, at være urealistisk at etablere sådanne med baggrund i de små mængder.

 

Derfor vil en eventuel genanvendelse indebære, at affaldet skal sendes ud af landet, f.eks. til Danmark.

 

Set ud fra et miljømæssigt synspunkt er pap, papir og glas relativt harmløst for omgivelserne i forbindelse med en eventuel deponering, mens der naturligvis kan spares ressourcer ved genanvendelse.

 

Samlet set, kan det ikke anbefales, at igangsætte indsamlingsordninger med henblik på genanvendelse af papir, pap og glas.

 

Jern og metal: En væsentlig forudsætning for genanvendelse af metalskrot er, at det bliver sorteret, enten ved kilden eller centralt på en modtagerstation. Økonomisk vil genanvendelse af jern ikke kunne betale sig, mens genbrug af visse, ædle metaller muligvis vil kunne betale sig.

 

Store mængder af jern og metalskrot er ophobet i Grønland gennem flere år. Affaldene findes både på dumpene, ved fabriksanlæg samt rundt omkring i byerne. De store mængder jernskrot skræmmer omgivelserne og det anbefales derfor, at der etableres faciliteter til opsamling og sortering af jern og metal med henblik på genanvendelse.

 

For almindelig jernskrot vil økonomisk være mest hensigtsmæssigt, at dette afhentes med et særligt skrotskib, som eventuelt vil kunne samle skrot sammen fra flere byer på samme tur.

 

Organisk Affald: Høje indsamlings‑ og behandlingsomkostninger kombineret med at restproduktet kun i begrænset omfang kan afs ættes bevirker, at genanvendelse af organisk affald for husholdninger ikke kan anbefales.

 

Styret kan på den baggrund ikke anbefale oprettelse af genbrugsstationer i Grønland. Styret ser imidlertid med alvor p å affaldsproblematikken. Affaldet i byer og bygder udgør ikke kun et problem for landets egne borgere.

 

Dette udgør også et reelt problem i forhold til at kunne sælge vort land som et rent turistmål med uspoleret natur. Styret finder det derfor nødvendigt, at tage affaldsproblemet alvorligt og anlagt en flersidigt strategi for at løse problemet med andre relevante akt ører. Der er økonomiske konsekvenser forbundet med indsamlingen.

 

Håndteringen og bortafskaffelse af affald: Et af de projekter, der er igangsat er at redegøre for de forskellige muligheder, der er for finansiering af affaldshåndteringen. Herunder afgifter, gebyr på udvalgte produkter.

 

Arbejdsgruppen udgøres af KANUKOKA, Skattedirektoratet, Direktoratet for Miljø og Natur samt Miljøstyrelsen.

 

Styret vil sørge for, at de fraktioner og problemstillinger, der er nævnt i forslaget medtages i arbejdsgruppens redeg ørelse. Arbejdsgruppen skal også se på de økonomiske styringsredskaber, der kan have en adfærdsregulerende effekt, herunder fordelingspolitiske og administrative virkninger af de enkelte afgifter og gebyrer.

 

På denne baggrund anbefales det, at forslaget afvises i sin nuværende form.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Er der nogen, der har kommentarer til dette forslag. Johanne Olsen Kreutzmann.

 

Johanne Olsen Kreutzmann, Ilisimatusarfik, Nuuk.

Forslaget er et vigtigt forslag, for ind imellem virker det som om, at medborgerne ikke er klar over, at naturen ikke er en stor affaldspose. Det kan være generende, at være medborgere i et samfund, hvor nogle smider cigaretskodder og plastikposer ude i naturen.

 

Det er et medansvar vi alle har og det kan være pinligt, at være medborgere i et samfund, hvor enkelte personer smider affald ud i naturen og jeg synes, at det er vigtigt, at man er klar over, at der er genbrugsmulighed.

 

Det er også samfundsmæssigt vigtigt punkt. Et land er vort hjem og vi skal også tage vare på vort hjem. Det er vort land, der er vort hjem, som vi skal respektere som vores eget hjem ‑ inden for hjemmets 4 vægge. Det er på samme måde, vi skal respektere naturen og gaderne skal også være lige så renlige, lige som vi plejer at have det derhjemme. Tak.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Der er ikke flere, der har markeret sig. Undskyld, Tukuminnguaq Lydia Olsen. Værsgo’.

 

Tukuminnguaq Lydia Olsen,

Først vil jeg udtale, at vi godkender forslaget. Det er ønskeligt, at alle byer og bygder har deres eget forbrændingsanlæg ved også at cirkulere alle udgifter og udnytte alle resultater af udgifterne bør man kunne cirkulere, således at affaldet også bliver en indtægts‑ eller fortjeningsmulighed.

 

Ved at indføre genbrug vil man f.eks. kunne benytte sig af den mulighed, der er for at skabe el og varme ved forbr ænding af f.eks. papir og brandbart materiale. Man kunne også se på andre valgmuligheder ved f.eks. at bruge spæk til udvinding af sæbe, som vi jo bruger til hver dag. tak.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Den næste taler er Aggu Løvstrøm.

 

Aggu Løvstrøm,

Det er bemærkelsesværdigt, at når man tager en tur langs kysten, så har alle regioner hver deres  affaldsritualer. Når man er i nogle af byerne, så er der mange, så er der desværre en del, der smider affald, f.eks. tønder og lign. i havområderne.

 

Hvis der blev indført en regel, vil det være endnu bedre, således at der er retninglinier for, hvordan vi passer og tager vare på vort land og naturen i landet.

 

De forskellige andre affald, som virksomhederne også smider ud, det er jo også paletter og gammel spildolie og deslige, kemikalier. Det er en lovgivningsmæssig aspekt vi skal se på. Det er mit forslag. Tak.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Næste taler er Ana‑Grethe Mathiassen. Værsgo’.

 

Ana‑Grethe Mathiassen,

Jeg mener, at man bør overveje forslaget engang til før man afviser det, da en genbrugsstation er en udmærket idet, hvis man i fremtiden skal til at etablere genbrugsstationer, så vil det være en udgift mindre, hvor vi i dag sender affald videre til Danmark og dermed eksporterer en eventuel indtjening eller fortjening sted.

 

Derfor mener jeg, at glas og metaller, det kunne måske fordeles før det bliver smidt ud og dermed kan man allerede finfordele hver materiale, vi smider ud, f.eks. i de byer, der ikke har brændingsanlæg, der er der dumpe, hvor man afbræ nder affaldet og den urensede giftige røg resulterer i mange børn med astmastiske lidelser får det værre i byområderne. Tak.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Ud fra markeringerne, kan jeg se, at der ikke er andre, der har bedt om ordet og forslaget bliver sendt videre til udvalgsarbejdet ‑ undskyld, der er en, der har markedet sig. Ganske kort.

 

???

Jeg vil ønske, at man overvejer, at man i fremtiden laver nogen lovgivningsmæssige, at man i Grundloven laver nogle retningslinier for emnet. Tak.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Dermed bliver forslaget sendt videre til udvalgsarbejde til Miljøudvalget og forslaget bliver så udarbejdet i udvalget.