Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Punkt 14-1

1. behandling 2. behandling 3. behandling

3. mødedag, onsdag den 12. februar, 2003

 

Punkt 14

Forslag til Ungdomsparlamentsbeslutning om, at der pålægges Styret, at arbejde for, at uddannelsestøtten afskaffes og erstattes af et tilsvarende lån, og at studerende, der fuldfører deres uddannelse automatisk får dette lån eftergivet.

 

Her er det også Hans Lars Mathiassen og Qaavigaq Kristensen og jeg skal bede Qaavigaq Kristensen om at fremlægge begrundelsen.

 

Qaavigaq Kristensen, forslagsstiller.

Begrundelse: Det koster samfundet mange penge, at have unge i uddannelse, både de penge, der betales i uddannelsesstøtte og de penge, som det koster at drive uddannelsesinstitutioner, kollegier m.m.

 

Ved at give de studerende en "gulerod" at se frem til i form af kontant belønning for at gennemføre uddannelse, vil man motivere flere til at gennemføre en påbegyndt uddannelse og dermed reducere frafaldet. Hermed vil færre begynde på mere end en uddannelse, ligesom flere vil kunne arbejde efter endt uddannelse til samfundets vel.

 

Dette vil betyde, at samfundet kan anvende de sparede ressourcer andetsteds, ligesom der vil komme flere skatteindtægter ind fra flere uddannede personer.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Landsstyret skal hermed fremkomme med et svarnotat og det bliver Naja Steffani.

 

Naja Steffani,

Tak. Forslag til Ungdomsparlamentsbeslutning om, at det pålægges Styret at arbejde for, at uddannelsesstøtten for videregående uddannelser nedsættes til gengæld for muligheden for at kunne låne et større beløb, der kan eftergives ved efterfølgende arbejdsophold i Grønland.

 

Undskyld ‑ Beslutningsforslag, at det pålægges Styret at arbejde for, at uddannelsesstøtten afskaffes og erstattes af et tilsvarende lån, og at studerende, der fuldfører deres uddannelse automatisk får dette lån eftergivet.

 

Det koster samfundet selvfølgelig mange penge, at have unge i uddannelse og det koster ligeledes endnu mere, at have mange under uddannelse, der stander uddannelse i utide, f.eks. til uddannelsesstøtten samt andre omkostninger, f.eks. til lærere og andre ressourcer er det spildte finanser.

 

Der er også utroligt mange arbejdspladser, som mister penge ved, at en elev standser en uddannelse i utide.

 

Vi ved, at uddannelsesstøtten ligger på 4.200 kr., og at der er mulighed for at tage uddannelseslån på  10.000 kr. engang og i løbet af uddannelsen kan man optage endnu et yderligere lån på 6.000 kr.

 

Her har man især i tanke på gymnasial‑ eller videregående uddannelser, som måske ikke har mulighed for en uddannelseslån. Og de uddannelseslån, som man eventuel tager, skal tilbagebetales, uanset om man afbryder sin uddannelse i utide eller bliver færdig med uddannelsen. Og hvis man har restancer kan man heller ikke få udbetalt uddannelsesstøtte.

 

De problemer, der måtte opstå ved, at der er restancer i forbindelse med afbrudt uddannelse har man forsøgt at etablere således, at det er Grønlandsbanken eller Skattedirektoratet, der inddriver de restancer, der måtte være opstået under uddannelsen, under evt. en afbrudt uddannelse. Og hermed er man begyndt at kunne inddrive den gæld og de restancer, som er opstået.

 

Og dermed er man også begyndt at begrænse, at restancerne bliver flere og flere, også i fremtiden. Man har ikke tidligere debatteret ovenstående punkt, men der er begyndt at komme stramninger, også på det område, men det er måske ikke aktuelt at have yderligere stramninger, idet man skal gøre opmærksom på, at de fleste, der afbryder en uddannelse, hvis det er af egen vilje eller hvis det ikke er af egen vilje, kan man ikke have de samme regler på området.

 

Det er selvfølgelig formålet, at flere under uddannelse gennemfører en uddannelse samt at de uddannede, at flertallet af de uddannede får større lyst til at blive i Grønland. Tak.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Jeg skal spørge om der er flere bemærkninger. Hvis ikke, så er vi færdige med punkter og det bliver sendt videre til udvalgsarbejde til Finansudvalget. Og udvalget vil så tage stilling til emnet.