Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Punkt 13-1

1. behandling 2. behandling 3. behandling

3. mødedag, onsdag den 12. februar, 2003

 

Punkt 13

Ungdomsparlamentsbeslutningsforslag om, at det pålægges Styret at arbejde for at gøre det gratis for studerende at bo på kollegium, for derigennem at give de studerende et større økonomisk råderum svarende til den besparede husleje.

 

Og det er så forslagsstillerne Hans Karl Mathiassen og Qaaviag Kristensen og jeg vil gerne bede Hans Karl Mathiassen om at fremlægge forslaget. Det er Hans Lars, der er tale om.

 

Hans Lars Mathiassen, forslagsstiller.

Begrundelse for punkt 13: En studerende modtager i dag 4.200 kr. om måneden i uddannelsessøt‑te, dette er et meget lille beløb at skulle leve for, set i forhold til det grønlandske prisniveau. Ud af dette beløb skal den studerende s å oven i købet betale husleje på 850 kr. om måneden, således at han reelt kun har 3.350 kr. om måneden at leve for til tøj, mad, bøger og faste udgifter.

 

For at bedre forholdene for studerende foerslår vi derfor, at man gør det gratis at bo på kollegium, dette vil spare den studerende for 850 kr. om måneden. Hvis man blot vedtog at give den studerende 850 kr. mere om måneden i uddannelsesstøtte i stedet ville den studerende nemlig skulle betale skat af dette beløb og så ville forbedringen næsten ikke kunne mærkes.

 

Landsstyet betaler i forvejen langt de fleste penge forbundet med at drive kollegierne og huslejen har for Landsstyret nærmest en symbolsk betydning.

 

Men for den studerende er huslejen, der udgør ca. 20% af hans samlede indkomst, langt fra af symbolsk betydning og det vil virkelig kunne mærkes, hvis han får denne lettelse.

 

Dette ville også medføre, at flere ville bestå deres uddannelser, i stedet for at opgive dem på grund af pengemangel.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

På vegne af Landsstyret, så er det Poul Olsen, der kommer med en besvarelse.

 

Poul Olsen, Landsstyret.

Tak. Landsstyret har følgende bemærkninger til forslag om at gøre det gratis at bo på kollegier.

 

Landsstyret finder ikke, at det vil være hensigtsmæssigt, at øge de uddannelsessøgendes økonomiske råderum ved at gøre det gratis for uddannelsessøgende at bo på kollegium. En sådan ordning vil stille uddannelsessøgende, der bor i egen lejebolig samt grønlandske uddannelsessø‑ gende i Danmark, væsentligt ringere end ø vrige grupper af uddannelsessøgende.

 

Direktoratet for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke har i 2002 ladet udarbejde en redegørelse med forslag til en omlægning af uddannelsesstøtten. Formålet hermed har været at få klarlagt hvorledes uddannelsesstøtte‑reglerne kan gøres enklere og mere brugervenlige under hensyntagen til

  at de studerendes vilkår generelt ikke forringes

  at administrationen af reglerne gøres lettere og

  at sikre en rationel anvendelse af de økonomiske ressourcer.

 

For så vidt angår uddannelsesstøtte‑satserne anbefales der i redegørelsen, at uddannelsessøgende på de studieforberedende uddannelser gives et månedligt stipendium på kr. 3.500, mens uddannelssøgende på kompetencegivende uddannelser gives et stipendium på kr. 4.200. Det anbefales, at disse satser ydes uanset indtægtsforhold, og uanset om den uddannelsessøgende er hjemme‑ eller udeboende. Endelig anbefales det, at disse satser pristalreguleres en gang årligt.

 

Det anbefales endvidere, at adgangen til at optage lån udvides, således at uddannelsessøgende på de låneberettigede uddannelser får mulighed for at låne 2.000 kr. månedligt.

 

Til gengæld anbefales det, at en række særlige uddannelsesstøtte‑former, juleferiefrirejse, tilskud til boligudgifter, behandlingsudgifter, bus‑ og togkort samt bagageovervægt fjernes, idet administrationen af disse tilskud er uforholdsmæssigt ressource‑krævende.

 

Redegørelsens anbefalinger er baseret på omfattende analysemateriale, bl.a. rapporten: "Hvem får en uddannelse" og Gr ønlands Statistiks "Undersøgelse af grønlandske studerendes boligforhold og økonomiske vilkår". I begge de n ævnte undersøgelser udtrykker den overvejende del af de adspurgte studerende tilfredshed med de økonomiske vilkår, de bliver budt.

 

Landsstyret finder på den baggrund ikke tilstrækkeligt grundlag for at udvide de uddannelsessø‑ gendes økonomiske råderum ud over, hvad der anbefales i reform‑redegørelsen.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Og den næste er så.....

 

?????

Da man kom ind på studiestøtte og den lyder som en klage, så tænker jeg, at jeg ikke har noget, at klage over som studerende, fordi når man har betalt husleje, så har man noget til rest og så kan man strække det ud og vi har ikke nogen andre større udgifter, altså vi studerende og det, der blev nævnt her i begrundelsen, at der vil komme flere, der færdiggør uddannelse, hvis de får flere penge. Jeg mener ikke, at det er tilfældet, fordi hvis den studerende har viljen, så er det jo ikke økonomien, man skal tænke på. Det er, han skal selv kræve noget, vedkommende skal selv kræve noget over sig selv. Vi kan sige, at vi har gode vilkår som studerende. Tak.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Og den næste er så Anne Mette Mathiassen.

 

Anne Mette Mathiassen.

At man kommer til at bo gratis og det blev foreslået og dette kan jeg ikke acceptere, fordi at kollegiepriserne, dvs. at man bor billigere og så har, så skal have økonomisk råderum, det skal man ikke tænke på. Vi har allerede nogle besparelser der.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Og den næste er så Poul Olsen.

 

Poul Olsen, Landsstyret.

Tak. Jeg skal fremlægge min egen personlige mening.

 

Jeg mener, at de studerende så vidt muligt ikke skal opnå tilfældige goder. Og et af de problemer, som de studerende har er bl.a., at det er, at kollegierne er alt for gamle og nogle af dem kan være meget kolde at opholde sig i om vinteren. Og renovering af disse bør have førsteret, i stedet for, at man laver en ordning, hvor de studerende får fordele, fordi de studerende har jo økonomiske mangler og næsten samtlige studerende har mobiltelefoner og vi skal også have, at de studerende skal l ære, at kunne administrere og have nogle besparelser. Det er det, vi skal tænke eller overveje som det første.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Og den næste er Aka Debes.

Aka Debes,

Der er grupper af studerende, som har ekstraudgifter, f.eks. der findes den gruppe med børn eller nogle af dem er eneforsørgere og kan derfor ikke have et arbejde ved siden af. Så de har ikke ekstra muligheder for at komme på ekstra indtægter. Så jeg synes også lige, at man skal tænke på den gruppe også, fordi der er stor frafaldsprocent på lige netop denne her gruppe, fordi at det ikke kan betale sig tit, at få sig en uddannelse. Fordi, ja, det er jo dyrt at have børn. Tak.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Den næste er Tupaarnaq Binzer.

 

Tupaarnaq Binzer,

Ja, vi som grønlændere, vi er virkelige heldige at vi får uddannelsesstøtte. I andre lande, så er der ikke nogen, der får uddannelsesstøtte. De skal selv betale for det hele. Så derfor skal I lige tænke Jer om, at vi virkelig er heldige, at vi får 4.200 kr. om måneden. Tak.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Og den næste er så Terto (Johanne Olsen) Kreutzmann.

 

Johanne Olsen Kreutzmann, Ilisimatusarfik, Nuuk.

Vores omkostninger og udgifter stiger og de vil også nok stige i den kommende tid og derfor, at vi så ø nsker at få større ansvarlighed. Derfor er det også vigtigt, hvis vi skal have børn, at vi også  skal have en opsparing med hensyn til, at vore efterkommere også skal have en uddannelse, således at de også skal have nogle økonomiske lempelser, hvis de skal have flere bøger eller bedre vilkår, således at de selv også får ansvaret. At der laves en oplysningskampagne om ansvar for en selv.

 

Hvis man selv vil have bedre vilkår, så skal man oplyse om disse. Hvis vi vil have bedre vilkår, så skal vi også selv gøre noget.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Der er ikke flere, der har bedt om ordet til dette punkt, men de bemærkninger og besvarelser, samtlige disse vil blive behandlet i Finansudvalget.