Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Punkt 11-1

1. behandling 2. behandling 3. behandling

3. mødedag, onsdag den 12. februar, 2003

 

Punkt 11

Forslag til Ungdomsparlamentsbeslutning om, at det pålægges Styret, at arbejde for, at grundlovssikre Grønlands borgere mod progressiv beskatning.

Og det er ligeledes Juliane Henningsen og Ib Uldum, der har stillet forslag. Jeg vil gerne bede Juliane Henningsen om at fremlægge forslaget.

 

Juliane Henningsen, forslagsstiller.

Begrundelse for forslaget: Progressiv beskatning rammer borgerne ujævnt og gør, at de, som grundet højere indkomster i forvejen bidrager med flest penge til samfundet skal betale en endog endnu højere andel af deres indkomst.

 

Det skal kunne betale sig, at arbejde og hvis lønmodtagerne skal betale ekstra skat af den sidst‑tjente krone, vil incitamentet til at udføre arbejde være mindre.

 

Og hvis man afholder sig fra at arbejde, grundet topskat betyder det, at der kommer færre indtægter i Landskassen, grundet at vedkommende ikke betaler den normale skat af det arbejde, som vedkommende fravælger på baggrund af topskatten.

 

Indførelse af progressiv beskatning vil endvidere kræve flere ansatte i skattevæsenet. Dette vil koste samfundet flere penge og man vil derfor have færre penge til andre opgaver. Endvidere vil progressiv beskatning i vidt omfang ramme tilkaldt arbejdskraft. Dette vil betyde, at det bliver mindre attraktivt at flytte til Grønland for at arbejde og derved vil man få sværere ved at få arbejdskraft til landet, bl.a. inden for fagområdet som undervisning, tandlæger og læger og sygeplejersker.

 

Dermed vil progressiv beskatning gøre det endnu sværere for Grønland at opretholde det udannelses‑ og sundhedsniveau, som i forvejen ikke kan leve op til niveauet i de lande, som vi normalt sammenligner os med.

Grønlands velkomst bør betales ens af alle i forhold til indkomst. Derfor lad os aldrig få progressiv beskatning. Tak.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

På vegne af Landsstyret. Det er så Marie Fleischer, der kommer med en besvarelse.

 

Marie Fleischer, Landsstyret.

Ungdomsparlamentsbeslutning, nåh jah, den springer jeg bare over. Forslaget omhandler et ikke‑eksisterende forhold, nemlig progressiv beskatning i Grønland.

 

Der er siden skattens indførelse i 1975 ikke eksisteret progressiv beskatning i Grønland. Denne beskatningsform benyttes i dag i alle de skandinaviske lande. I Grønland har man indtil i dag undladt at indføre progressiv beskatning, netop ud fra et synspunkt om, at alle bør beskattes med samme procentdel.

 

Styret er enig med forslagsstillerne i, at det skal kunne betale sig at arbejde, men henviser til, at så længe topskatten er under 100%, så kan det altid principielt betale sig at arbejde.

 

Det fremhæves af forslagsstillerne, at progressiv beskatning vil ramme i vid udstrækning tilkaldt  arbejdskraft. Der eksisterer imidlertid ingen analyse til at underbygge denne påstand.

 

Selvom der er blevet indført progressiv beskatning i Grundloven, er det værd at notere sig, at en sådan grundlovsikring vil kunne omgås ad flere veje. Mest åbenlyst ved at indføre et højere grundfradrag, lige som man kunne forestille sig indførsel af arbejdsmarkedsbidrag på lønmodtagere efter dansk mønster.

 

Styret finder derfor, at en grundlovsikring mod progressiv beskatning bør behandles grundigt i Økonomiudvalget før 2.behandlingen. I samme forbindelse bør Udvalget være opmærksom på de begrænsninger et sådant forslag vil medføre for fremtidig Styres økonomiske styring og .... af Finansloven.

 

Endelig bør Udvalget overveje, hvorledes man kan formulere et bredere forslag, som vil begrænse muligheden for at omgå Grundloven ved alternativ skattelovgivning i tilfælde af forslagets vedkommende.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Dette alvorlige spørgsmål vil blive videreført i Finansudvalget eller Skatteudvalget, fordi man ser, at man i Grundloven skal have en grundlovsikret, og derfor går man også ind for, at den bliver udvalgsbehandlet.