Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Punkt 10-1

1. behandling 2. behandling 3. behandling

3. mødedag, onsdag den 12. februar, 2003

 

Punkt 10

Forslag til Ungdomsparlamentsbeslutning om, at Landsstyret pålægges at arbejde for indførelse af betaling for tandpleje og medicin

og forslagsstillererne er Juliane Henningsen og Ib Uldum. Ib Uldum værsgo’.

 

Ib Uldum, forslagsstiller.

Begrundelse for forslaget: Udgifterne til det grønlandske sundhedsvæsen har i de seneste år været stærkt stigende og lægger i dag beslag på en meget stor del af de offentliges budget. Vi foreslår på den baggrund, at der indføres brugerbetaling på tandpleje og medicin.

 

Indførelse af egen‑betaling vil medføre en velkomment bidrag til driften af sundhedsvæsenet. den samfundsøkonomiske fordel ved indførelse af egen‑betaling må imidlertid forventes at række længere end til de indtægter, sundhedsvæ senet gennem egen‑betaling kan oppebære.

 

Det er således velkendt, at egen‑betaling har en adfærdsregulerende effekt. Egen‑betaling fremmer egen‑omsorg.

 

Bevidstheden om tandbehandlingen ikke er gratis øver f.eks. motivationen til at passe på sine tænder gennem tandbørstning, brug af tandtråd, regelmæssige tandeftersyn m.v.

 

Egen‑betaling understøtter dermed det forebyggende arbejde og medvirker til, at fremme sundhedstilstanden.

 

Dette medfører i sig selv besparelser på sundhedsvæsenet og medvirker samtidig til at mindske presset på sundhedsvæsenets ydelser, således at ventetiderne på en række behandlinger afkortes.

De samfundsmæssige fordele ved indførelse af egen‑betaling er således åbenlyse.

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

På vegne af Landsstyret kommer Arnatsiaq Larsen med en besvarelse.

 

Arnatsiaq Larsen, Landsstyret.

Hidtil har det været grundlæggende princip, at adgangen til det grønlandske sundhedsvæsenets ydelser, som alt over egne hovedregel er fri, dvs. gratis. Hensigten har hermed været, at sikre en god sundhedstilstand for alle, uanset den enkeltes økonomiske situation.

 

Et brud på dette princip vil som anført af forslagsstillerne kunne medføre, såvel direkte som på  visse områder er en indirekte besparelse for Landskassen. Den sidste i kraft af øget motivation til sygdomsforebyggende adfærd.

 

Man bør imidlertid at være opmærksom på, at indførelse af brugerbetaling indebærer administrative byrder, som reducerer den direkte økonomiske gevinst ved brugerbetalingen.

 

Man bør også være opmærksom på, at brugerbetaling vil ramme lav‑indkomstgrupper og kronisk uforholdsmæssigt hårdt. Dog vil den byrde, der dermed pålægges disse grupper kunne begrænses gennem indfø relse af et samlet brugerbetalingsloft, som imidlertid også indebærer administrative byrder.

 

Lempelige ordninger for lav‑indkomstgrupperne mindsker samtidig på samme måde som progressiv beskatning, tilskyndelse til at forbedre sin indtægt gennem uddannelse og arbejdsindsats.

 

Endelig bør man være opmærksom på, at indførelse af brugerbetaling på sundhedsområdet kan indebære en risiko for den almene sundhedstilstand, hvis økonomisk betrængte befolkningsgrup‑per i tide undlader at sø ge læge, gå til regelmæssigt tandeftersyn m.m., ikke mindst i forhold til børn og ældre kunne dette give anledning til bekymring.

 

Landsstyret ser imidlertid frem til debatten om dette principielle spørgsmål og vil med interesse lytte til ungdomsparlamentets synspunkter. Tak.

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Så er det Poul Olsen og den næste er ‑

 

Poul Olsen, Landsstyret.

Det er meget interessant dette debatindlæg, men vi vil gerne have fuld klarhed over, til hvilken den peger imod og hvem det er der er tale om.

 

Men med hensyn til de kroniske syge og som har behov for medicin og lign., som vil komme til at bruge mange midler, hvordan vil man klare problematikken med hensyn til disse? Og vi er heller ikke nået til andre forslag. At det skal være forbudt med progressiv beskatning.

 

Og med hensyn til det, der forslag og med hensyn til det, så kan man ikke komme uden om tilskud og det vil alts å sige, at det er de mest økonomisk‑velstillede vil betale mere til medicin og  de økonomisk mindre svage mindre til økonomisk køb, fordi jeg finder det lidt vanskeligt, fordi forslagsstillerne har stillet forslag, som modsiger deres egne forslag i et andet forum.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Forslagsstillerne kan de uddybe deres forslag? De spørgsmål, ja, Juliane Henningsen.

 

Juliane Henningsen, forslagsstiller.

Tak. Jeg skal blot erindre om, at vi kommer fra vores skole og derfor er nogle af forslagene meget hastebehandlet og derfor har jeg mange hindringer, at jeg forsvarer vores forslag og derfor vil jeg blot udtale, at hvis og såfremt forslagsstillerne er tilstede, så kan de ellers præcisere deres forslag, men der er nogle hensigter med dette forslag.

 

Men jeg vil blot foreslå, det er vores klassekammeraters forslag, som vi har medtaget her, så tak for denne præcisering.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Og jeg skal også udtale, at man i Landsstyrets svarnotat ser frem til, at man får debatteret dette princip og man henviser at disse debatteres i sundhedsudvalget og derfor skal sagen gå videre, så vender man tilbage til den på et senere tidspunkt.