Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Punkt 07-1

1. behandling 2. behandling 3. behandling

3. mødedag, onsdag den 12. februar, 2003

Punkt 7.

Ungdomsparlamentsbeslutning om, at Styret pålægges at arbejde for indførelse af et særligt huslejetilskud til uddannelsessøgende, hvis boligudgifter overstiger 1.700 kr. pr. måned

Lars Kristian Jensen, forslagsstiller.

Her til punkt 7 har vi følgende forslag. Vi støtter forslaget, men ønsker, at den er gældende for samtlige uddannelsessøgende, således at man undgår, at den enkelte studerende føler sig som sat uden for, således at det er boligsikringen skal være gældende for samtlige studerende. Tak.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Og vi tog lidt fejl, så er det Helene Egede, der skal fremlægge forslaget. Det er også helt i orden, at der kommer sådan en besvarelse for fremlæggelse af forslaget.

 

Helene Egede, forslagsstiller.

Begrundelse: Vi foreslår, at der træffes beslutning om lempelser for uddannelsessøgende med egen bolig. Baggrunden er bl.a., at de uddannelsessøgende har for forskellige vilkår.

 

Er man uddannelsessøgende med en familie og bor i en bolig, der administreres af en uddannelsesinstitution, skal man i dag betale kr. 1.700 pr. måned. Er man derimod uddannelses‑søgende med egen bolig skal man betale mindst dobbelt så meget. Til trods herfor modtager de ikke en højere uddannelsessøtte, selvom begge kategorier måske er i gang med at gennemføre den samme form for uddannelse.

 

Derfor er det helt nødvendigt med en mere retfærdig ordning.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Og Arnatsiaq Larsen kommer med en besvarelse på vegne af Landsstyret.

 

Arnatsiaq Larsen, Landsstyret.

Tak. Vores svarnotat lyder som følgende: Uddannelsessøgende, som ikke bor på værelser eller i lejligheder, som er anvist gennem kollegieadministration, har ret til boligsikring efter gældende regler.

 

Boligsikring ydes på baggrund af husstandens samlede skattepligtige indkomst samt antallet af børn i husstanden.

 

Uddannelsessøgende på videregående uddannelser modtager 4.200 kr. om måneden i uddannelsesstøtte (Der gælder særlige satser for hjemmeboende GU‑, FSA/FSUA‑ og STI‑elever). Dette svarer til 50.400 kr. årligt. Studerende med børn modtager yderligere et børnetillæg  på kr. 758 pr. barn.

 

En studerende uden børn, som ikke har anden husstandsindkomst end egen uddannelsessøtte, inklusive eventuelle børnetillæg, har ret til boligsikring på 78% af huslejen, dog maks. 60.000 pr. år. Med 1 barn og en husstandsindkomst på 59.496 har den studerende ret til boligsikring på 77% af huslejen, dog maks. 60.000 kr. pr. år.

 

Med 2 børn og en husstandsindkomst på 68.592 kr har den studerende ret til boligsikring på 75% af huslejen, dog maks. 60.000 kr. pr. år. Med 3 børn og en husstandsindkomst på 77.688 har den studerende ret til boligsikring på 74% af huslejen, dog maks. 60.000 pr. år. Med 4 børn og en husstandsindkomst på 86.784 har den studerende ret til boligsikring på 72% af huslejen, dog maks 60.000 kr. pr. år.

 

En studerende med ret til 75% boligsikring skal have en månedlig husleje på omkring 6.700 kr. eller derover for at have højere netto‑boligudgifter end en studerende, som bor i flerværelses kollegiebolig.

 

Styret finder på denne baggrund ikke umiddelbart, at der er behov for yderligere tilskud til studerende, som bor i egen lejebolig, for så vidt angår enlige studerende med en eller uden børn.

 

Da boligsikringen bl.a. ydes på baggrund af husstandens samlede skattepligtige indkomst, vil en studerende, som er gift eller samlevende med en person, der selv har skattepligtige indtægter, i sagens natur have ret til en mindre huslejesikring. Netto‑huslejen står således i forhold til husstandens indtægter, hvilket er udtryk for et ønske om en social retfærdig ordning, hvor de bredeste skuldre må bære de tungeste byrder. Altså dem, der har de største indkomster, de skal  også betale mere.

 

En studerende med ret til 75% boligsikring skal have en månedlig husleje på omkring 6.700 kr. eller derudover for at have højere netto‑boligudgifter end en studerende, som bor i flerværelses kollegiebolig.

 

Landsstyret finder på denne baggrund ikke umiddelbart, at der er behov for yderligere tilskud til studerende, som bor i egen lejlighed for så vidt angår enlige studerende med eller uden børn.

 

Prisen for en flerværelseskollegiebolig er imidlertid fast, uanset husstandens indtægt, dvs. 1.700 kr.  Denne pris står i en rimeligt forhold til de almindelige to‑værelses kollegielejligheder. Manglen på familie‑kollegieboliger har imidlertid bevirket, at der i et vist omfang lejes boliger til studerende med ennten gennem INI A/S eller på det private marked.

 

Forslagsstilleren har derfor ret i, at et par, hvoraf den ene er studerende og den anden har et vellønnet job, i visse tilfælde er væsentligt bedre stillet, hvis deres bolig er stillet til rådighed gennem kollegieadministrationen, end hvis de selv er ansvarlige for lejemålet.

 

En afskaffelse af denne ulighed gennem tilskud, indebærer imidlertid en prioritering af uddannelsesmidler til fordel for par, som i forhold til andre studerende er relativt økonomisk velstillede.

 

Alternativt kunne uligheden afskaffes ved, at indtægtsregulere huslejen for økonomisk velstillede par, som bor i kollegieadministrations‑tildelte boliger af ekstraordinær standard. En sådan ordning vil imidlertid indebære store administrationsomkostninger.

 

Hensynet til at sikre ensartede vilkår og socialt retfærdige ordninger må altså afvejes med hensynt til en optimal anvendelse af de midler, som er til rådighed for uddannelsesområdet.

 

Styret ser frem til en god debat om dette tema. Tak.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Og hvis der ikke er flere, der har bedt om ordet.

 

????, Socialpædagogisk Seminarium, Ilulissat.

Og til dette med hensyn til, at man betaler 1.700 kr. og hvis man f.eks. bor i egen hjemby og som f.eks. er jeg studerende i Socialrådgiveruddannelsen og min mand er også uddannelsessøgende og vi har så egen bolig. Og det er så et eksempel og på baggrund af, at der er mangel på kollegier, så kan vi ikke blive placeret til kollegielejligheder og derfor er det også meget vanskeligt, at få disse tilskud, fordi vi ‑ det bliver sendt retur frem og retur fra INI A/S og kommunen og de kan ikke blive enig om, hvem der har ansvaret. Det er vist noget, man ikke har fået afklaret fuldt ud og derfor bør man præ cisere disse regler overfor de studerende, at hvis vi skal have sådanne nogle samme vilkår som studerende. Tak.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Der er ikke flere, der har bedt om ordet til dette spørgsmål og den videresendes til boligudvalget sammen med de faldne bemærkninger og udvalgets bemærkninger om, at man ønsker mere klare  regler på området: Og det videresendes og det indstilles, så at den bliver videresendt til udvalgsbehandling.