Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Punkt 05-1

1. behandling 2. behandling 3. behandling

3. mødedag, onsdag den 12. februar, 2003

 

Punkt 5

Forslag til Ungdomsparlamentsbeslutning om, at Landsstyret pålægges at arbejde for at privatisere Tele og indføre konkurrence med hjælp af andre Teleselskaber.

 

Og her er forslagsstillerne Juliane Henningsen og Ib Uldum. Og jeg vil gerne bede Juliane Henningsen om at fremlægge sit forslag.

 

Juliane Henningsen, forslagsstiller.

Begrundelse for forslaget. Erfaringer fra andre lande viser, at priserne på telefoni og internet falder, når man åbner op for konkurrence på telemarkedet.

 

Så længe det eneste teleselskab er 100% ejet af Hjemmestyret, er der imidlertid ikke nogen, der tør udfordre dem.

 

Det er iøvrigt heller ikke muligt i øjeblikket, da lovgivningen giver Tele monopol på de fleste teleydelser.

 

For at give forbrugerne lavere priser, foreslår vi derfor, at der arbejdes for, at privatisere Tele og liberalisere Teleområdet, således at der bliver skabt et marked med konkurrence‑ og gennemsigti‑ge priser. Tak.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Dertil kommer Landsstyret med et svarnotat af Steffani ‑ Naja Steffani.

 

Naja Steffani, Landsstyret.

Hvis Tele skal privatiseres og dermed et samarbejde med Hjemmestyret må man tage Ungdomsparlamentets forslag til videre betragtning. For at opnå konkurrence inden for Tele og Teles tjenester finder vi derfor forslaget interessant og ud fra de prioriteter, man har inden for arbejdsområdet på emnet er dette også med i overvejelserne i Landsstyrets videre arbejde.

 

I de forskellige selskaber samt private virksomheder og lignende instanser er der stor mangel på grundlæggende retningslinier inden for arbejdsområdet. Man tager udgangspunkt i, som det første punkt, at monopoliseringen af Tele, som styres af Hjemmestyret ikke længere har nogen grundlag og på den anden side er det utroligt vigtigt, at man har nogle gode ydelser, som Tele indtil videre også har kunnet yde trods alt og hvis Hjemmestyre‑ejede instanser kan servicere på en bedre niveau med andre virksomheder, vil man selvfølgelig også tage hensyn til forbrugernes service for at forhindre en forringelse af denne.

 

Med hensyn til Teles arbejdsområde, f.eks. data og serviceringen af disse er det utroligt vigtigt, at give muligheder, der m åtte opstå også undersøges til bunds og dybdegående forundersøgelser er nødvendige.

 

Og her kunne man tænke på at lave en forsøgsordningen inden for Tele, således at man kunne tænke sig, at et samarbejde med Tele måske også kunne opnås. Og ved at privatisere Tele vil man måske også åbne op for, at monopol‑lignende arbejdsmetoder i fremtiden måske kan mindskes.

 

Dette ville medføre, at den administrative byrde ville kunne formindskes bl.a. og det er så lignende overvejelser og ud fra disse, at man i år 2002 i efteråret allerede har påbegyndt forundersøgelser for en lignende tiltag inden for området, således at man i fremtiden kan oprette instanser, som varetager Teles arbejdsområder.

 

Der er allerede igangværende udarbejdelser inden for dette og man vil i fremtiden kunne fremkomme med nogle rammer for bedre arbejdsforhold for disse instanser. Tak.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

 Den næste er (tolken kunne ikke høre noget)

 

Tupaarnaq Binzer????

...er et stort land med meget få indbyggere, så hvis monopolet blev ophævet af Tele, så kan vi ikke være sikker på, at andre teleselskaber så vil komme ind og konkurrence mod Tele. Så i forvejen så  går priserne hele tiden ned her i Tele. Jeg synes, at de har fornuftige priser, når man tænker på, hvor få mennesker der er.

Og hvis der nu bliver privatiseres, så kan vi jo ikke garantere, at priserne går ned. Altså i det private, så handler det jo om at tjene penge og få overskud. Så kan det jo være, at priserne derimod vil blive stabiliseret eller i værste fald gå op, i stedet for at gå ned. Tak.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Den næste taler er Jens Nielsen og en af forslagsstillerne har også mulighed for at udtale sig.

 

Jens Nielsen,

 så jeg er helt enig, hvad er det nu, hun hedder ‑ og jeg vil meget gerne have at man har i tanke, at det ikke er på sin plads at sammenligne Grønland med udenlandske lande pga. omkostningerne heroppe og indtjeningsmuligheder er meget anderledes end i andre lande.

 

Hvis man skal privatisere, det er i sig selv en god tanke. Det lyder godt og det er en smuk tanke og de tanker indenfor privatiseringsområdet og konkurrencedygtighed, det er en udmærket metode at arbejde på, men man er også nødt til at overveje, at man inden for privatiseringen også er nødt til at tænke på arbejdspladser.

 

Jeg kan tage et eksempel som Pisiffik. Da selskabet i sin tid blev privatiseret, som jo blev købt af andre virksomheder og omsætningen bliver så sendt videre eller tilbage til Danmark. Man kunne også tage et andet eksempel, f.eks. Grø nlandsfly har jo nogle høje omkostninger. Man kunne liberalisere området og ved at foretage nogle tiltag vil man sæ tte priserne ned på flybilletterne, men vi kan jo alle se, at flypriserne er for høje helt modsat ideen i fø rste omgang.

 

Men det er heller ikke meningen, at man skal udelukke privatiseringen eller andre muligheder. Man kunne jo måske se på  nogle andre muligheder. Der er så mange andre muligheder, som den foregående også var inde på.

 

Udliciteringen af arbejdsopgaver og som man også har været inde på i udvalget, at Tele kunne deles op fra by til by. Hvis man inddeler landet i regioner, der kunne man måske i Tele ud fra, at Tele er Hjemmestyret ‑ 100% offentligt‑ejet, der kunne man måske i princippet, da det er samfundsejet, så kunne man måske i bestyrelsen debattere, at serviceringen af befolkningen, at den servicegruppe, der bliver serviceret, at de har en repræsentant fra befolkningen, således at man i de offentligt‑ejede instanser og dermed skatteborgernes, som jo skatteborgerne bærer på, da kunne man måske se nærmere på, hvordan man kunne have en fortjeneste, en større fortjeneste og om vi vil acceptere, at Tele f.eks. får en større fortjeneste og overskud, således at overskuddet som skulle køre videre til Tele måske kunne ende i andre områder.

 

Forbrugerrettigheder kunne man tænke mere på, f.eks. arbejdspladser, de større arbejdspladser, som også har en indflydelse, deres omsætning eller, at Tele i det hele taget ikke har underskud eller overskud eller at der er en eller anden form for kontrol med omsætningen, således at det hele bliver mere generaliseret og at man bruger de finansielle udbytte på en bedre teknologisk ordning.

 

Og til sidst kunne man måske overveje, hvis Hjemmestyre‑ejede selskaber som modtager tilskud, man kunne måske debattere, at man i fremtiden er nødt til at yde en god service overfor enhver borger og de forskellige virksomheder i Grønland, f.eks. i Nuuk, da mobilerne blev indført i Nuuk, kom Upernavik først med på legen, så at sige et par år efter i Upernavik. Det er sådanne ting, som kan gøres mere ligestillet. En bedre service, en generel service til alle. Tak.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Den næste er så Terto Kreutzmann.

 

Johanne Olsen Kreutzmann, Ilisimatusarfik, Nuuk.

Med hensyn til de seneste ordførere, der er jeg enig med Hans, samtlige bemærkninger. Vi kan ikke i samfundet undg å kontakt. Vi har behov for at have en telefon og vi har også behov for en fjernsyn og vi kan heller ikke undg å computere. Vi har et stort behov for kontakt udadtil. Derfor er det også godt, at vi "ejer" den og det er heldigvis godt, at den har noget overskud.

 

F.eks. KNI har haft overskud, den har vi mistet og hvis vi kommer til at miste Tele, som har noget overskud. Man er allerede i gang med nogle tiltag. Så kan man spørge: "Hvorfor sælger man de overskudsgivende som vi i samfundet ejer og fjerner dem. Hvordan skal vores stat have. Er det kun de underskudsgivende, som vi i samfundet eje og så bære dem. Hvorfor skal vi ikke have nogen bestemmelsesret over disse selskaber, der har overskud.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Og den næste er så Poul Olsen.

 

Poul Olsen, Landsstyret.

Tak. Vi må lave nogle rammer, at Grønlands Hjemmestyre‑ejede selskaber skal jo ikke privatiseres blot for privatiseringens skyld. Vi kan ikke indføre konkurrence, hvis vi ikke har nogle gode og stabile rammer, som for eks. kan vi se på Air Greenlands beflyvning i Disko‑bugten og ophøret af denne.

 

Og nu er der et andet selskab, som har overtaget monopolen. Sådanne monopoldrift og hvis de skal fjernes i fjernes i fremtiden, så skal vi skabe gode rammer, som ikke sætter nogle hindringer.

 

Vi kan jo ikke privatisere blot for privateringens skyld og fjerne monopoler blot for at fjerne dem. Vi må skabe nogen veje til at gøre det og dette arbejde er ret omfattende og skal udføres i flere år. Det skal man også færdiggøre. Det er også noget, man skal overveje.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Den næste er Naja Steffani.

 

Naja Steffani, Landsstyret.

Tak. Med hensyn til privatisering, så mener jeg, at man bør støtte mere de private, således at man også i forbindelse med privatisering, jeg mener, at vi fuldt ud bør støtte dem, fordi de private, de betaler skat på baggrund af, at det er privat virksomhed og Grønlands Hjemmestyres selskaber har jo tilsvarende betalinger, fordi det er Hjemmestyret, der bevilger til det, i og med, at de private betaler skat af det. Skat og jeg kan tage NUKA A/S, som et eksempel, som hører ind under Grønlands Hjemmestyre og Polar Rejer, som sammenligning.

 

Hvem kører bedst? Den private eller en, der ejes af Grønlands Hjemmestyre? Og når man tænker over det, så mener vi, at man i stedet blot at yde tilskud til NUKA A/S, så bør vi yde større hjælp til de velfungerende private og man kan eventuelt privatisere NUKA A/S, således at man kan have nogle selskaber, der er mere gavnlige for Grønland.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Terto Johanne Olsen Kreutmann, for en kort bemærkning.

 

Johanne Olsen Kreutmann, Ilisimatusarfik, Nuuk.

Altså med hensyn til det samfundsejede, det kan vi have indflydelse på, men de private har vi, uanset om vi er borgere, har vi ikke nogen direkte indflydelse på, det må vi huske på,  men vi kan ikke blot give løs af dem og sige værsgo’, det kan man også sætte spørgsmålstegn ved.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Ja, så skal dette dagsordenspunkt færdigbehandles i Erhvevsudvalget og forinden 2.behandlingen.