Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Punkt 08-1

1. behandling 2. behandling 3. behandling

3. mødedag, onsdag den 12. februar, 2003

 

Punkt 8

Forslag til Ungdomsparlamentsbeslutning om, at Landsstyret pålægges, at arbejde for at arbejdsløse kan tilbydes en uddannelse inden for bygge‑ og anlæg, således at vi kan få renovering af især bolig‑ og kollegieområdet igangsat.

 

Her er det forslagsstillerne Juliane Henningsen og Ib Uldum. Og Juliane Henningsen vil forelægge.

 

Juliane Henningsen, forslagsstiller.

Begrundelse for forslaget. Vi ved, at der er mange, der er ledige. De seneste omgørelser fra Grønlands Statistik, som viser ledigheden i 3. kvartal i 2002 viser, at har været stigende i forhold til 3. kvartal i 2001.

 

Langt størstedelen af de arbejdsløse er ufaglærte, men på den anden side er der renoveringsbe‑hov. Dette behov er særlig stort på kollegie‑ og boligområdet. Disse bygninger har i mange år blevet misvedligeholdt med den f ølge, at der er stort behov for ret omfattende renovering.

 

Derfor vil det være optimalt, at hvis man kunne få de u‑uddannede ledige til at få en uddannelse, så renoveringen kan komme i gang så hurtigst som muligt.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Og på vegne af Landsstyret, så er det Marie Fleischer, der kommer med en besvarelse.

 

Marie Fleischer, Landsstyret.

...... miljø og energiforbedrende effekt i Grønland 2002 og 2003, blev der pr. 1. januar 2001 for en tre‑årig periode etableret et pilotprojekt ved navn: Koordineringssekretariatet for Uddannelse og Arbejdskraft.

 

Sekretariatet har til opgave, at koordinere de uddannelses‑ og arbejdskraftmæssige aspekter vedrørende den særlige indsats på bygge‑ og anlægsområdet, som følge af Hjemmestyrets aftale med den danske stat om den såkaldte renoveringsopgave.  

 

Udover dette har sekretariatet til opgave at tage initiativer til projekter, som kan medvirke til at tiltrække og fastholde lærlinge inden for branchen. Aktiviteterne i forbindelse med den særlige indsats på bygge‑ og anlægsområ det indeholder bl.a. et omfattende uddannelsesprogram med grund‑ og specialuddannelser for den ufaglærte arbejdskraft.

 

Dette uddannelsesprogram med grund‑ og specialuddannelser gennemføres hovedsageligt på AMU‑Centret, Midtvest i Viborg. Desuden gennemføres voksenuddannelsen på tømreruddannel‑sen i Sisimiut, Nuuk og Aasiaat samt på malerområdet i Nuuk.

 

AMU‑kurserne og voksen‑lærlinge‑uddannelsen udbydes især til folk, der er ramt af ledighed samt ofte rammes af ledighed pga. bl.a. mangel på kurser og uddannelse. Siden foråret 1999 og indtil midten af 2002 har 340 personer været igennem et eller flere moduler i de modul‑opbyggende kurser under AMU‑Midtvest i forbindelse med renoveringsopgaven.

 

171 af dem gennemførte modul 1, 104 har gået videre til modul 2, 40 har gennemført modul 3 og indtil videre har 25 personer bestået modul 4.

I år 2000 begyndte 12 som voksen‑lærlinge inden for tømrerfaget, mens der begyndte 6 voksen‑lærlinge inden for malerfaget. I år 2000 begyndte 11 som voksen‑lærlinge inden for tømrerfaget, mens der begyndte 6 voksen‑lærlinge inden for malerfaget.

 

Pr. 1. januar 2002 trådte landstingsforordning om revalidering ikraft. Dermed fik man mulighed for personer i den erhvervsaktive alder med begrænsning af erhvervsevnen fastholdes eller kom ind på arbejdsmarkedet.

 

En revalidering kan opstå i en eller flere aktiviteter. Herunder virksomhedsrevalidering i form af oplærings‑ eller optr æningsprogrammet i det offentlige eller private virksomheder. I henhold til Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 42 af 28. september af 1994 om tilskud til kommunal beskæftigelsesforanstaltninger, kan ydes tilskud til oprettelse af arbejdspladser, herunder til deltagelser i ungdomstjeneste, hvor der bl.a. sker en oplæring af unge inden for bygge‑ og anlægsfagene.

 

Hjemmestyret er således i gang med at få flere uddannede, deriblandt ledige til brug for de igangværende renoveringsopgaver. Der findes ingen opgørelse over, hvor mange der efter benyttelse af de eksisterende uddannelsestilbud faktisk kommer i arbejde.

 

Derfor findes heller ingen opgørelse over disse unges beskæftigelse med renoveringsopgaver ‑ boliger og kollegier.

 

Styret er enig med forslagsstillerne i, at der er behov for belysning af disse sammenhænge og er indstillet på at iværksætte undersøgelse heraf.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Jeg skal spørge om, der er nogen, der har bemærkninger. Den næste, der har bedt om ordet er Juliane Henningsen.

 

Juliane Henningsen, forslagsstiller.

Vi siger tak til besvarelsen. Det er godt, at der er igangsat sådanne. Det kan vi blot være taknemlig over, f.eks. hvis ledige og størstedelen af dem, de har meget få eller dårlige danskkundskaber og hvis vi sendte dem til uddannelse i Danmark og hvis de har nogle dårlige danskkundskaber og bliver oplært i danske forhold, så er det meget tvivlsomt, at de kan få nogle resultater ud af disse uddannelser.

 

Men vi siger tak til den klare besvarelse.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Ja, den næste er Naja Steffani.

 

Naja Steffani,

Med hensyn til de u‑uddannede eller de ledige eller størstedelen er jo u‑uddannede, at de kan udnytte de eksisterende muligheder, der har jeg en anden forslag. Det kan være aftenskole og andre uddannelser inden for sprogområdet, hvor man kan tage nogle kurser. De kan udnytte disse bedre.

 

Og dermed kan de eventuelt komme over de hindringer, der sætter på? deres arbejdsindsats.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Den næste er Poul Olsen.

 

Poul Olsen, Landsstyret.

Ja, ganske kort. Jeg mener, at de ledige ikke blot skal beskæftiget på bygge‑ og anlægsområdet, fordi man bør udnytte deres evner og få dem forbedret, ikke kun fokusere på bygge‑ og anlægsområdet.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Så er det Ana‑Grethe Mathiassen.

 

Ana‑Grethe Mathiassen,

Jeg mener også, at de ledige, at de får nogle projekter på anlægsområdet. Det er godt, men vi må også huske på, at der er mange kvinder, der er arbejdsledige. Og man bør også tænke på, at få dem forbedret og at ikke kun mænd på bygge‑ og anlægsområdet. man kan ogs å fokusere på noget, som kvinder kan beskæftige sig med.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Den næste er Aggu Løvstrøm.

 

Aggu Løvstrøm,

De arbejdsløse i Grønland, at man vil bruge dem på bygge‑ og anlægsområdet. Hvorfor tænker man på bygge‑ og anlægsområdet og få dem åbnet for de arbejdsledige. Man kan måske bruge dem til at programlægning i Tele Grønland. Man kan også tilbyde nogle mere attraktive tiltag over for kvinder end skindarbejde og lignende. Tak.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Den næste er Terto Kreutzmann.

 

Johanne Olsen Kreutzmann, Ilisimatusarfik, Nuuk.

I Jeres fremlæggelse, så kom i ind på, at det er midler til de arbejdsledige, at de skal udnyttes mere optimalt og der er nogle projekter, som også er tilegnet til disse, men man må også tænke på kvinder. Hvis de midler skal udnyttes bedre, der gives til de arbejdsløse.

 

Man må også kræve over for dem, der modtager disse, at i og med, at hvis de får noget hver eneste dag hvert måned, så må de være tilknyttet til en virksomhed. Det må også have en gavn for samfundet, fordi de har fået noget af samfundet.

 

Man må også tænke på deres eget selvværd og uden at skabe og for at bibeholde dem, således at de ikke deres selvværd formindskes. Man kan kræve fra samfundets side, at de kan have kontakt med, en kontrakt med en slags virksomhed, således at de midler, som samfundet yder til vedkommende bliver returneret til samfundet og dermed kan den arbejdsløse på det menneskelige og åndelige og selvværdsområde også få den forøget, fordi man kan ogs å sige, at vi hver eneste dag har behov for vedkommende.

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Der er ikke flere, der har bedt om ordet. Også fordi der er interesse for det, man diskuterer også fordi man i Landsstyrets svarnotat nævnte, at den så skal gå videre til Erhvervsudvalget, at man ikke har nogen registreringer, hvem af disse uddannede, der får arbejde. Og dermed er det næsten helt sikkert, at man vil kunne fortsætte i debatten i udvalget.