Dagsordenspunkt 27-3 |
||
1. behandling | 2. behandling | 3. behandling |
23. mødedag, torsdag den 10. april 2003, kl. 18:00
Ruth Heilmann, Landsstyremedlem for Familie og Sundhed, Siumut.
Jeg beklager, at formuleringen i mit svar til Asii Chemnitz Narup, Inuit Ataqatigiit har vist sig ikke at juridisk holdbar.
Med hensyn til spørgsmålet om menneskerettighederne, så må det bemærkes, at de forskellige konventioner indeholder meget bredt formulerede bestemmelser og principper, som kan være genstand for forskellige juridiske udlægninger.
Det er for Landsstyret væsentligt, at man ikke i sin alderdom afskæres fra pensionsydelser på grund af ægtefællens indkomstforhold og dermed bliver henvist til forsørgelse fra ægtefællens side.
Et sådant afhængighedsforhold vil af mange kunne opfattes som uværdigt, ikke mindst for ægtefæller, som i hele deres arbejdsliv har haft indtægt og derfor i større eller mindre omfang har været uafhængighed af penge eller anden forsørgelse af ægtefællen.
Det skal afslutningsvis tilføjes, at Landsstyret ikke mener, at der er bestemte konventioner eller artikler heri, som skulle være overtrådt med den gældende lovgivning.
Landsstyret finder dog samtidig, at det har en betydning, at man også er opmærksom på principperne i de internationale konventioner, og at man i den nationale lovgivning måske går videre end det nødvendigvis er påkrævet i henhold til de forskellige konventioner.
Man bør således ikke blot tilstræbe, at lovgivningen følger de minimumsstandarder, som fastsættes i konventionerne.
Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.
Den næste, der får ordet er Asii Chemnitz Narup, Inuit Ataqatigiit.
Asii Chemnitz Narup, ordfører, Inuit Ataqatigiit.
Tak. Landsstyremedlem for Familie og Sundhed skriver den 28.marts til Landstingets Udvalg for Familie og Sundhed, at Landsstyret mener, at det strider mod menneskerettighederne, at ældre mennesker, som i hele deres liv har haft egen indtægt fratages denne mulighed som pensionister.
Inuit Ataqatigiit har bedt Landsstyremedlemmet for Familie og Sundhed om konkrete henvisning til den eller de relevante menneskerettighedskonventioner med angivelse af hvilke bestemmelser, Landsstyret anser for overtrådt.
Landsstyremedlemmet for Familie og Sundhed henviser i sit svar til artikel 12 og artikel 13 i den Europæiske Menneskerettighedskonvention samt til artikel 5 og artikel 7 i tillægsprotokol nummer 7 af den 22. november 1984.
Inuit Ataqatigiit har bedt Landtingets Bureau om gennemgang af de nævnte artikler. Vedrørende artikel 12 omhandler retten til at indgå ægteskab. Og denne artikel forklares af juridiske eksperter således. Og jeg citerer:
”Retten til at stifte familie er ikke en social, økonomisk rettighed i den forstand, at det kan pålægges en stat at sørge for familiens grundlag, såsom bolig, opretholdelse af levestandard etc.”
Artikel 13 omhandler retten til effektive retsmidler og har slet ingen sammenhæng med ægtefællers pensionsforhold.
Den 7. tillægsprotokols artikel 5 omhandler ægtefællers lige rettigheder. Der er tale om en privatretlig regel.
Artikel 7 omhandler den 7. protokols forhold til konventionen og har slet ingen sammenhæng med ægtefællers pensionsforhold.
Konklusion: Ingen af de anførte artikler forpligter Grønlands Hjemmestyre til at tildele pension til en borger, hvis ægtefælle har en indkomst, der er tilstrækkelig til at forsørge den pågældende.
Landsstyremedlemmet for Familie og Sundheds omfattelse af, at det er B citat:
”stridende mod menneskerettighederne, at ældre mennesker, som hele deres liv har haft egen indtægt, skal fratages denne mulighed som pensionister” Citat slut. Det synes så således at hvile på et fejlagtigt grundlang.
Og Landsstyremedlemmets bemærkninger om, at Landsstyret har B citat starter:
”Fremsat dette forslag til ændring, så lovgivningen bringes i overensstemmelse med de internationale forpligtelser, Grønland har.” Citat slut.
Det synes endvidere egnet til at give Landstinget et fejlagtigt og misvisende indtryk af, at den gældende pensionslovgivning strider mod de artikler i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, hvortil Landsstyremedlemmet har henvist.
Inuit Ataqatigiit regner med og med de bemærkninger og de fremstillinger, at vedrørende så tilbageviser disse bemærkninger.
Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.
Jeg skal spørge om der er yderligere bemærkninger. Arqaluk Lynge, Inuit Ataqatigiit.
Aqqaluk Lynge, Inuit Ataqatigiit.
Tak. Jeg havde ellers ventet på, om Landsstyret måske ville tilbagetage sine bemærkninger, fordi det kunne man ellers gøre i henhold til vores forretningsorden, men jeg bemærker, at Landsstyremedlemmet ikke vil imødekomme vores anmodning.
Og jeg forstår så, at hun anmoder om at få ordet, hvorfor jeg lige vil trække mig lidt tilbage.
Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.
Landsstyremedlemmet for Familie og Sundhed.
Ruth Heilmann, Landsstyremedlem for Familie og Sundhed, Siumut.
I min bemærkning så bør det kunne forstås sådan, at jeg har tilbagevist mine ord. Det bør forstås på den måde.
Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.
Arqaluk Lynge, Inuit Ataqatigiit.
Aqqaluk Lynge, Inuit Ataqatigiit.
Det får vi at vide om vi kan tage det til efterretning. Men desværre i dag, så har vi fra Hjemmestyrets informationsafdeling fået en berigtigelse. Og her blev det nævnt, at Landsstyrets formandskab, det står der, der i bemærkningerne, hvor der er flere jurister der ikke er enige om det. Og vi mener ikke, at der er uenighed om det, fordi Landstingets Bureau har givet de konkrete informationer, der vedrører dette punkt.
Men fra den meddelelse fra Tusagassiivik, er det blevet nævnt, at Landsstyret ønsker at komme med en berigtigelse og siger, at det ikke er korrekt, hvad vi har sagt i Qanorooq i går.
Og jeg skal derfor spørge Landsstyreformanden om B nu da Landsstyremedlemmet har trukket sine bemærkninger tilbage, om Landsstyremedlemmet så også vil trække denne meddelelse tilbage.
Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.
Landsstyreformanden.
Hans Enoksen, Landsstyreformand, Siumut.
Tak. Det der er blevet nævnt i Qanorooq i går, det har jeg først set nu og efter Formandskabets møde, det har jeg så fået underretning fra Landstingsformanden. Og jeg har ikke villet gøre noget som helst til hinder for Ombudsmandens arbejde. Og det har slet ikke været vores hensigt fra Landsstyrets side.
Og jeg har derfor ikke nogen indrømmelser om, at jeg har begået en fejl og jeg har heller ikke fået nogen skriftlig henvendelse og jeg har ikke fået nogen direkte henvendelser og jeg har heller ikke fremsendt, som jeg har underskrevet. Tak.
Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.
Arqaluk Lynge, Inuit Ataqatigiit.
Aqqaluk Lynge, Inuit Ataqatigiit.
Ja, Landsstyreformanden skal jeg komme med en meddelelse til. At ud fra oppositionens henvendelse så har vi også skrevet et brev til Formandskabet, at den sag, du rører, hvor man så også meddeler overfor Landsstyret, at det er en fejl, den har du selv bedt om at få fra Landstingsformanden, at den så bliver udsat, således at den først bliver behandlet til efteråret.
Denne sag er nu videregivet til Landsstyreformanden for tredje gang, fordi vi ønsker at arbejde efter loven og på en ordentlig måde.
Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.
Den omtalte lovgivning er udsat til efteråret, det har Landstinget allerede vedtaget og så er det Landsstyreformanden.
Hans Enoksen, Landsstyreformand, Siumut.
Det er tjenestemandsloven i forbindelse med 1.behandlingen, så var der et enigt udvalg, der støttede den, også i forbindelse med B så støttede den også i B og først da vi erfarede det, så i går, så har vi så undersøgt det med, at man så har anset Ombudsmandens bemærkninger som et problem.
Og vi synes ikke, at vi bør finde en løsning i henhold til det. Og jeg skal også nævne, at jeg ikke vil være en hindring for lovgiverne. Og først har erfaret, da Landstingsformanden nævnte det overfor mig i går.
Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.
Og jeg vil ønske, at nærværende spørgsmål, som allerede er udsat til efterårssamlingen, og at vi så vender tilbage til nærværende punkt 27 og at man også kommer med bemærkninger herom.
Og så er det Landsstyremedlemmet for Familie og Sundhed.
Ruth Heilmann, Landsstyremedlem for Familie og Sundhed, Siumut.
Med henvisning til mine bemærkninger, så ønsker jeg på vegne af Landsstyret, at punkt 27 bliver vedtaget i forbindelse med 3.behandlingen.
Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.
Og den næste, der har bedt om at få ordet, det er Per Berthelsen, Demokraterne.
Per Berthelsen, Demokraterne.
Ja, det er korrekt, at der er sket en udsættelse, men i pressemeddelelsen, så vil man overhovedet ikke erkende noget som helst. Det så sagt, at det overhovedet ikke har været hensigten, at afgive ukorrekte eller fejlagtige oplysninger til Landstinget, men det er jo det, der er sket.
Og ud fra det med hensyn til den pressemeddelelse, så ønsker vi, at Landsstyreformanden trækker den tilbage.
Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.
Landsstyreformanden.
Hans Enoksen, Landsstyreformand, Siumut.
Ja, vi sagde for en orientering om fejltagelsen og om, hvad problemet er. Og hvis der har været nogle B hvis det var tilgået til mig, så kan jeg ellers få den trukket tilbage. Men jeg har ikke fået nogen orientering om, at jeg har arbejdet uden hensigt med at lave en fejltagelse og vil heller ikke nogen hindringer. Og derfor fastholder jeg denne pressemeddelelse. Tak.
Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.
Ja, nu er det punkt 27, vi skal have en afstemning om eller vi forbereder os til afstemning.
Og den næste, der får ordet er Ane Hansen, Inuit Ataqatigiit.
Ane Hansen, Inuit Ataqatigiit.
Tak. Og her det, der er sket eller at den anden meddelelse i forbindelse med pressemeddelelsen. Det, der vedrører det andet i pressemeddelelsen, det er, at det er et nyt forslag til tjenestemandslovgivningen, som lige netop er blevet foreslået siden efterårssamlingen. Så har der været fremsat ukorrekte oplysninger over for os i Landstinget.
Og her efter 2.behandlingen og efter denne dag, så da det kunne dokumenteres skriftligt, så har vi anmodet om fra Inuit Ataqatigiit, at de oplysninger, der er i forbindelse med den lovgivning, at den bliver udsat til efterårssamlingen, således at vi I får en mulighed for at rette op på de fejltagelser I har taget. Selvom vi Landsting med hensyn til de oplysninger fra Landsstyret ellers burde være korrekte og sande, fordi vi fandt det vigtigt, at der er en god og tillidsforhold mellem Landsstyret og Ombudsmanden.
Derfor ønsker vi, at fejltagelserne bliver rettet, men hvis man ikke har forstået det, det er så noget andet. Jeg skal endnu engang udtale, at forslaget er udsat og ikke er til dagsordenspunktbehandling.
Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.
Det er punkt 27, vi behandler. Så er det Landsstyreformanden.
Hans Enoksen, Landsstyreformand, Siumut.
Ja, hvis der havde været noget, der var helt galt, hvorfor har Lovudvalget ikke indkaldt mig til samråd? Og om, hvad det er for nogle fejltagelser og hvad der er galt, også fordi man direkte kan have et samråd med Landsstyret.
Men der er overhovedet ikke kommet nogen indkaldelse på nogen måde. Og først så har jeg først hørt den, da den har været behandlet i Landstingets Formandskab.
Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.
Aqqaluk Lynge for en kort bemærkning.
Aqqaluk Lynge, Inuit Ataqatigiit.
I henhold til Landstingslov om Landsstyremedlemmers ansvarlighed, det er ikke kun de enkelte Landsstyremedlmmer, der er også tale om Landsstyreformanden. Og når vi læser §6 og punkt 2, så står der:
”Såfremt et medlem af Landsstyret giver Landstinget urigtige eller vildledende oplysninger, så kan der meddeles mistillidsvotum.”
Med hensyn til sagen omkring tjenestemand og det, som Landsstyreformanden nævnte. Denne sag afventer og vi skal behandle den. Og den skal nok blive behandlet og vende tilbage til i henhold til Landstingets forretningsorden.
Derfor med hensyn til, at pressen, så skal Landsstyret ikke afgive sådanne nogle oplysninger for sjov, når det er af sådan en vigtighed. Derfor takker vi, at Landsstyremedlemmet for Familie og Sundhed ærligt har trukket sine ord og trækker dem tilbage. Tak og det er noget, der skal forfølges. Og derfor skal vi ikke gøre noget mere fra Inuit Ataqatigiit og Demokraterne og Kandidatforbundet.
Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.
Og den næste, der har bedet om ordet, det er Jens Napaattooq, Siumut.
Jens Napaattooq, Siumut.
I henhold til vores forretningsorden, så skal vi, så bliver der henvist til de forskellige dagsordenspunkter og nogle gange så bruger man også nogen brugt og siger, at man ikke burde have brugt de samme bemærkninger eller noget i hensyn til det.
Og derfor vil der så med hensyn til behandlingen af punkt 27, så henviser man til punkt 11 og den har allerede været behandlet B 1.- og 2.behandlet, hvor man også har været tilfredse med de forskellige høringer med mere.
Og som partierne også har bemærket, og som Rigsombudsmanden og Landstingets Ombudsmand også har været opmærksom på de forskellige ting, der skal afdækkes og selvom det så er klart, at den er udsat til efteråret, så blander man den med punkt 27.
Og man skal være sikker på her i vores Landstingsarbejde nu, det er, at samfundet følger med i vores politiske arbejde og når det så følger det på den måde, så er man så også vidende om, at forhaling af tingene og nedgøring og at man forvirrer B det betyder så, at man så også forhaler sagerne. Det kan man se.
Man kan også sige, at når man så har haft en politisk valgkamp og lige som også trækker de forslag tilbage og i forbindelse med, at man trækker dem tilbage, så går man ikke længere efter sine politiske mål. Man prøver på at forhindre hinanden. Og alle disse forhindringer og kritik, det er befolkningen træt af, man skal undlade, at splitte partierne og vi må prioritere, at arbejde for befolkningens bedste.
Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.
Anthon Frederiksen for en kort bemærkning.
Anthon Frederiksen, Kandidatforbundet.
Det er politiske arbejde, som oppositionen også har rettighed til, det bør koalitionen også kunne forstå og det er oppositionen er jo netop det, som også skal holde øje med, at koalitionen B når koalitionen foretager nogle eller laver nogle fejl, så skal oppositionen gøre opmærksom på det. Det er ikke blot for at kritisere. Det bør man have indgående forståelse for.
Vi har også en
forpligtelse, som opposition og i henhold til vores forpligtelse arbejder vi.
Og man skal ikke prøve på, at sætte en begrænsning for, hvem der skal sige hvad
og hvornår. Og vi har alle sammen rettigheder og vi arbejder også efter denne
hensigt, som Landsstyrekoalitionen også bør have en forståelse for og
respekterer.
Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.
Og så Landsstyreformanden for en kort bemærkning.
Hans Enoksen, Landsstyreformand, Siumut.
Tak. Fra lovudvalget har jeg ikke modtaget et brev. Såfremt jeg havde fået et brev, at jeg har kommet med forkerte oplysninger, så vil jeg have sagt det.
Men man ikke stilet et brev til mig. Og jeg har heller ikke modtaget det.
Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.
Og så er det Per Berthelsen, Demokraterne.
Per Berthelsen, ordfører, Demokraterne.
Inuit Ataqatigiits gruppeformand har allerede sagt det meget klart, at Landsstyremedlemmet for Familie og Sundhed i henhold til sin anmodning har trukket sine bemærkninger tilbage og det accepterer vi. Men til trods herfor så er det Jens Napaattooqs bemærkninger, som vi synes er så nedgørende. Denne fremgangsmåde er ud fra den rettighed, vi har som opposition og det er lige som, om man prøver på, at holde den nede.
Og det vil man på ingen måde acceptere fra os.
Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.
Men debatten er slut her og nu. Og vi skal til at have en afstemning.
Der er ikke kommet nogen ændringsforslag vedrørende punkt 27, hverken fra Landsstyret eller fra Landstinget.
Og derfor har man så i forbindelse med 2.behandlingen gået ind for, at den skulle fremgå til 3.behandling i den foreliggende form.
Og de, der går ind for den her ved 3.behandlingen bedes rejse sig.
”16”
Er gået ind for det. Jeg vil anmode dem, der går i mod eller stemmer imod om at rejse sig.
”11”
Jeg vil anmode dem, der har undladt at stemme om at rejse sig.
”0”
Ingen. Og dermed er et flertal, der har vedtaget punkt 27, som er forslag til Landstingsforordning om offentlig pension.
Og det var så det
sidste punkt, vi har behandlet, hvorfor jeg vil udnytte situationen og sige tak
for et godt samarbejde, også til vores medarbejdere vil jeg også gerne sige
tak, også til pressen, fordi den også har givet befolkningen i stand til at
følge med, ligesom jeg også takker Rigsombudsmanden.
Og dermed skal vi nu have en afslutning på
nærværende samling, da det jo er forår og vi er på vej mod sommeren, hvorfor
jeg vil ønske Jer et godt forår og en
god sommer, ligesom jeg også ønsker alle tilhørerne. Og dermed er mødet slut
for i dag.