Dagsordenspunkt 39-2 |
||
1. behandling | 2. behandling | 3. behandling |
16.
mødedag, onsdag den 8. maj 2002
Lars-Karl Jensen, mødeleder, 3. næstformand i Landstinget, Siumut.
Lovudvalget har forud for 2. behandlingen afgivet betænkning, og der er ikke indgivet anmodning om mundtlig fremlæggelse.
Jeg vil hermed ganske kort opridse konklusionerne i udvalgets betænkning. Lovudvalget indstiller forslaget til vedtagelse. Lovudvalget opfordrer Rigsmyndighederne til i videst muligt omfang at indarbejde de afvigelser de særlige grønlandske forhold tilsiger.
Lars-Karl Jensen, mødeleder, 3. næstformand i Landstinget, Siumut.
Og jeg giver nu ordet til den fungerende Landsstyreformand, Augusta Salling.
Augusta Salling, fungerende Landsstyreformand, Atassut.
Landsstyret takker Lovudvalget for en grundig behandling af forslaget. Lovudvalgets betænkning redegøre på en god måde for de muligheder man også fortolkningsvanskeligheder der knytter sig til lov om undersøgelseskommissioner.
Landsstyret vil anmode den danske regering om at sætte lov om undersøgelseskommissioner i kraft for Grønland med de af Justitsministeriet tiltrådte modifikationer, således som anbefalet af Landstingets Lovudvalg.
Jeg ser frem til et godt og grundigt og samarbejde med den danske regering og Folketing om tilvejebringelse af grundlaget for eventuelt senere anvendelse af lov om undersøgelseskommissioner.
Lars-Karl Jensen, mødeleder, 3. næstformand i Landstinget, Siumut.
Så går vi over til ordførerne. Først er det Godmand Jensen, Atassut. Derefter er det Olga Poulsen, Inuit Ataqatigiit, men først Godmand Jensen.
Godmand Jensen, ordfører, Atassut.
Her i forbindelse med 2. behandlingen af forslag til landstingsbeslutning om at Hjemmestyret tilslutter sig i den i Danmark gældende lov om undersøgelseskommissioner, at den sættes i kraft for Grønland med de afvigelse som de særlige grønlandske forhold tilsiger skal vi med henvisning til vores bemærkninger under 1. behandlingen og vores støtte til Landsstyrets svarnotat, så skal vi meddele også på baggrund af tilslutningen fra Landstingets Lovudvalg, så kan vi meddele, at vi går ind for forslagets vedtagelse.
Lars-Karl Jensen, mødeleder, 3. næstformand i Landstinget, Siumut.
Så er det Olga Poulsen, Inuit Ataqatigiit. Derefter er det Anthon Frederiksen. Først Olga Poulsen.
Olga Poulsen, ordfører, Inuit Ataqatigiit.
Inuit Ataqatigiit støtter fuldt op omkring Landstingets Lovudvalgs fremlagte betænkning vedrørende beslutningsforslaget fremsat Johan Lund Olsen, og vil derfor stemme for betænkningen.
Det er med glæde, og tilfredshed, at vi kan konstatere, at udvalget har bestræbt sig på en grundig behandling af beslutningsforslaget, og derved i overensstemmelse med forslagsstillerens intentioner nu indstiller, at Landstinget tilslutter sig beslutningsforslaget.
Det er jo hævet over enhver tvivl, at der her i Grønland er en stor behov for lovhjemmel til nedsættelse af undersøgelseskommissioner. Netop gennem denne mulighed vil der jo fremover driftsmæssigt blive udvist en større forsigtighed og ansvarlighed hos de hjemmestyreejede aktieselskaber, hvilket også vil være et betydeligt fremskridt i parlamentarisk sammenhæng.
.
Det er væsentligt at hæfte sig ved denne mulighed, da Landstinget derved for første gang vil få et instrument til at komme til bunds i erhvervsskandalerne her i landet. Denne mulighed er stadigvæk vigtigt at bide mærke i specielt når offentlige midler og dermed skatteydermidler er involveret igennem vores samfundsejede virksomheder, og der sker uhensigtsmæssigheder i forvaltningen af disse midler.
Muligheden for nedsættelse af undersøgelseskommissioner er en så indarbejdet praksis i andre demokratisk opbyggede samfund, at det er ligeså hverdagsagtigt som det er sandt, at solen står op hver morgen.
I det Inuit Ataqatigiit samtidig skal takke forslagsstilleren Johan Lund Olsen for hans fremsatte beslutningsforslag skal vi derfor uden yderligere bemærkninger give udtryk for, at vi fuldt ud tilslutter os et enigt Lovudvalgs indstillinger til beslutningsforslaget. Tak.
Lars-Karl Jensen, mødeleder, 3. næstformand i Landstinget, Siumut.
Næste taler er Anthon Frederiksen ordfører for Kandidatforbundet.
Anthon Frederiksen, ordfører, Kandidatforbundet.
Tak. Vedrørende 2,. behandling af forslag vedrørende anordning om ikraftsættelse af loven om undersøgelseskommissioner har vi følgende bemærkninger.
Ved 1. behandlingen af sagen og under drøftelse af netop denne sag under efteråret 1999 skal vi endnu engang henvise til vores bemærkninger fra dengang. Det er nemlig sådan, at langt de fleste af landstingsmedlemmerne dengang ønskede at den i Danmark gældende lov tilpasses til Grønland og ikke mindst ønskede Landstinget at kompetencen flyttes til Grønland.
Derfor vil vi fra Kandidatforbundet endnu engang henvise til vores bemærkninger fra dengang. Vi fra Kandidatforbundet kan nemlig ikke acceptere, at bevillingerne fra Landstinget til Landskassen bruges uden tilsyn af nogle af Landstingets medlemmer, og ikke mindst at bevillingerne uden tilsyn tilfalder til nogle bestemte personers lommer skal stoppes.
Samtidig anser vi det ikke for tilfredsstillende, at denne sags langsommelige sagsgang ikke mindst fra den danske regering. Ikke mindst er vi ikke tilfredse med, at man stadigvæk ikke har tilpasses den gældende lov og at man stadigvæk ikke har noget Grønlands Hjemmestyres bestemmelsesret.
Men i det forholdene er sådan for lovforslagene er det jo en mulighed i nærværende forslag, og det tilslutter vi os fra Kandidatforbundet indstillinger til beslutningsforslaget.
Lars-Karl Jensen, mødeleder, 3. næstformand i Landstinget, Siumut.
Næste taler er Otto Steenholdt, løsgænger.
Otto Steenholdt, løsgænger.
Jeg skal ikke ligge skjult på, at jeg har haft meget svært ved at danne min mening omkring sagen.
Med hensyn til forslaget kan det være meget svært at sluge den. Der er mange tilfælde, hvor der ikke er undersøgelsesudvalg - nogle episoder man kunne være kommet ind på i detaljer, og det er der ikke mulighed for.
Udvalget har arbejdet, men det arbejde de udfører er under den danske lov, og det kan vi ikke så ikke gøre så meget ved, så længe loven er udformet som de er i dag. Hvis man ikke kan få den man elsker mest, så må man nøjes med anden præmien det er det jeg forstår ud fra forslaget. Nærværende forslag forstår jeg således vi må bare acceptere tingene som de er, og det kan jeg slet ikke acceptere, at der er en sådan en holdning.
Den næste skridt må være, at vi henvender os til Folketinget. Jeg har forstået, at hvis en lov skal revideres, så skal den igennem Folketingets Præsidium er netop den instans som skal arbejde med en revalidering af denne lov af nærværende lov.
Hvor vi her fra Landsstyret overfor Landstinget anmode om en anordning om, at man baner vejen for en revidering af lovgivningen. Jeg ved, at man hvert år holder møde med repræsentanter fra det danske Folketinget, og jeg ved ikke om man har behandlet nærværende sag sidst man havde møde med disse.
I disse dage hvor vi alle prøver at spare på alle mulige områder, så ved jeg ikke om, om der er midler til en sådan undersøgelseskommission, og hvis vi skulle få sagen undersøgt, så vil det komme til at beløbe sig op imod store beløb, op imod 30 mio. kr., det må vi huske på.
Jeg er betænkeligt ved et sådan forslag, og jeg er betænkeligt ved at tilslutte mig, og selvom det måske indeholder nogle områder som man kunne forbedre en smule, så vil jeg hermed meddele, at jeg ikke tilslutter mig forslaget.
Et sådan krav som er meget vigtigt, må banes gennem yderligere informationsveksling mellem Grønlands Hjemmestyre samt Landstinget, og derfor synes jeg at daværende forslag må viderebehandles før jeg kan tilslutte mig det.
Det lyder som om, at det er så dyrt, at den må forblive under dansk lov, og dermed føler jeg ikke, at jeg kan tilslutte mig forslaget.
Lars-Karl Jensen, mødeleder, 3. næstformand i Landstinget, Siumut.
Dernæst er det Anders Andreassen, Siumuts ordfører. Og derefter er det Johan Lund Olsen, Inuit Ataqatigiit, forslagsstilleren Johan Lund Olsen, men først Anders Andreassen, værsgo.
Anders Andreassen, ordfører, Siumut.
Tak. Jeg skal først komme ind på sidste talers bemærkninger, Otto Steenholdts bemærkninger. Han kom ind på forskellige områder og aspekter i sagen, og han kom ind også ind på de forskellige perspektiver som er lavet af udvalget - udarbejdet af udvalget. Og jeg skal fremkomme med, at de forslag selvfølgelig er på grundlag af forskellige indsamlede data omkring sagen, og derfor skal jeg sige, at med hensyn til nærværende punkt, at da der er brugt mange danske betegnelser, så har man gjort sig umage med også fra oversætternes side, at de betegnelser i den danske takst også bliver forståeligt på grønlandsk.
Jeg skal også bemærke, at der bliver nævnt flere beløb, og det er selvfølgelig også rigtigt, at man prøver på at se på om det er den danske regering der skal betale for de undersøgelser eller om det er Grønlands Hjemmestyre som man har gjort meget ud af at undersøge de forhold.
Og jeg skal endvidere bemærke, at det har været en meget langsommelig proces, netop fordi man har gået i detaljer og undersøgt sagen meget grundigt. Landsstyret har foretaget yderligere undersøgelser som har gjort, at det har taget endnu længere tid inden 2. behandlingen blev igangsat, og derfor skal jeg endnu engang sige, at den omsider nu er blevet forelagt i sin nærværende form, og jeg skal endvidere sige, at jeg er glad for, at et enigt udvalg tilslutter sig forsalget, og at den er indstillet til godkendelse, og vi skal hermed bemærke, at vi tilslutter os også forslaget i sin nuværende form.
Det var de korte bemærkninger fra vores side.
Lars-Karl Jensen, mødeleder, 3. næstformand i Landstinget, Siumut.
Dernæst er det Daniel Skifte, Atassut. Og herefter Johan Lund Olsen, men først Daniel Skifte.
Daniel Skifte, ordfører, Atassut.
Landstingsmedlem Otto Steenholdt kom med direkte spørgsmål til Landstingets Formandsskab. Det er rigtigt, at man holder møde med Folketingets Præsidium, og at det er i marts 2001 i Ilulissat er afholdt møde, men i de forhold der foreligger i dag, at de forskellige synspunkter er nu fremlagt, og eftersom Landstingets Formandsskab også har kendskab til disse forhold, så har vi respekteret, at dette punkt kommer til debat i løbet af denne forårssamling, og det har vi så gjort.
Lars-Karl Jensen, mødeleder, 3. næstformand i Landstinget, Siumut.
Vi diger tak til Landstingsformanden. Sidste taler er forslagsstilleren, Johan Lund Olsen, Inuit Ataqatigiit.
Johan Lund Olsen, forslagsstiller, Inuit Ataqatigiit.
Ja tak. Jeg har også en halsbetændelse, så jeg vil først sige til Otto Steenholdt løsgænger, han sagde at han måske ikke vil være med i afstemningen, og betænkelig ved at tilslutte sig forslaget. det er selvfølgeligt op til Otto, og det er noget han selv skal afgøre, men der er slet ikke tvivl om, at hvis han havde set Folketingets brev fra 25. januar i år, at han ikke havde været i tvivl i sin afstemning, hvis han havde fuldt med i sagens natur.
Ministeren fra Danmark har med hensyn til nærværende forslag undersøgt den til bunds, nemlig beslutningsforslag om anordning om ikraftsættelse af loven om undersøgelseskommissoner og der skulle heller ikke være nogen hindring herfor har ministeriet også udtalt. Jeg vil derfor venligst anmode LandstingsFormandskabet om, at uddele omtalte brev der vedrører nærværende punkt, og at man omdeler det til landstingsmedlemmer, som jeg også allerede har sagt, så Otto dermed også finder ud af, at han ikke har grund til at være i tvivl om sin afstemning, men lad det være med det.
Det er Ottos ret til at være i tvivl, som han også selv sagde, så havde han svært ved at sluge forslaget i sin nærværende form. Det er ikke fordi den er svær at sluge, den er faktisk meget egnet til at blive slugt.
For at vende tilbage til beslutningsforslaget vedrørende anordning om ikraftsættelse af loven om undersøgelseskommissioner som det også allerede er blevet fremlagt i dag, så har man også fra Landstingets område allerede i foråret 1996, hvor jeg selv har kommet med lignende forslag - præcis 22. april 1996, hvis jeg skal tage klokkeslet med 16.56 her i salen begyndte vi på sagen i begyndelsen af sagen.
Jeg skal bemærke, at det er et omfattende arbejde og Justitsministeriet og Statsministeren og Formandskabet her i Landstinget har også været involveret i sagen, og sagen har været frem og tilbage mellem de forskellige instanser, og Folketinget har også været involveret i sagen, men i dag efter 6 år fra begyndelsen af sagen er der lys for enden af tunnelen for at den bliver færdiggjort.
Alle partier Siumut, Atassut og Inuit Ataqatigiit, Kandidatforbundet har alle tilsluttet sig forslaget i sin nærværende form, og ikke mindst Landsstyret har ligeledes hilst betænkningen velkommen, og det er jeg utrolig glad for, og det vil jeg hermed bemærke til alle.
Og til Inuit Ataqatigiits ordfører, hvor hun nævnte, at man går ind for forslaget. Jeg skal også meddele, at man skal respektere ethvert menneskes ret i samfundet og dermed også grundlaget for undersøgelseskommissionerne. Og hvis vi kikker udenfor så ser vi, at solen har påny rejst sig, det er en god dag, så jeg er glad for at i alle har tilsluttet Jer forslaget. Tusind tak.
Lars-Karl Jensen, mødeleder, 3. næstformand i Landstinget, Siumut.
Vi siger tak til Johan Lund Olsen. Så har Otto Steenholdt bedt om ordet.
Otto Steenholdt, løsgænger.
Jeg vil ikke snakke om solen. Men som tidligere har sagt, så mener jeg, at det er meget dyrt at have undersøgelseskommissioner, og det lyder som om, at det er den danske stat der skal betaler udgifterne, og jeg regner med at vi vil komme ind i problemer, og det vil også være være his jeg skulle stå ud for udgifterne, men jeg er glad for Anders Andreassens bemærkninger om, at det juridiske arbejde der er foregået forud, men jeg er selv også i gang , jeg kontakter også selv jurister engang imellem, og det er ikke umiddelbart helt let, at denne lov også gøres gældende for Grønland.
Jeg mener ikke, at en sådan undersøgelseskommission og oprettelse af en sådan lovgivning, jeg mener ikke at der er grundlag til at sige at vi skal være så glade for det, da det i sidste ende kun vil medføre en udgift til undersøgelser, som ikke kan bruges til ret meget.
Men det er rigtigt, at sagen går trægt, men udvalget har udført sit arbejde og det er jeg glad for.
Til Daniel skifte så er det korrekt, at Formandskabet også mødes med Folketingets Præcidium, men det havde også været på sin plads, at dette også havde været taget op overfor Folketinget Præsidium fra Formandskabet side, således at også de danske folketingsmedlemmer vil være klar til et sådan ønske fra Grønlands side i en sådan en stor sag.
Jeg skal heller ikke ligge skjul på, at dette også er blevet taget op tidligere i kontaktudvalgsmøder før Daniel Skifte. Det er rigtigt, at jeg har mine tvivl, og det er rigtigt som forstået at Johan Lund Olsen, men jeg ærgrer mig også over, at jeg mangler en vigtigt oplysning, og det havde nok været en fordel hvis den danske Finansminister brev vedrørende sagen var blevet omdelt til Landstingets medlemmer, det havde været en stor hjælp.
Men som sagt synes jeg, at det er en mærkelig sag vi er i gang med, og som er dobbelt tydigt, hvorved vi får en lov som ikke er tilpasset udelukkende de grønlandske forhold, vi må så vidt muligt forsøge at få en lovgivning der er tilpasset grønlandske forhold, men jeg mener, at der vil være mange problemer ved at ikraftsætte loven om undersøgelseskommissioner i Grønland.
Lars-Karl Jensen, mødeleder, 3. næstformand i Landstinget, Siumut.
Da der ikke er flere der har bedt om ordet er vi færdige med behandlingen af punkt 39, hvorefter vi kan gå videre til afstemning.
Jeg skal anmode dem der går ind for beslutningsforslaget om at rejse sig. 25. Er der nogle der er i mod. Det er der ikke. Jeg vil endelig anmode dem der hverken stemmer for eller imod om at rejse sig 1.
Således er vi færdige med behandlingen af punkt 39, og så er vi også færdige med dagens dagsorden.