Dagsordenens punkt 72-1 |
||
1. behandling | 2. behandling | 3. behandling |
11.
mødedag, onsdag den 9. oktober 2002
Ole Dorph, Landsstyremedlem for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked, Siumut.
Landsstyret fremsætter hermed forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om Grønlands Ligestillingsråd.
Formålet med forslaget er, at antallet af medlemmer af Rådet skal mindskes samt at der skal ske en ændring af sammensætningen af Rådet Forslaget fremlægges til Landstinget på foranledning af Grønlands Ligestillingsråd.
Gældende landstingslov om Grønlands Ligestillingsråd er fra 1998, hvori det er bestemt, at Ligestillingsrådet består af 11 medlemmer, hvor formanden udpeges af Landsstyret og hvor de 10 ordinære medlemmer af Rådet udpeges af Landsstyret efter indstilling fra en række personer og partier.
Ligestillingsrådet finder, at der er for medlemmer af Rådet i forhold til den økonomiske rammer for rådet, hvorfor især mødeafholdelsen er meget udgiftskrævende. Derfor foreslår Rådet, at antallet af ordinære medlemmer ændres fra 10 til 6 medlemmer, hvilket også er indarbejdet i dette lovforslag.
Ligestillingsrådet finder endvidere, at der bør ske en ændring af sammensætningen af Rådet. Begrundelsen for at ændre sammensætningen er et ønske om, at medlemmerne skal have mere relevante baglande end de nuværende organisationer og partier. Og at medlemmer først og fremmest skal være meget engageret og aktivt deltage i ligestillingsarbejde.
Især er det et ønske, at der i Rådet kommer medlemmer der arbejder med og for børn og unge, således at arbejdet for ligestilling især vil tage afsæt i børnene og de unge.
Lovforslaget er blevet forberedt på foranledning af og i samarbejde med Grønlands Ligestillingsråd. Indenfor fristen for høringssvar havde Rådet imidlertid ikke fremkommet med et høringssvar, og dette skyldes ferietiden. efterfølgende har Rådet fremsendt høringssvar, hvori det foreslås, at ikke SORLEQ men KNAPK anført i ' 3 stk. 5 som et af de indstillede organisationer. Landsstyret skal hermed anmode Landstingets Social- og Arbejdsmarkedsudvalg om, at vurdere dette forslag når lovforslaget behandles i udvalget.
Med dette lovforslag vil der ikke længere være partipolitisk repræsentation i Ligestillingsrådet. Herved kan der opstå en ny situation i forhold til efterlevelsen af Vestnordisk Råds rekommandation nr. 1 af 1999 om nedsættelse af et udvalg med repræsentanter fra alle politiske partier, Ligestillingsudvalget/Rådet og fra centrale kvindeorganisationer med den opgave at planlægge tværpolitiske tiltag for at øge kvinders andel i den politiske beslutningsproces.
Landsstyremedlemmet for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked har bedt Grønlands Ligestillingsråd om at følge op på rekommandationen, og Rådet har taget initiativ til afholdelse af et landsdækkende kursus i efteråret 2002. Det er dog på nuværende tidspunkt usikkert om der er et økonomisk grundlag for gennemførelsen i år.
Med disse bemærkninger indstiller Landsstyret forslaget til Landstingets velvillige behandling.
Anthon Frederiksen, mødeleder, 4. næstformand for Landstinget, Kandidatforbundet.
Tak. Og nu går vi over til partiernes, Kandidatforbundets og løsgængernes ordførerindlæg. Først er det Siumuts ordfører, Vittus Mikaelsen, værsgo.
Vittus Mikaelsen, ordfører, Siumut.
Forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om Grønlands Ligestillingsråd. Efter at have gennemgået lovforslaget grundigt har vi fra Siumut følgende bemærkninger.
Vi har bemærket, at forslaget til landstingslov om ændring af landstingslov ikke indeholder større ændringer i indholdet. Men at lovforslaget alene indeholder ændring af antallet af medlemssammensætningen.
Vi har endvidere i Siumut bemærket, at der ikke længere vil være partipolitisk repræsentation som vi i Siumut er tilfredse med, da Rådet siden lovens ikrafttræden i 1998 har følt at ligestillingsrådet ikke skal have partipolitisk repræsentation. Men vi skal fra Siumut fremsætte ønske om, at de nye repræsentanter vil være opmærksomme over det og respektere dette forhold.
Vi vil i Siumut støtte følgende medlemssammensætning i Ligestillingsrådet, og komme med nogle bemærkninger til det. Vi har i Siumut endvidere bemærket, at fiskere- og fangererhvervenes sammenslutning KNAPK ikke er repræsenteret med medlem i Ligestillingsrådet, og KNAPK=s klage omkring dette forhold forstår vi i Siumut og tilslutter os, da vi mener, at de i lighed med andre organisationer skal have mulighed for at deltage i arbejdet.
Men vi har også i Siumut bemærket, at Landsstyret i sit svarnotat på baggrund af fremsatte høringssvar har foreslået, at det ikke bliver SORLAK, men KNAPK som anført i 'm 3 stk. 5 som et af de indstillede organisationer, og på det punkt skal vi fra Siumut kraftigt modsige og sige, at vi mener, at i sammensætningen af Ligestillingsrådet ikke kan komme uden om samlingspunktet for børn og unge i Grønland.
Derfor skal vi her i Landstinget opfordre Landsstyret til, at børn- og unges råd SORLAK skal indgå som en af de indstillede organisationer.
Med disse ord fremkommer vi fra Siumut med bemærkninger til forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om Grønlands Ligestillingsråd, og opfordrer til behandling i Lovudvalget inden 2. behandlingen.
Anthon Frederiksen, mødeleder, 4. næstformand for Landstinget, Kandidatforbundet.
Og så er det Atassuts ordfører, Godmand Rasmussen, værsgo.
Godmand Rasmussen, ordfører, Atassut.
Det er forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om Grønlands Ligestillingsråd, og vi har følgende bemærkninger fra Atassut, og vi skal lige gøre opmærksom på, at der er forskellige ting som er enige i, og forskellige ting som vi ikke er enige i, og at vi håber, at de forståelsesfejl kan blive adskilt.
Det forelagte ændringsforslag ligestillingsrådet er kommet frem med, skal vi på forhånd røbe, at vi fra Atassut støtter, og skal sige, at vi ikke har noget imod at medlemstallet reduceres. Og endelig i forbindelse med sammensætningen af medlemmer fra forbund og partier, som man nu satser på, ses af Atassut som en mulighed for en bedre betjening af børn og unge, som efter vores mening er af det gode.
I det forrige forslag foreslåede ligelig fordeling mellem kvinder og mænd, som ikke var det bedste, eftersom vi aldrig sætter spørgsmålstegn ved, om mænd eller kvinder er i flertal, hvorfor vi mener, at det er bedst at forbund og lignende selv afgør, hvem de vil repræsenteres.
Lovforslagets forslag om, hvem og hvor repræsentationer findes, er vi enig med, men er uenig med, at det skulle være afgørende, at der er ligelig fordeling. Da denne sag er meget lig med den foregående, kommer vi ikke med flere kommentarer, men udtrykker, at vi ikke er enige i forslaget.
Anthon Frederiksen, mødeleder, 4. næstformand for Landstinget, Kandidatforbundet.
Så er det Inuit Ataqatigiits ordfører, Josef Motzfeldt, værsgo.
Josef Motzfeldt, ordfører, Inuit Ataqatigiit.
Den nuværende lov om Grønlands Ligestillingsråd er trådt i kraft 1998, og udfra de indhøstede erfaringer, er det blevet nødvendigt at få ændret lovgivningen.
I det nærværende ændringsforslag behandles primært sammensætningen af Rådet, antal medlemmer i Rådet samt hvilke interesseorganisationer/organisationer, der skal udpege medlemmer til Rådet. Det foreslås, at det nuværende antal medlemmer på 11 reduceres til 7 medlemmer i den nugældende lov.
Udfra de indhentede oplysninger har Inuit Ataqatigiit erfaret, at reduktionen af medlemsantallet iike kun skyldes, at bevillingen til Rådet ikke kan række til, men at det også har været vanskeligt at samle alle medlemmer til møderne.
Vi støtter ændringsforslaget om medlemssammensætningen fra hvilke organisationerne og interesseorganisationerne støtter vi, og finder dette fornuftigt. Vi tænker her på, at medlemskab fra partierne skal ophøre, idet Inuit Ataqatigiit mener, at spørgsmålet om ligestilling bør have udgangspunkt i de almene samfundsmæssige forhold og ikke udfra politiske forudsætninger.
Derfor mener vi, at det er en god idé, at prioritere børne- og ungdomsorganisationernes og organisationernes medvirken, udfra realiteten om, at børns vilkår i hjemmet har indflydelse på resten af livet.
Nogle af de ting vi har bemærket i Ligestillingsrådets undersøgelser er, at der er markante forskelle i vilkårene omkring ligestilling i henholdsvis bygderne og byerne. Derfor vil vi før andenbehandlingen af forslaget opfordre det berørte udvalg til at vurdere, om ikke Bygdebestyrelsernes Sammenslutning, Nupi, kan gives mulighed for at være observatør i Rådet.
Ligestillingsrådet rosværdige arbejde er et godt forbillede for andre råd. Her tænker vi ikke kun på de årlige redegørelser, men også på de undersøgelser, som de har taget skridt til at blive udført, på trods af at bevillingerne har været begrænsede. Og vi tænker hér på følgende undersøgelser som blandt andet er; Ligestilling i Grønland samt Ungdom og ligestilling.
Med ros til Ligestillingsrådets arbejde udfra de korrekte forudsætninger, indstiller vi forslaget til videre behandling i det rette udvalg inden anden behandlingen.
Anthon Frederiksen, mødeleder, 4. næstformand for Landstinget, Kandidatforbundet.
Og den næste er Loritha Henriksen fra Kandidatforbundet.
Loritha Henriksen, ordfører, Kandidatforbundet.
Til forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om Grønlands Ligestillingsråd har Kandidatforbundet følgende bemærkninger.
Vi kan i Kandidatforbundet udmærket forstå, at Ligestillingsrådet efterlyser en mere smidig arbejdsmetode blandt andet ønsker at Ligestillingsrådet, at medlemsantallet bliver reduceret, og sammensætningen af Rådet bliver ændret.
Ligestillingsrådet argumenter for, at reducere medlemsantallet, og det forstår vi udmærket, idet det jo er nødvendigt, at man hele tiden opdatere opgaver af enhver art og ikke mindst på baggrund af de begrænsede økonomiske midler.
Vi forstår godt i Kandidatforbundet, at udgifterne i forbindelse med mødeaktiviteterne kan blive væsentlige ikke mindst når medlemsantallet i Ligestillingsrådet i dag er på 11. Forslagene til ændringerne i medlemsantallet og sammensætningen af Ligestillingsrådet støtter vi fuldt ud fra Kandidatforbundet, og forstår således, at Ligestillingsrådet i forbindelse med ønsket om ændring af sammensætningen har givet udtryk for ønsket om, at der bliver udpeget personer med baggrund af arbejdet med børn og unge, og at de således finder det vigtigt, at i forbindelse med ændringen af sammensætningen bliver udpeget personer som arbejder med og for børn og unge.
Det er vi i Kandidatforbundet tilfredse med. Vi har dog også i Kandidatforbundet kunne konstatere, og vil i nærværende forbindelse udtale, at man i Finanslovsforslaget for 2003, ligger op til besparelser på Rådet, og vi kan således se, at dette vil begrænse aktiviteterne i igangværende og fremtidige sager, og vi ønsker at dette bliver revurderet.
Og med disse bemærkninger skal vi giver vores støtte til Ligestillingsrådet forslag, og skal anbefale at sagen videresendes til Udvalget for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked.
Anthon Frederiksen, mødeleder, 4. næstformand for Landstinget, Kandidatforbundet.
Så er det Per Berthelsen.
Per Berthelsen, Demokraterne.
Tak. Forslag til landstingslov om ændring af landsting om Grønlands Ligestillingsråd er der meget få ting som jeg vil kommentere fra min side.
Jeg mener, at det er tilfredsstillende, at partierne ikke længere repræsenteret i Rådet, og det er så indholdet af forslaget. Idet partier på andre måde kan fremlægge deres meninger overfor samfundet, og det er der allerede en mulighed for, og derfor med hensyn til, at Rådet ikke skal have medlemmer fra partipolitiske repræsentationer, der mener jeg, at man herigennem kan fremlægge samfundets røst - uden tvang.
Og dermed med hensyn til det videre arbejde, så finder jeg det beklageligt, at midler til kursusafholdelse, dem er man bange for, og ønsker at inden 2. behandlingen at det gives en seriøs vurdering i udvalget, og der vil jeg fra min side opfordre til, at der bliver rettet op på dette forhold, idet det i det videre arbejde vil være meget afgørende, at kursus fra og med i år, og med baggrund af det, så kan sagen gå sin betryggende.
Anthon Frederiksen, mødeleder, 4. næstformand for Landstinget, Kandidatforbundet.
Og dermed er der ikke flere, jo det er Landsstyremedlemmet for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked der kommer med en besvarelse, og så er det Inuit Ataqatigiits ordfører den næste.
Ole Dorph, Landsstyremedlem for Social Anliggender og Arbejdsmarked, Siumut.
Ganske kort. På vegne af Landsstyret vil jeg sige tak til samtlige partiordfører, at de støtter Landsstyrets fremlæggelse, o ud fra det jeg kan vurdere, så er landstingsmedlemmerne og partierne meget enige i det, og jeg skal også bemærke, at Atassut i princippet støtter ændringsforslaget, og det vil jeg takke Atassut for på det område.
Jeg har ikke store bemærkninger, men med hensyn til det der blev fremført af Vittus Mikaelsen fra Siumut om, at de fra Landstingets side ønske, at i forbindelse med Ligestillingsrådets arbejde, at hvilke organisationer der skal være repræsenteret i Rådet, og dette spørgsmål skal vurderes, og her blev det forstået, at det som blev nævnt fra Siumut, at det ikke bliver KNAPK men SORLAK, og at de helst ser, at det er SORLAK, der skal repræsenteres i rådet.
Og derfor vil jeg overlade dette punkt til udvalgsbehandling, og jeg vil også takke for Inuit Ataqatigiit og deres støtte, og vil blot udtale, at i det forelagte forslag, så er det 7 kommende medlemmer der vil blive udpeget fra interesseorganisationer og organisationerne, og her er det så en fra SORLAK.
Det blev også nævnt, at bygdernes repræsentation kan deltage som observatør i rådet, og at dette bliver undersøgt, og jeg skal også udtale, at vi i Landsstyret mener, om stedfortræderen kommer fra en bygd eller en by, så er det ikke afgørende for Landsstyret, men her er det blot aftalen om, hvem dem helst vil udpeg, om det er en fra by eller fra bygd, og så håber jeg at udvalget også vurderer dette i sit videre arbejde.
Og ligeledes det samme som der blev utalt fra Kandidatforbundet, og med hensyn til også økonomien, og det der også blev nævnt, det har vi også nævnt, at vi mener, at det er et af de punkter der skal vurderes.
Og med hensyn til Per Berthelsen og hans bemærkninger, dem vil jeg også sige tak til, og vil blot oplyser, at det gældende Ligestillingsråd og inden deres valgperiode er ovre, så har de en forpligtigelse til at indstille kursus, og der skal udpeges medlemmer af Ligestillingsrådet inden udgangen af dette år, og Ligestillingsrådet inden for deres valgperiode, og hvis og såfremt de kan afholde kursus, så vil vi tage denne opgave til os fra Direktoratet for Sociale Anliggender og prøve på, at få det løst, så vil det være en forpligtigelse for Direktoratet og dermed vil det nok være nødvendigt for en dialog på dette område.
Og tak til Jer allesammen, som sagt, så vil denne sag blive behandlet i udvalget forinden 2. behandlingen.
Anthon Frederiksen, mødeleder, 4. næstformand for Landstinget, Kandidatforbundet.
Ja denne sag vil forinden 2. behandlingen udvalgsbehandles det blev der nævnt, men man skal ligge mærke til, at det af partierne blev nævnt fra et af partierne, at det så skal være Lovudvalget og nogle siger, at det bør være Socialudvalget, der skak behandle forslaget og nogen siger, at det er så det berørte udvalg. Og derfor vil jeg gerne anmode Jeg om, at tage stilling til hvilke af disse berørte udvalg i skal præcisere hvilke der skal arbejde videre med sagen, fordi man ønsker Landstingets klare tilslutning til hvilke udvalg der vil være det berørte udvalg. Og den næste taler er så Josef Motzfeldt, Inuit Ataqatigiit.
Josef Motzfeldt, ordfører, Inuit Ataqatigiit.
Selvfølgelig ønsker vi ikke at der skal ske en stor diskussion, men lighed eller ulighed og for at overvinde dette, så kan man beklage sig over, at man skal lovgive på det område, men at man give ligelige vilkår så vil det måske ikke længere være nødvendigt med rådgivning.
Atassuts ordfører har også med hensyn til det forrige punkt og med hensyn til det punkt vi behandler her siger at det må være en persons kvalifikationer der skal tages som udgangspunkt, og at der ikke skal ske en forskelsbehandling. Vi vil fra IA sige og spørge om, hvorfor der kun er 1 kvinde ud af landstingsmedlemmer, er det Atassuts kvinder der er dårlige end mændene, det kan man ikke tro på. Selvfølgelig kan vi også betegne samtlige partier, hvorfor der kun er 6 kvinder ud af 31 landstingsmedlemmer, og den mulighed der blev fremført under ligestillingspunktet dem fastholder vi fra Inuit Ataqatigiit, idet vores kvinder ikke er mere dårligtsstillede eller mindre begavede i forhold til mændene. Men det er på baggrund af, og den mulighed der gives for ligestilling, vi har så gjort det.
Og med hensyn til Siumuts ordfører, så vil jeg blot spørge om KNAPK=s indstilling, og at Ligestillingsrådet som har indstillet, at man så ønsker at det så bliver SORLAKog ikke KNAPK, og derfor vil vi gerne vide hvilke organisation som Siumut helst vil have blive indstillet eller om det er et ala KNAPK som vi har foreslået, at det også bliver bygdebeboernes forening, at de også kan være med som observatør, ligesom KNAPK, jeg mener, at disse overvejelser skal med. Og det rette udvalg bliver Lovudvalget.
Anthon Frederiksen, mødeleder, 4. næstformand for Landstinget, Kandidatforbundet.
Og den næste er Godmand Rasmussen, Atassuts ordfører.
Godmand Rasmussen, ordfører, Atassut.
Jeg havde ellers ikke fundet det nødvendigt, at komme op på talerstolen igen, men jeg mener at det spørgsmål der lyder så meget af børn, at det må besvares. IA=s ordførers bemærkninger dem finder jeg mærkelige, idet når han har siddet så længe i Landstinget, at når han ikke har forstået at valg til Landsting og udvalgsbesættelser, hvor stor forskel der er, og jeg kan ikke se, at det er mind skyld, at Atassut kun har en kvinde, det er vælgerne der vælger deres repræsentanter, og her er det specielt vedr. råd og nævn, og her kom man overhovedet ikke ind på landstingsudvalg. Og derfor har et menneske en frihed og at det er så vælgernes frihed, der vil komme op til valget, og det vil vi altid finde som noget vigtigt.
Anthon Frederiksen, mødeleder, 4. næstformand for Landstinget, Kandidatforbundet.
Og så er det Siumuts ordfører, Vittus Mikaelsen. Og forinden Vittus Mikaelsen kommer op på talerstolen, så vil jeg sige, at flertallet her mener, at sagen inden 2. behandlingen videregives til Lovudvalget, og at de relevante spørgsmål bliver behandlet i disse udvalg. Vittus Mikaelsen, værsgo.
Vittus Mikaelsen, ordfører. Siumut.
I forbindelse med Siumuts ordførerindlæg, og da der har været nogle der er usikre, s vil jeg lige komme med nogen præciseringer.
Baggrunden for Siumut, at Landsstyret i sin fremlæggelse har sagt klart, fordi det i ' 5 stk. 3 så står der jo, at det ikke er SORLAK men KNAPK som anføres som en af de indstillede organisationer, men fra Siumut ønsker vi ikke at en af de interesseorganisationer SORLAK, fordi i forbindelse med lovændringen og i redegørelsen til loven, så står der jo klart, så er det ikke krav om, at de indstiller hvor mange der skal være, og derfor vil vi blot kræve, at med hensyn til de 9 ellerm10 indstillinger, så er det KNAPK, Nupi og det er alle disse indstillinger, og uden at man ikke støtter SORLAK men også medtager KNAPK.
Det vil sige, det er jo ikke alle der skal udpege en repræsentant, men det er organisationerne der skal fremlægge fælles indstillinger, og derfor vil vi ikke spørgsmålstegn ved om det bliver SORLAK eller KNAPK, og at de så kan komme med en fælles indstilling og fremkomme med 2 personer, det er det vi har ønsket fra Siumut
Anthon Frederiksen, mødeleder, 4. næstformand for Landstinget, Kandidatforbundet.
Og dermed er dagsordenspunkt 72, forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om Grønlands Ligestillingsråd færdig, og at den forinden 2. behandlingen bliver behandlet i Lovudvalget.
Og det næste punk er punkt 73; det er Beslutningsforslag om Hjemmestyrets udtalelse vedrørende forslag til ændring af lov nr. 295 af 4. juni 1986 om arbejdsmiljø i Grønland, og det er 1. behandling, og det er Landsstyremedlemmet for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked, der vil foreligge.