Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Dagsordenens punkt 57-1

1. behandling 2. behandling 3. behandling

9. mødedag, fredag den 4. oktober 2002

 

 

Dagsordenspunkt 57

 

 

Beslutningsforslag om Landstingets principielle tilslutning til ajourføring af den famili­eretlige lovgivning i Grønland.

(Landsstyreformanden)

(1. behandling)

 

Jonathan Motzfeldt, Landsstyreformand, Siumut.

Justitsministeriet nedsatte i 1998 en arbejdsgruppe med det formål, at udarbejde rapport om behovet for ajourføring af den familieretlige lovgivning i Grønland. Arbejdsgruppen har fun­det ajourføring af en række danske love gældende for Grønland.

 

Efter drøftelse mellem Justitsministeriet og Landsstyret er det fundet hensigtsmæssigt, at opnå Landstingets principielle tilslutning til ajourføringen af den familieretlige lovgivning. Bag­grunden her for er, at ajourføringen af den familieretlige lovgivning vil strække sig over en længere tidsperiode, men med et mellemliggende valg af nyt Landsting. Hertil kommer de betydelige arbejdsopgaver, der venter på Landstingets efterårssamling 2002.

 

Landsstyret kan i øvrigt henvise til omdelte notat med tilhørende bilag 1 og 2. Notatet er udar­bejdet af Justitsministeriet til brug for Landstingets behandling af sagen. Notatet redegøre kort for baggrunden, hvor det anses for hensigtsmæssigt, at foretage en ajourføring af den famili­eretlige lovgivning. I bilag 2, er der blandt andet vedlagt plan for ajourføringen af den famili­eretlige lovgivning i Grønland.

 

Justitsministeriet har oplyst, at rapporten fra arbejdsgruppen for Grønland er under udarbejdel­se. Når rapporten foreligger på grønlandsk og dansk, vil Landsstyret foranledige, at denne omdeles til Landstingets medlemmer. Rapporten vil udgøre et godt baggrundsmateriale til brug for behandling af de enkelte dele i forbindelse med ajourføringen af den familieretlige lovgivning,

 


Med disse bemærkninger skal Landsstyret anmode om, at Landstinget tilslutning til, at Lands­styret meddeler Justitsministeriet Grønlands Hjemmestyres principielle tilslutning til ajourføringen af den familieretlige lovgivning i Grønland.

 

Daniel Skifte, mødeleder, Landstingsformand, Atassut.

Vi siger tak til Landsstyreformanden, og nu er det partierne, Kandidatforbundet og løsgængernes ordførere. Først er det Lars Karl Jensen fra Siumut.

 

Lars Karl Jensen, 3. næstformand for Landstinget, Siumut.

I det vi hilser Landsstyrets nærværende forelæggelse velkommen har vi i Siumut følgende bemærkninger. Under Siumuts behandling af sagen fremgår det af bilagene at Rigsombudet i Grønland i slutningen af 1995 har rettet henvendelse til den grønlandske Retsvæsenskommission med anmodning om at kommissionen behandlede et notat om den fremtidige placering af kompetencen for dele af det familieretlige område i Grønland.

 

Baggrunden for henvendelsen var et ønske om, at ensarte, smidiggøre og effektivisere sagsbehandlingen, og i øvrigt, at ajourføre lovgivningen på gældende område. Det fremgår heraf, at der i betjeningen af borgerne er et stort behov for ajourføring og effektivisering af reglerne i Rigsfællesskabet.

 

Vi kan også sige med glæde, at det der blev fremført, så er der interessante punkter, der er blevet fremført med tidsfrister. Idet vi i Siumut ligger vægt på, at der i forbindelse med ajourføringen af den familieretlige lovgivning mellem de forskellige myndigheder, en hensigtsmæssigt kompetencefordeling, vurdering af materialets bestemmelser, og ligeledes med udgangspunkt i internationale konventioner, ajourføringen af den familieretlige område i Grønland skal vi indstille til Landsstyret, at ajourføringen af den familieretlige lovgivning i Grønland gøres i henhold til det fremsatte udkast til plan.

 

Til sidst vil vi fra Siumut rette en tak til Rigsombudsmanden i Grønland, for dets igangsætning af arbejdet for ajourføringen af lovgivningen for det familieretlige område. Med disse bemærkninger fra Siumut bemyndiger vi Landsstyret til at meddele Justitsministeriet om vores tilslutning til at sagen kan påbegyndes.

 


Daniel Skifte, mødeleder, Landstingsformand, Atassut.

Vi siger tak til Lars Karl Jensen. Den næste er Godmand Jensen fra Atassut.

 

Godmand Jensen, ordfører, Atassut.

Beslutningsforslag om Landstingets principielle tilslutning til ajourføring af den familieretlige lovgivning i Grønland har Landsstyret fremsat dette overfor Landstinget. I fremlæggelsen ønsker Landsstyret, at i forbindelse med ajourføringen, så ønsker de en støtte fra Landstinget.

 

Vi mener fra Atassut, at ajourføringen af den familieretlige lovgivning i Grønland er støtteværdigt. I vores daglige liv, og i vores levevis på baggrunde af loven, så plejer vi at konstatere flere gange, og sætte spørgsmålstegn ved om de grundlæggende love er velegnet til Grønland, men vi må erkende, og har debatteret flere gange, at alt for mange grundlæggende love blot er igangsat af danske love, og vi ved at i forbindelse med alvorlige opgaver, så sætter man nogle gange spørgsmålstegn ved om vi har nogle korrekte kompetencer til at udføre et korrekt arbejde overfor klienterne.

 

Og vi ved også, at der også nogle der har nogle misforståelser, hvorfor der er nogle beslutninger der ikke harmonerer med FN=s konventioner, og med dette, så stilles der spørgsmålstegn om det lovgivningsmæssige grundlag altid er tilpasset til Grønland.

 

Med hensyn til ajourføringen og i notatet blev det nævnt, at 1995 har været overgivet til Retsvæsenskommissionen, og har ønsket, at den fremtidige placering af kompetencen på dele af det familieretlige område i Grønland bliver behandlet af Retsvæsenskommissionen. Fra Atassut skal vi udtale, at i forbindelse med notatet til ajourføringen, og efter nøje undersøgelse af både notat og bilag, at man kan sikre en lovgivningsmæssig vurdering i forbindelse med familieproblemer, og det er så den hensigt man har.

 

Og vi mener, at dette arbejde bør støttes fuldt ud og med disse bemærkninger fra Atassut, giver vi hermed Landsstyret lov til at udtale en principielt tilslutning vedrørende ajourføring af den familieretlige lovgivning i Grønland.

 

Daniel Skifte, mødeleder, Landstingsformand, Atassut.

Vi siger tak til Godmand Jensen. Og den næste er Olga Poulsen, Inuit Ataqatigiit.


Olga Poulsen, ordfører, Inuit Ataqatigiit.

Inuit Ataqatigiit er glad for, at der nu er initiativer til en ajourføring af den lovgivning som er gældende for Grønland. Rigsombudsmandens argumenter vedrørende behovet for en ajourføring af den familieretlige lovgivning har Inuit Ataqatigiit fuld forståelse for, og vi mener, at der er stort behov for en sådan ajourføring.

 

Anbefalingerne der gives i bilag 1 vedrørende ajourføringen vil Inuit Ataqatigiit indtil videre tage til efterretning. Når rapportens foreløbige anbefalinger vedrørende ændringer er blevet omdelt i Landstinget ser Inuit Ataqatigiit frem til argumenterende tilkendegivelser. Vi tilslutter os planen for sagsbehandlingens tidsfrist i bilag 2.

 

Med disse bemærkninger vil vi tilslutte os beslutningsforslaget om Landstingets principielle tilslutning til ajourføring af den familieretlige lovgivning for vort land.

 

Daniel Skifte, mødeleder, Landstingsformand, Atassut.

Vi siger tak til Olga Poulsen, og nu er det Anthon Frederiksen fra Kandidatforbundet.

 

Anthon Frederiksen, ordfører, Kandidatforbundet.

I det vi ser det som en af de vigtigste og efter grundig gennemgang af beslutningsforslaget om Landstingets principielle tilslutning til ajourføring af den familieretlige lovgivning i Grønland har vi fra Kandidatforbundet følgende bemærkninger.

 

Et af vores vigtigste målsætninger i vores i Kandidatforbundet er, at enhver familie i den bedste henseende skal beskyttes i den grundlæggende lovgivning. Og på baggrund af dette, og ,med stor forståelse tilslutter vi os fuldt ud fra Kandidatforbundets side for den nødvendige behov for ajourføring af den familieretlige lovgivning i Grønland, og alle dens grundlæggende bestræbelser.

 


Dog har vi med stor forståelse bemærket fra Kandidatforbundets side, at arbejdet med ajourføringen af den familieretlige lovgivning i Grønland er sakket langt bagud. Som f.eks., at ajourføringen af ægteskabsloven til de nordiske lande, at ajourføre om anerkendelsen af familiemyndighedsafgørelse i Europarådet, om Haag-konventionen om børnebortførelse til andre lande sættes i kraft i Grønland, om at børnelovgivningen skal ændres, om ajourføringen af adoptionsloven, om ajourføringen vedrørende lov om personnavne og ændringen af kriminalloven i Grønland samt ændring af lov om rettens pleje i Grønland. Hvorfor vi selvfølgelig også regner med, at de ovennævnte også vil blive fremsat at Retsvæsenskommissionen.

 

Samtidig mener vi fra Kandidatforbundet, at beskyttelsen af familiernes rettigheder i den grundlæggende lovgivning, hvorvidt det kan overdrages til kommunerne. Derfor skal vi fra Kandidatforbundets side anmode Landsstyret om en grundig undersøgelse, og derefter en klar fremlæggelse af hvilke konsekvenser det kan få med hensyn til de økonomiske konsekvenser og overdragelser til kommunerne.

 

Afslutningsvis vil vi fra Kandidatforbundet sige, at vi er tilfreds med, at det danske Justitsministerium har nedsat en arbejdsgruppe med hensyn til denne sag. Samtidig med fremlæggelsen af denne sag fremlægger Landsstyret om, at oversættelsen af notatet til Grønland er under oversættelse. Derfor skal vi fra Kandidatforbundet anmode om, at man mindst drøfter og behandler denne sag i Landstingets Lovudvalg inden den kommer til 2. behandling.

 

Med disse bemærkninger henstiller vi denne sag til Landstingets Lovudvalg inden den bliver 2. behandlet.

 

Daniel Skifte, mødeleder, Landstingsformand, Atassut.

Vi siger tak til Anthon Frederiksen, og den næste taler er Otto Steenholdt, løsgænger.

 

Otto Steenholdt, løsgænger.

Dette beslutningsforslag som hermed bliver fremsat vil jeg kommentere ganske kort, idet de´t er blevet sagt, at arbejdsgruppens arbejde bliver udarbejdet, vil det blive oversat til grønlandsk, og når det er blevet færdiggjort, så vil den bliver uddelt til landstingsmedlemmerne.

 

Der har været behov for, at kunne fremsætte dette på baggrund af, at man skal meddele overfor Justitsministeriet, og derfor med hensyn til denne fremlæggelse af ajourføring til Landstinget, det godkender vi, at den foretages i det rette spor.


 

Daniel Skifte, mødeleder, Landstingsformand, Atassut.

Vi siger tak til løsgængeren, og nu er det Landsstyreformanden, der kommer med en besvarelse.

 

Jonathan Motzfeldt, Landsstyreformand, Siumut.

Partiernes, Kandidatforbundets og løsgængerens støtte siger jeg tak for. Og dermed kan man videreføre sagen overfor den danske regering, og jeg har også lagt mærke til, at Siumuts ordfører særskilt Lars Karl Jensen, og ligeledes Atassuts ordfører Godmand Jensen, og uden at nævne dette særskilt, så har jeg lagt mærke til, at med hensyn til Inuit Ataqatigiits ordfører Olga Poulsen med hensyn til tidsfristerne, med hensyn til tidsfristerne for sagsbehandlingen som her også bliver fremført, at de også støtte denne.

 

Og dermed kan man også følge planen til færdiggørelsen, og jeg har også lagt mærke til, at man dermed også har godkendt dette i forbindelse med ordførerindlæggene, idet den danske stat jo har ansvar for familieretlig lovgivning, og udarbejdelse af disse, og gennemførelsen af lovgivningen, og derfor er det også hensigtsmæssigt, at Rigsombudsmanden har gennemført sagen, og vi siger også tak for, at han hermed har fremsat sagen overfor os, således sagen bliver tilfredsstillende udarbejdet, og at den bliver færdiggjort inden for de tidsfrister der er sat. Det vil man også være opmærksom på fra Landsstyrets side.

 

Daniel Skifte, mødeleder, Landstingsformand, Atassut.

Vi siger til Landsstyreformanden, og nu under 1. behandlingen, så er der ikke andre der har markeret, og partierne, Kandidatforbundet og løsgængeren Otto Steenholdt, og i henhold til deres ønske, vil sagen gå videre, og Landstinget giver hermed en bemyndigelse til Landsstyret om en videreførelse af sagen. Og dermed er punkt 57, 1. behandlingen færdig.

 

Og nu behandler vi punkt 58. Beslutningsforslag om Landstingets udtalelse til anordning om ikrafttræden for Grønland af lov om Den International Straffedomstol.

 

Og under 1. behandlingen, så er det Landsstyreformanden, der skal forelægge.