Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Dagsordenens punkt 131-1

1. behandling 2. behandling 3. behandling

4. mødedag, torsdag den 26. september 2002

 

 

Dagsordenspunkt 131


 

 

Hvorledes vurderer Landsstyret mulighederne og behovet for at ledige der modtager sociale ydelser fra det offentlige, skal yde en samfundsmæssig indsats til gengæld?

(Ruth Heilmann)

 

Ruth Heilmann, forespørger, Siumut.

Tak. Vi bruger mange sociale udgifter, offentlige ydelser til arbejdslediges huslejebetalinger, børneinstitutioner m.v.. Dette er en lovpligtig rigtighed, idet ledige må bidrage til familiens forsørgelse. Selvfølge bør det være sådan, når en familieforsørger har lægeerklæring for syg­dom, og anden sundhedsskavank. Men et sygt menneske må arbejde, og have indtjening, hvilket også er synd for de enkelte menneske, og har stor betydning, livet bliver dejligere, mere indholdsrigt gennem arbejde. Det sker jo at kun få personer arbejder så meget i Grøn­land, og man siger også at alt for mange mennesker kun er blevet tilskuere. Og ganske rigtigt findes der eksempler for det, og det må vendes om til den anden side.

 

Vi må gøre en større indsats for fordele, og arbejde noget mere i samfundet. Skal det altid være så svært at tilbyde arbejdsledige andre arbejdsopgaver. Hvad kan man sætte mændene til at arbejde med, og hvad kan man sætte kvinderne til at arbejde med, og hvad kan man sætte begge køn til at arbejde med, og hvilke kurser kan man afholde. Hvad kan man sætte i værk, med baggrund i samfundsmæssige behov? Der findes mange arbejdsopgaver i samfundet, vejene er i helt kritisk tilstand, og vejarbejderne i kommunerne ligger hen, på grund af mang­lende bevillinger til planlægning. Lad os begynde med at bevilge disse, så arbejdet kan kom­me i gang. Med hensyn til tilskud til infrastrukturelle forbedringer som man ikke kan udføre meget arbejde for, nedtrappes efterhånden og vi bør have anden mulighed til at erstatte den.

 

Man kan holde naturen ren og man må rydde op hele tiden. Der henstår mange gamle huse og afventer nedrivning, og andre afventer maling nu, i mange år. Man kan udbygge fritidsforan­staltninger for børn og unge, man kan aflægge besøg hos ensomme ældre, og  handicappede. Og man kan kunne tage hjem til børn, der venter på en daginstitutionsplads og passe dem hjemme. Man kan være sammen om håndarbejde, også i hjemmene. Man kan fremme turis­men, ligesom man kan, der er mange ting der kan realiseres.

 


Og mange studerende har ingen beskæftigelse under deres skoleferie, hvor de ikke får udbetalt støtte, som kan resultere at de misbruger tiden, selv om de gerne vil arbejde har de ingen mulighed for indtjening som kan resulterer i at de belaster forældrene. Vi må ændre vores indsats, og handlinger for at afværge situationen før bliver dyrere for samfundet.

 

Man kan ikke blive ved med at opretholde et liv, hvor man bare står der i dag, og afventer at andre gør noget, og er afhængig af andre. Således skal flere og flere integreres i arbejdsmarke­det.

 

Med henblik på varige beskæftigelser må vi ændre på vores sociale ydelser, således at disse i højere grad anvendes til igangsætning i arbejde. Vi må gøre det at have en beskæftigelse til noget der kan betale sig i højere grad. Kan det i dag betale sig at have en beskæftigelse, dette spørgsmål stilles, ellers bliver det så almindeligt og nemt at modtage offentlig ydelser, at arbejdet på nogle områder anses som et problem. Efter min opfattelse bør Landsstyret under­søge spørgsmålet og fremkomme med en besvarelse.

 

Ole Lynge, mødeleder, 2. næstformand for Landstinget, Inuit Ataqatigiit.

Så er det Landsstyremedlemmet for sociale anliggender med en besvarelse. Tak.

 

Ole Dorph, Landsstyremedlemmet for sociale anliggender, Siumut.

Du rejser med dit spørgsmål, et meget vigtig debat. Det er naturligvis et problem at arbejds­dygtige mennesker, arbejdsløse, når samfundet reelt har behov for deres arbejdskraft. Det er samtidig godt at vi har offentlige ordninger som giver ledige mulighed for at forsørge sig selv, og deres familier, for eksempel ved at søge offentlig B og takstmæssig hjælp. Men reelt har de ledige behov for beskæftigelse, eller de kan have for en opkvalificering eller en uddannelse før de kan komme ind på arbejdsmarkedet igen.

 

Alle er enige om at ledighedsproblematikken skal løses, Landsstyret gør noget ved problemet. Landsstyret har en politik, at når ledige henvender sig til de offentlige, så skal den gruppe reelt står til rådighed for arbejdsmarkedet, tilbydes arbejdsmarkedsmæssige beskæftigelser, medens den gruppe som reelt er sociale klienter, fordi de på baggrund af deres sociale problemer ikke kan komme ind i arbejde, eller fastholde et arbejde skal tilbydes en social indsats.


De få ledige som står til rådighed for arbejdsmarkedet kunne tilbydes arbejde i det omfang, der er ledigt arbejde, og hvis ikke der kan anvises arbejde, skal ledige gives et tilbud om kur­sus, introduktion til uddannelse eller andet i henhold til de forskellige arbejdsmarkedsordnin­ger. Det er Landsstyrets politik at ledige, og ikke mindst de unge skal tilbydes uddannelser og kurser, således at de med deres kvalifikationer kan imødekomme behovet for uddannet ar­bejdskraft og udvikling på arbejdsmarkedet.

 

Landsstyrets politik har medført en forbedring af arbejdsformidlingsforordningen, der er ble­vet opprioriteret således at ledige får bedre mulighed for at integreret på arbejdsmarkedet via opkvalificering og uddannelse, og al denne vej vil få øget muligheder for at forsørge selv. Og sin familie.

 

I de senere har Direktoratet for sociale anliggender og arbejdsmarked, samarbejdet med Direk­toratet for Kultur, uddannelse, forskning og kirke for at forbedre etablering af vejlednings B introduktionscentre i alle kommuner. Så godt som alle kommuner har accepteret direktorater­nes anbefaling om etablering af centrene, og en fyldestgørende redegørelse vedrørende disse er under udarbejdelse, og vil danne grundlag for det videre arbejde med etableringen.

 

Disse centre skal netop være basis såvel for arbejdsformidlingen og vejledningen i forbindelse med lediges opkvalificering og introduktionsuddannelser. Således at disse efter en opkvalifi­cering kan fastholdes i varigt arbejde, eller efter endt introduktion, så komme i gang med en egentlig uddannelse, og dermed skabe et sejrrigt og vigtigt livsgrundlag.

 

Der er da opfundet myndigt og målrettet mandtimetilskud, sundY., og andre tilskud til ar­bejdsløshedsbekæmpelsen, med henblik på opkvalificering og uddannelse samt erhvervsfrem­me i landet.

 

Vi har brug for alle samtlige arbejdsdygtige mennesker her i Grønland, det er ikke nye bevil­linger til renovering af veje, og andre bevillinger til infrastrukturelle forbedringer der skal til for at få de ledige integreret på arbejdsmarkedet, men opkvalificering og uddannelse, som i første omgang er vejen, således at efterspørgslen på arbejdsmarkedet kan imødekommes.

 


For arbejdsmarkedskontorerne anvises der som regel arbejde på fuldtids B eller deltidsbasis, det vil sige ansættelsesforholdet der knytter sig til et bestemt vedvarende job, det er på tide at arbejdsmarkedskontorerne som vil være en integreret del af vejlednings B og introduktions­centrene, også benyttes i forbindelse med behovet for fleksibel arbejdskraft., således at alle efterspørgsel af arbejdskraft, hvad enten det drejer dig om holde naturen ren, fritidsforanstalt­ninger for børn og unge, besøg hos ensomme ældre og handicappede, børnepasning, hjemme­ne, turisme o.s.v. kan formidles fra arbejdskontorerne, som de jo så rigtigt blev foreslået i dette spørgsmål til Landsstyret.

 

 

Ole Lynge, mødeleder, 2. næstformand for Landstinget, Inuit Ataqatigiit.

Nu er tiden gået, der er gået 6 minutter til din besvarelse. Så er det forespørgeren Ruth Heil­mann, med bemærkninger for besvarelsen. En kort bemærkning.

 

Ruth Heilmann, forespørger, Siumut.

Tak. Jeg siger tak til Landsstyrets besvarelse, og det tager jeg til efterretning.

 

Og jeg er bekendt med at Landsstyret arbejde på opkvalificering og introduktion til arbejds­markedet i forskellige områder, og forskellige kurser. Men det spørgsmål der dukker op hele tiden, i dag, det er. Om arbejds.. om arbejde virkelig kan betale sig? Det er et spørgsmål der hele dukker op, det er det spørgsmål jeg ellers gerne vil have besvaret. Det er derfor jeg tror at Landsstyremedlemmet skal fremkomme med en redegørelse om at have et arbejde virkelig kan betale, også uddybe emnet / spørgmålet med at, dette har jo et formål, også fordi at mange forskellige kommuner ellers igangsat projekter for at kvalificere medarbejderne uden yderli­gere tilførsel af midler. Det hørte vi også under vores sommerrejser, det er det jeg så har ladet gå videre til Landsstyremedlemmet. Og det er derfor jeg mener at der er ligesom behov for yderligere tilførsel af midler for området. Tak.

 

Ole Lynge, mødeleder, 2. næstformand for Landstinget, Inuit Ataqatigiit.

Så har vi færdigbehandlet punkt 131, næste spørgsmål det er nemlig punkt 138.