Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Punkt 28-1

1. behandling 2. behandling 3. behandling

3. mødedag, onsdag den 12. februar, 2003

Punkt 28

Forespørgselsdebat om det høje frafald blandt studerende. Og der kommer ikke nogen særskilt besvarelse fra Landsstyret og derfor er der åbnet for en debat her i Landstinget.

Forelæggeren er så Jakob Lund.

 

Jakob Lund, forespørger, Ilisimatusarfik, Nuuk.

Forespørgselsdebatten er om det høje frafald blandt studerende.

 

De fleste er enige om, at uddannelse på alle niveauer, lige fra en forbedret folkeskole til de videregående uddannelser, er meget vigtig for det grønlandske samfund, og at dette område skal prioriteres højt.

 

Men samtidigt har uddannelsessektoren store problemer. Niveauet i folkeskolen er lavt og det kniber med at give mange af folkeskolens elever de kvalifikationer, de har brug for med henblik på videre uddannelse. Desuden døjer mange uddannelsesinstitutioner med et alt for højt frafald blandt de studerende.

 

Hvad kan årsagen være til disse problemer? I hvilken grad påvirker børn og unges sociale forhold deres skolegang? Skal man i højere grad til at se på sammenhænge mellem socialpolitik og uddannelsespolitik? 

 

Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand.

Her er der blevet fremlagt begrundelser for hvilke problemstillinger, der kan være forbundet med  det høje frafald blandt studerende. Det er måske levevilkårene for børn, man skal se nærmere på og at man politisk også skal se p å dette område for fremtiden og være opmærksom på området. Den første, der har bedt om ordet er Naja Steffani.

Naja Steffani, Styremedlem.

Til punkt 28 Forslag til debat om det høje frafald blandt studerende i Grønland. Vi har fulgt med i debatten og vi vil prøve at komme med nogle begrundelser.

 

Vi har set på HS‑Analyse og deres statistikker, som vi har uddelt. I har den alle på Jeres borde. Det kan I se og undersøge nærmere ved at bladre i dette. Og jeg vil komme med en lille bemærkning.

 

Hvis man har trygge vilkår i hjemmet kan man også forbedre resultaterne i folkeskolen samt i uddannelsesstederne og hermed højnes mulighederne for os, at gennemføre en videregående uddannelse ligeledes.

 

Hvis levevilkårene er gode kan man også nedsætte antallet af det store frafald blandt studerende i Grønland. De fleste materialer, der er i uddannelsesstederne er skrevet på dansk og undervisnin‑gen foregår også for det meste på dansk. Det er måske sprogkundskaberne man kunne forbedre, således kan man formindske det store frafald blandt studerende.

 

Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand.

Dernæst er det Helene Egede, der har bedt om at få ordet.

 

Helene Egede,

Jeg mener, at det høje frafald blandt studerende er, at konsulentbistanden er for ringe, f.eks. kan man gå helt tilbage fra vuggestuen og samarbejdet med forældrene og undervise forældrene i, at have trygge omgivelser i hjemmet for børnene, således at de også i fremtiden kan have en god ballast i livet. Tak.

 

Per Rosing‑Petersen, mødeleder.

Den næste er Johanne Olsen Kreutzmann. Værsgo’.

 

Johanne Olsen Kreutzmann,

Det er et utroligt spændende område og et godt punkt at debattere. Vi er jo godt klar over, at man i folkeskolen i de seneste år har haft en god erfaring i, at de høje klasser i folkeskolen er under praktik i de forskellige arbejdspladser, der forefindes i Grønland, men vi er ikke på prøve på nogen steder af de uddannelsessteder, der er i Grønland og dermed er oplysningen omkring andre uddannelsessteder allerede for lille, når vi går i folkeskolen.

 

Vi har for lidt viden om, hvordan undervisningsmetoden foreligger i de videre‑gående uddannelser. Det er måske nogle af de ting, som vi kan se på og måske nogle af grundene til det høje frafald blandt studerende.

 

Det er også en kendsgerning, at de fleste er nødt til at forlade deres familie for at tage en videregående uddannelse og mange er måske for umodne. De har måske ikke selv prøvet at stå for deres eget vasketøj, at de ikke er klar personligt til at tage en videregående uddannelse uden for hjemmet og selvom man måske er i en voksenalder, så er man meget ung i forhold til at kunne klare sig selv uden for sin hjemby.

 

Det er utroligt vigtigt, at de studerende, der tager uden for deres hjemsted for at tage en uddannelse måske har en eller anden kontakt med familiemedlemmerne eller at man har en kontaktperson, der kontakter familierne om, hvorvidt man er parat til at forlade hjemmet og tage en videregående uddannelse uden for hjemmet og tage til en anden by.

 

Det kan måske være med til at vurdere om, hvorvidt man er parat til at bo på kollegium, altså få sit eget sted, om man kan stå op om morgenen og om man er moden nok til at tage beslutninger, om man har forudsætninger for at kunne tage ansvar for sine egne ideer og meninger. Det er nogle af de ting, vi kunne se på og indføre, når man udfylder en ansøgningsskema til en videregående uddannelse. 

 

Det er utroligt dyrt, at standse en uddannelse, før man er færdig. Det er utroligt dyrt og omkostningsrigt for samfundet. Vi er nødt til at se på, om man er klar til at tage en videregående uddannelse. Tak.

 

Per Rosing‑Petersen, mødeleder.

Der er ikke flere, der har markeret sig. Så vil jeg gerne spørge om der er flere, der vil kommentere forslaget. Eller om forslagsstilleren har flere kommentarer. Jakob Lund. Værgo’.

 

Jakob Lund, Ilisimatusarfik, Nuuk.

Jeg vil godt tilføje en lille smule til det foregående, altså til mit eget debatoplæg. Det er sådan, at det grønlandske uddannelsessystem i høj grad benytter sig af uddannelsesinstitutioner, der ligger i andre byer end hvor de uddannelsessøgende kommer fra.

 

Mange bor på kollegier i byer, som ikke er deres hjembyer og mange bor på kostskoler, f.eks. i GU‑studerende. Og jeg mener, at måske det grønlandske uddannelsessystem har sat sig mellem to stole, i den forstand, at man i høj grad bruger uddannelsesinstitutioner, som ligger langt fra de studerendes hjembyer, uden at man samtidig udøver den omsorg for de studerende, som måske kunne være nødvendig.

 

Jeg ved, at man på universiteterne i New Zealand tilknytter en støttefamilie til de studerende, som kommer fra fremmede byer for at studere. En familie, som kan hjælpe den studerende med  forskellige praktiske ting og som kan vise en smule omsorg for den studerende.

 

Man tager i høj grad udgangspunkt i, at det er nødvendigt at hjælpe de studerende med at føle sig godt tilpas i den by, hvor de er og vise dem en hel del omsorg. Der mener jeg, at man i forbindelse med de grønlandske uddannelsesinstitutioner skal være bedre til at vise den omsorg og den interesse for de studerende, som er nødvendig. Altså en omsorg, som går ud over det rent faglige, som altså omfatter flere dele af den studerendes liv end bare lige uddannelsen for den pågældende uddannelsesinstitution. Det kunne efter min mening være en del af løsningen. Altså det vil kunne være med til at forhindre det høje frafrald fra uddannelsesinstitutionerne.

 

Per Rosing‑Petersen, mødeleder.

Vi siger tak til Jakob Lund og dermed er punkt 28 færdigbehandlet her.