Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Punkt 09&12-1

1. behandling 2. behandling 3. behandling

3. mødedag, onsdag den 12. februar, 2003

Punkt 9

Forslag til ungdomsparlamentsbeslutning om, at Styret pålægges at arbejde for indførelse af regler, der forpligter færdiguddannede til at tilbagebetale modtaget uddannelsesstøtte, hvis de ikke efter færdiggørelsen af studierne tager arbejde i Grønland i minimum 3 år.

Punkt 12

Forslag til Ungdomsparlamentsbeslutning om, at det pålægges Styret at arbejde for at uddannelsesstøtten p å videregående uddannelser nedsættes til gengæld for muligheden for at kunne låne et større beløb, der kan eftergives ved efterfølgende arbejdsophold i Grønland.

 

Begrundelse: Med en befolkning på kun 56.000 indbyggere og en begrænset økonomi har Grønland kun mulighed for at etablere et fåtal af videregående uddannelsesinstitutioner. Grønland har imidlertid fri adgang til en række universiteter og l æreranstalter i Danmark, hvilket en del unge benytter sig af. Dette er glædeligt og til gavn for Grønland.

 

Et problem er dog, at en del af de færdiguddannede vælger at blive i Danmark. Det kan der være flere årsager til. nogle har i studieårene stiftet familie i Danmark, og andre har måske modtaget et attraktivt tilbud om ansættelse.

 

Der er imidlertid  et stort udækket behov for veluddannet arbejdskraft her i Grønland og man må derfor overveje, hvordan man bedst muligt kan motivere de færdiguddannede til at vende tilbage.

 

Grønlands Hjemmestyre afholder en række omkostninger forbundet med studier udenfor Grønland. Det gælder ikke blot månedlig studiestøtte, men også f.eks. feriefrirejser. Det forekommer ikke urimeligt at knytte krav til denne stø tte. Studiestøtten er jo ikke kun en hjælp til de studerende, men også en investering i Grønlands fremtid.

 

Vi foreslår derfor, at der indføres regler om, at studiestøtte, som er modtaget i forbindelse med studier uden for Grønland, skal tilbagebetales, hvis den færdiguddannede ikke tager arbejde i Grønland i mindst 3 år efter studiernes færdiggørelse.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder. 

Det er så Juliane Henningsens forslag og ikke Ib Uldums, der her bliver fremlagt af Juliane Henningsen. Og den næste er så Hans Lars Mathiassen og Qaaviaq Kristensens forslag og det er så Hans Lars Mathiassen, der skal forelægge.

 

Hans Lars Mathiassen, forslagsstiller.

Punkt 12 Forslag til Ungdomsparlamentsbeslutning om, at det pålægges Styret at arbejde for at uddannelsesstøtten p å videregående uddannelser nedsættes til gengæld for muligheden for at kunne låne et større beløb, der kan eftergives ved efterfølgende arbejdsophold i Grønland.

 

Begrundelse: Den nuværende uddannelse er på 4.200 kr. pr. måned. Det foreslås at sænke den til 1.700 kr. og til gengæld give mulighed for at låne 3.000 kr. om måneden. Når den studerende er færdiguddannet, vil han have lånt 36.000 kr. pr. uddannelsesår, hvilket vil have sparet det offentlige for udgifter på 30.000 kr. pr. år.

 

Herefter kan man så belønne dem, der efter endt uddannelse vælger at arbejde i Grønland ved at eftergive halvdelen af deres gæld, mens folk, der vælger at arbejde i Grønland ved at eftergive halvdelen af deres gæld, mens folk, der vælger at blive i udlandet skal betale hele det lånte beløb tilbage.

 

En person, der vælger en universitetsuddannelse på fem år i Danmark for derefter at blive i udlandet vil p å den måde skylde det offentlige 180.000 kr. En person med samme baggrund, som vender tilbage til Grønland vil skylde 90.000 kr.

 

Samlet vil det koste samfundet 192.000 kr., heraf 102.000 kr. i støtte og 90.000 kr. i reduceret lån, at uddanne en person, der vælger at flytte til Grønland efter en femårig uddannelse. For en person, der vælger at blive i udlandet, vil prisen være 102.000 kr.

 

I dag koster det 252.000 kr. i uddannelsesstøtte at uddanne en person til en universitetsgrad og forslaget vil således spare det offentlige for mindst 60.000 kr. pr. studerende samtidig med, at det vil opmuntre flere uddannede til at rejse tilbage til Grø nland.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Før Landsstyret kommer med en besvarelse, så skal jeg gøre opmærksom på, at den (længere pause) tilbagebetaling af modtaget uddannelsesstøtte efter færdiggørelsen af uddannelse, at der allerede er et krav om, at der ‑ i forbindelse med punkt 9 og i forbindelse med punkt 12 er der som overskrifterne har lydt på: Uddannelsesstøtten på videregående uddannelser nedsættes til gengæld for muligheden for at kunne låne et større beløb, der kan eftergives ved efterfølgende arbejdsophold i Grønland samt færdiggørelse af studierne, og at disse tager arbejde i Grønland i minimum 3 år. Det er de to punkter, som er blevet fremlagt.

 

Og herefter er det Landsstyret, der kommer med et svarnotat. Værsgo’.

 

Poul Olsen, Landsstyret.

Vi vil fremkomme med følgende bemærkninger til de interessante forslag.

 

De uddannelssøgende, som tager uden for Grønland, det er kun et fåtal, der vender tilbage til Grønland. Der kan være forskellige forhold, der er medvirkende til dette. Det grønlandske lønniveau, set i forhold til leveomkostningerne, boligmangel og mangel på børneinstitutions‑pladser kan nævnes som eksempler. Hertil kommer, som påpeger af forslagsstillerne, at en del studerende i studieårene stifter familie og slår rødder i Danmark.

 

Heldigvis bevarer mindst halvdelen af de studerende tilknytningen til Grønland og vender tilbage umiddelbart efter færdiggørelsen af deres studier eller efter i nogle år at have arbejdet og samlet erfaringer i udlandet.

De udgifter, som Landskassen afholder i forbindelse med grønlandske unges studier udenfor Grønland, begrænser sig til studiestøtte, herunder feriefrirejser m.v. Den investering, som det grønladnske samfund taber ved, at enkelte studerende bliver i Danmark efter færdiggørelsen af deres studier, er derfor beskeden, set i forhold til de udgifter, der ville være forbundet med etablering af et stort antal specialiserede uddannelsesinstitutioner i Grønland.

 

Ikke desto mindre har Grønland selvfølgelig en økonomisk interesse i, at så mange som muligt tager arbejde i Grønland efter færdiggørelsen af deres studier. Grønland har et stort behov for veluddannet arbejdskraft og det er derfor i Grønlands interesse at begrænse, hvad man kunne betegne som en "hjerneflugt" fra landet.

 

Krav om tilbagebetaling af studiestøtte kunne v ære et redskab hertil og Styret vil med interesse lytte til Ungdomsparlamentets tilkendegivelser vedrørende dette forslag.

 

Studiegæld anvendt som et incitament til at fastholde færdiguddannede grønlændere rummer imidlertid en risiko for, at færre vil søge optagelse på videregående uddannelser udenfor Grønland i erkendelse af den økonomiske risiko, der kan være forbundet hermed. Årsagerne til at blive i Danmark eller det øvrige udland kan være mange og for den, som overvejer at søge optagelse på et studie uden for Grønland, kan det være svært at forudse, om man selv skulle komme til at slå rod i det fremmede.

 

Det er derfor Styrets opfattelse, at der bør foretages en nærmere undersøgelse af problemets omfang og å rsager, før så drastiske midler som tilbagebetaling af uddannelsesstøtte tages i anvendelse.

 

En sådan undersøgelse vil kunne give svar på, om tilbagebetaling af studiestøtte kan forventes at være en effektiv motiverende faktor og om andre redskaber eventuelt kan tænkes at være lige så effektive eller bedre.

 

Grønland har mange attraktive stillinger at tilbyde og grønlandske arbejdsgivere, herunder Hjememstyret og kommunerne, kunne m åske med fordel gøre en indsats for at knytte kontakt til uddannelsessøgende uden for Grønland, f.eks. ved tilbud om sommerferiejobs her i landet.

 

Hvis en ordning, som den foreslåede skal indføres, finder Styret det imidlertid væsentligt, at den ikke blot skal gælde for de, der tager uddannelse udenfor Grønland, men også for de, som uddanner sig inden for landets grænser. Også unge, der har gennemført en uddannelse her i landet, kan jo vælge at søge arbejde andre steder i verden.

 

Uanset hvilke midler, der tages i brug, må man dog nok erkende, at en vis procentdel af alle uddannelsessøgende under alle omstændigheder permanent eller i perioder vil søge arbejde udenfor Grønland. Det er derfor vigtigt, at fortsætte bestræbelserne på at give folkeskolen og de studieforberende uddannelser en kvalitet, der sikrer en stadig større del af den grønlandske ungdom de evner, der er en forudsætning for at tage en videregående uddannelse.

 

Jo flere vi uddanner, jo flere tager også arbejde i Grønland og bidrager dermed til at sikre Grønland en veluddannet arbejdsstyrke.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Jeg skal spørge om der er nogen bemærkninger? Johanne Olsen Kreutzmann.

 

Johanne Olsen Kreutzmann, Ilisimatusarfik, Nuuk.

Jeg vil gerne som uddannelsessøgende, som studerende i Ilisimatusarfik komme med en udtalelse.

 

F.eks. har vi i Ilisimatusarfik aldrig fået tilbud om sommerferiejobs eller efter endt uddannelse, at vi kan få de og de stillinger i Grønland. De personer, der vælger at blive i Danmark eller i udlandet, et udmærket eksempel på, at de heller ikke får tilbudt stillinger efter endt uddannelse.

 

Den tilkaldte arbejdskraft, som veluddannede arbejdskraft er vi nødt til at erstatte, fordi vi her som herboende også kommer herfra og hermed gerne skulle erstatte den store mangel på veluddannet personale.

 

Men vi er også nødt til at se på problemstillingen, at den tilkaldte sagtens kan blive herboende og dermed har begge fødder i begge systemer. Det kan være tilkaldt arbejdskraft og det kan være herboende arbejdskraft og dermed gøre nytte af systemet på bedste og lovlig vis.

 

Vi er også nødt til at se på de højere uddannelser og de uddannede personale, som ikke kommer hjem. Hvad gør vi for at få dem hjem? Hvornår er en tilkaldt en herboende og her kan vi så se på de problemstillinger, som måske kunne være med til at fremme identiteten af, at de herboende veluddannede også får lyst til at komme hjem igen.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder.

Der er ikke andre, der har bedt om ordet, men de bemærkninger og besvarelser fra Landsstyret, der har været fremlagt, at højne antallet af de veluddannede befolkningsgrupper og de bemærkninger, der har været fremlagt vil blive sendt videre til udvalgsarbejdet og som den sidste bemærkning vil vi tage med i betragtning i udvalgsarbejdet.