Dagsordenspunkt 68-1 |
||
1. behandling | 2. behandling | 3. behandling |
8. mødedag, torsdag den 13. marts 2003
Palle Christiansen, forespørger, Demokraterne.
Mit spørgsmål til Landsstyret lyder som følge. Ar Landsstyret planer om ændre den nuværende lukkelov for værtshuse og diskoteker på en måde, så de har mulighed for at have åben til eksempelvis kl. 5.00 ?
Begrundelsen for mit spørgsmål er, at en forlængelse af lukkeloven for værtshuse og diskoteker vil indebære en række fordele. Når de glade øldrikkende værtshusgæster og danseglade diskotekgæster blev bedt om at forlade lokalet kl. 3.00, så er de som regel i så godt humør, at lukkelovens restriktive åbningstider virke som en irritationsmoment for gæsterne. Når en del af gæsterne ikke er færdig med at feste, Fortsætter festen oftest privat. De såkaldte efterfester som bekendt er en stor plage for deres omgivelser.
Derudover er det mit indtryk, at en del af den vold der sker i løbet af natten skyldes at alle gæsterne forlader forlystelsesetablissementerne på samme tid, hvorfor muligheden for tumult er til stede. Hvis man forlængede åbningstiden til f.eks. kl. 5.00 for værtshuse og diskoteker, så ville man undvære ovennævnte ? desværre ? fastgroede traditioner i vores land.
Hvis gæsterne forlod værtshuse og diskoteker kl. 5.00, ville der være en stor sandsynlighed for, at antallet af efterfester ville falde drastisk, og antallet af voldstilfælde ville gøre det samme, da gæsterne højst sandsynligt ikke vil forlade stederne på samme tid ? men løbende i tidsrummet fra klokken 3.00 til 5.00. Tak.
Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Atassut.
Og er det Landsstyremedlemmet for Familier og Sundhed, der kommer med en besvarelse.
Ruth Heilmann, Landsstyremedlem for Familier og Sundhed, Siumut.
Landsstyret har ingen planer om at ændre lukkeloven med henblik på udvidelse af åbningstiden. Lukkelovens bestemmelser for værtshuse og diskoteker omtales i Landstingslov nr. 11 af 11. november 2000 om salg og udskænkning af alkoholdige drikke kapitel 4 ? 13 og kapitel 6 ? 21.
Den restriktive lukkelov er fastsat ud fra adfærdsregulerende hensigter og er en væsentligt del af politikken for at nedbringe alkoholforbruget her i landet. Den er Landsstyrets politik så vel nu som tidligere, at det samlede forbrug af alkohol skal nedbringes af sociale- og sundhedsmæssige årsager. En politik som nyder bred opbakning i vort land.
Alkoholforbruget i Grønland har været jævnt faldende til et niveau på 12,5 liter ren alkohol pr. person over 14 år om året. Efter Landsstyrets mening er de sociale og sundhedsmæssige konsekvenser stadig store som følge af forbruget af alkohol, der findes derfor ikke vilje til at slække på de adfærdsregulerende initiativer.
Tværtimod er der stadigt brug for målrettede forebyggende indsatser mod de destruktive drikkemønstre og de sociale katastrofer, det afføder.
En udvidelse af perioden, hvor der kunne udskænkes alkohol i, ville være et forkert signal at sende,. Landsstyret vil i første omgang følge konsekvenserne for forbruget af alkohol, af den liberalisering af butikkernes åbningstid, hvori der kan alkoholdige drikke, der fandt sted i år 2002.
Landstingsmedlem Palle Christiansen begrunder sit spørgsmål med at en forlængelse af åbningstiden vil indebære en række fordele. Fordele som fald i efterfester og antallet af voldstilfælde. Der findes ingen dokumentation for en sådanne fordel ved en liberalisering af lukkeloven. I andre lande, hvor åbningstiden er udvidet til kl. 05.00 for værtshuse og diskoteker er der, som her, store problemer med vold og tumult i forbindelse med lukningen af værtshuse og diskoteker.
En udvidelse af åbningstiden ville logisk medføre et øget salg af alkoholdige drikke, dermed flere eller mere berusede personer. Hvilket i sig selv skaber større problemer,
Landsstyret finder det endvidere uhensigtsmæssig, hvis lukkeloven skulle anvendes til et opgør med dårligt naboskab i forbindelse med efterfest problematikken. Der findes hjemmel for at tage hånd om sådanne situationer gennem INI A/S?s udlejningslov. Tak.
Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Atassut.
Så er det forespørgeren Palle Christiansen.
Palle Christiansen, forespørger, Demokraterne.
Jeg har et par korte kommentarer til svarnotat. For første gang nogensinde så vil jeg nok annoncere, at vi har et punkt, hvor vi nok ikke er uenig med Ruth Heilmann. Det er Landsstyrets politik, at man skal nedbringe de sociale og sundhedsmæssige problemer. Det kan vi kun være enig i. Men så kunne det så være sjovt, at hvis man så sammenlignede med Danmark, som har en liberal lukkelov, som kan have åbent ligeså længe de vil, og hvem der end har lyst til det, og de drikker vel og mærke mindre alkohol pr. indbygger end man gør i Grønland.
Det som Landsstyret desværre ikke kom ind på, det er de gener man som nabo bliver udsat for ved at have en konstant larmende nabo, der hjælper det ikke noget, at man kan henvise til INI A/S udlejningslov. For hvor er de hende kl. 3.30 om natten, når balladen er der ?
Så siger Landsstyret, at der i andre lande, hvor åbningstiden er udvidet til kl. 05.00 på værtshuse og diskoteker, at de har store problemer med vold og tumult i den forbindelse, hvor er den dokumentation ?
Landsstyret kom endvidere ind på, at en udvidelse af åbningstiden logisk medfører et større salg af alkoholdige drikke. Hvis man skal til efterfest bagefter, så er det ikke noget problem at skaffe alkoholdige drikke alligevel. Man kan bare ligeså godt sørge for at de bliver solgt under lovlige omstændigheder, det vil sige på de værtshuse, der er beregnet på at folk drikker og opholder sig. I stedet for at man går ud og køber det tilden pris det alligevel koster på et værtshus, tager det med hjælp i en taxa, og så sidder der hjemme og generer naboerne med at drikke sig fuld.
Det er det problem jeg vil til livs. Tak.
Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Atassut.
Ja Landsstyremedlemmet for Familier og Sundhed. Jeg skal gøre opmærksom på, at man ikke kan have en debat omkring et spørgsmål.
Ruth Heilmann, Landsstyremedlem for Familie og Sundhed.
Det er med hensyn til det som Palle nævnte, selvfølgelig kan vi ikke sidestilles med Danmark, men vi er vidende om, at de seneste par år, så er det blevet påpeget, at der er alt for stort alkoholforbrug her i Grønland. Og at værtshuses åbningstider, dem har man også udvidet lidt, og man har så vidt muligt ikke øget prisen på alkohol, men tværtimod gjort den lidt billigere.
Men uanset dette så er forbruget af alkohol for nedadgående, og jeg mener, at dette er gavnligt, samt at man inden for disse rammer vi har opnået, at hvis vi gør noget, så kan vi opnå mere. Selvfølgelig hvis man ikke vil undgå efterfester, så ved vi jo at værtshusene åbner meget tidligt, men det er først ved daggry at der kommer masser af folk på værtshusene, og først når det er meget glædeligt, at når de så lukker, men vi ved altså, at folk begynder at udvandre fra værtshusene omkring kl. 04.00, og hvis de lukker kl. 05.00, og hvis de går ud kl. 06.00, så kan folk se hvem det er der har været på værtshus, og det er så børnene der vil lægge mærke til hvem der har været på værtshusene.
Og dermed kan man heller ikke undgå vold, og så længe forholdene er sådan, så vil Landsstyret på nuværende tidspunkt ikke gå ind for forslaget, og det vil jeg gøre opmærksom på.
Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Atassut.
Ja, og således er vi igennem spørgsmål når 68.