Dagsordenspunkt 15-2 |
||
1. behandling | 2. behandling | 3. behandling |
20. mødedag, fredag den 4. april 2003, kl. 14:42
Augusta Salling, Landsstyremedlem for Finanser, Atassut.
Jeg skal på Landsstyrets vegne takke Landstingets Finansudvalg for betænkningen til 2. behandlingen af Forslag til landstingstillægsbevillingslov for 2002.
Landsstyret har noteret sig, at Finansudvalget indstiller forslag til landtingstillægsbevillingslov for 2002 til vedtagelse i uændret form. Landsstyret vil dog til 3. behandlingen fremsætter et ændringsforslag om, at en tekstanmærkning vedrørende en låneaftale med KNR udgår af lovforslaget, fordi tekstanmærkningen ikke er godkendt af Finansudvalget. Dette ændrer dog ikke på det lån som Landskassen har ydet KNR i 2002. Med det foreliggende finanslovsforslag for 2003 vil ændringsforslaget heller ikke ændre ved KNR=s afdrag og rentebetalinger.
Landsstyret har forinden 2. behandlingen i dag i Landstinget svaret Finansudvalget på de mere tekniske spørgsmål og supplerende oplysninger som Finansudvalget udbeder sig i betænkningen. Det skal jeg derfor ikke her sige mere om. Derimod vil jeg på Landsstyrets vegne kvittere for Finansudvalgets betragtninger om tillægsbevillingsansøgninger, der med Finansudvalget ord kan betragtes som efter bevillinger. Landsstyret ser med stor alvor på sådanne situationer og vil i den udstrækning det er nødvendigt rette op på de gældende procedurer.
Landsstyret er fokuseret på, at løbende at forbedre økonomistyringen på de enkelte områder. De store økonomiske udfordringer i Grønland står overfor i de kommende år, og det kræver, at vi er i stand til at prioritere. Men det kræver også at vi er i stand til at fastholde disse prioriteringer selvom vi støder på problemer i løbet af året. Derfor skal vi være gode til at styre udgifterne, og behovet for tillægsbevillinger. Det er en forudsætning for at vi kan tage fat på den debat og de prioriteringer, der knytter sig tl målet om en selvbærende økonomi.
På handicapområdet og anlægsområdet har der i 2002 været nogle problemer i tilrettelæggelsen af bevillingerne. Det arbejder Landsstyret videre med at rette op på. Landsstyret har noteret sig Finansudvalgets bemærkninger til de enkelte områder, som det blandt andet fremgår af Landsstyrets finanslovsforslag for 2003 er dette arbejde startet.
De tekniske henstillinger fra Finansudvalget vil indgå i Landsstyrets arbejde fremover. Med disse bemærkninger overgiver jeg lovforslagets til Landstingets videre behandling. Tak.
Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.
Vi går videre til partiernes ordførere. Først er det Ole Thorleifsen, Siumut.
Ole Thorleifsen, ordfører, Siumut.
Siumut vil gerne sige tak til Finansudvalgets arbejdsindsats. De har brugt meget tid og grundigt til landstingstillægsbevillingslov for 2002. Efter 1.. Behandlingen af forslaget til landstingsbevillingslov for 2002 er blevet behandlet i Finansudvalget vil vi i Siumut uden yderligere indstille til Siumut til vedtagelse ved .3 behandlingen.
Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.
Den næste der får ordet er Asii Chemnitz Narup, Inuit Ataqatigiit.
Asii Chemnitz Narup, ordfører, Inuit Ataqatigiit.
Inuit Ataqatigiit tager Finansudvalgets grundige betænkning til forslag til landstingstillægsbevillingslov for 2002 til efterretning, og skal meddele at være med til at godkende indstillingerne og opfordringerne i betænkningen.
Vi er tilfredse med besvarelsen fra Landsstyremedlemmet for Finanser, og vi er glade for at Landsstyremedlemmet under den videre bearbejdelse vil lægge Finansudvalgets indstillinger og opfordringer til grund.
Vi er enige med Landsstyremedlemmet for Finanser i vigtigheden af grundig styring af økonomien. Ikke mindst anser vi det som en nødvendighed en ordentlig styring af tilskuddene til byggeri for handicappede, og vi er tilfredse med, at Landsstyremedlemmet for Finanser vil være med til arbejdet.
Landsstyret meddeler at ville stille med ændringsforslag op til 3.behandlingen vedrørende KNR, og Inuit Ataqatigiit vil hilse dette velkomment.
Inuit Ataqatigiit anser det for vigtigt, at Finansloven skal være et redskab til prioriteringer i økonomien, derfor skal tillægsbevillingerne så vidt muligt holdes nede med ihærdighed.
Med disse bemærkninger godkender vi, at lovforslaget inden 3. behandlingen viderebearbejdes af Finansudvalget.
Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.
Den næste der får ordet er Jakob Sivertsen, Atassut og derefter Per Skaaning, Demokraterne, men først Jakob Sivertsen.
Jakob Sivertsen, ordfører, Atassut.
Med henvisning til Atassuts udtalelser undr 1. behandlingen af Landsstyrets forslag til tillægsbevillingslov i henhold til Grønlands Hjemmestyres Budgetlov nr. 8 af 29. oktoberm1999 og tilpasset i henhold til lov nr. 26 stk. , og Landsstyremedlemmet for Finanser har udtrykt sin forståelse for, at Finansudvalget ikke har godkendt en tekstanmærkning vedrørende en låneaftale med KNR, og udvalget derfor har krævet at lovforslaget udgår, skal Atassut udtale sin tilslutning til forslaget, og skal anbefale, at forslaget sendes videre til 3. behandlingen i dens nuværende udformning.
Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.
Og den næste der får ordet er Per Skaaning, Demokraterne,.
Per Skaaning, ordfører, Demokraterne.
Fra Demokraternes side har vi følgende kommentar til Landstingets tillægsbevillingslov for 2002. Den fornemmeste opgave for et Landsstyre må være, at en tillægsbevillingslov er så tynd som muligt. Det viser at Landsstyret har foretaget en realistisk budgetlægning, og forudset de eventuelle ændringer som måtte komme igennem et finanslovsår.
I tillægsbevillingsloven for 2002 kan vi imidlertid konstatere, at Finansudvalget har behandlet 48 ansøgninger fra Landsstyret om nye og ændrede bevillinger. Det er derfor nødvendigt at præcisere, at de enkelte landsstyreområder til de kommende finanslovsforslag budgetterer på et realistisk og velforberedt måde.
Yderligere synes det at fremgår til betænkningen til tillægsbevillingsloven, at enkelte landsstyreområder stadig mangler et overblik over økonomistyringen, Landsstyret arbejder med overskudsmål for 2003 på kun 0,5 af de samlede indtægter, selv forholdsvis små ændringer i form af ekstrabevillinger i 2003 vil meget hurtigt kunne udhule dette overskudsmål. Vi skal derfor opfordre Landsstyret til at fremover, at rette et kraftig fokus på styringen af økonomien i de pågældende direktorater.
Finansudvalget har i sin betænkning til tillægsbevillingsloven fremkommet med flere påpegninger af rokeringer på hovedkonti som efter vores opfattelse anses for betænkelige, hvoraf flere er foreslået overgivet til Revisionsudvalget for yderligere behandling. At en sag overgives til Revisionsudvalget må i sig selv give anledning til en skærpet interesse fra Landsstyret på det pågældende område, og vi forventer derfor, at Landsstyret foretager sig de nødvendige tiltag til i fremtiden at undgå at sager overgives til Revisionsudvalget.
Da disse sager er indgående beskrevet i Finansudvalgets, skal jeg undlade at beskrive dem nærmere i dette indlæg. Dog føler vi fra Demokraterne at enkelte sager fortjener en bemærkning med på vejen. Der tegner sig et klart billede af, at Landsstyreområdet for Familier og Sundhed ikke har fastlagt nogle klare regler for udlægningen af kompetencen til kommunerne indenfor handicapområdet. Landsstyreområdet har således kunne konstatere et overforbrug på næsten 8 mio. kr., uden at dette har en hjemmel i lovgivningen.
Finansudvalget anfører i sin betænkning og jeg citerer ”Det kan altid frygtes at eet vil føre til en udgiftsstigning nå en anden myndighed som her kommunerne får ret til atm disponere over på en andens regning B altså Hjemmestyrets regning,”, citat slut. I en erkendelse af at Finansudvalget er af den opfattelse, at Landsstyreområdet for Familier og Sundhed har overtrådt sin kompetence i denne sag, skal vi kraftigt henstille til, at der snarest muligt søges defineret nogle klare regler for disse bevillinger.
Et andet område som efter Demokraternes opfattelse med al tydelighed viser at der skal fokuseres betydelig på økonomistyring er indenfor Landsstyreområdet for Kultur og Uddannelse. Finansudvalget blev den 16. december 2002 præsenteret for en ansøgning om omrokering og budgetopfølgning indenfor dette område. I ansøgningen søger Kiiip om en ekstrabevilling på 105.000.kr. til Innersavik. Vores forbavselse var derfor stor, da vi i Landsstyrets forelæggelsesnotat til Landskassens Regnskaber for 2002 kunne konstatere, at den selv samme Innersavik havde et mindre forbrug på 2 mio. kr.
Vi stiller os uforstående overfor, hvordan man i løbet af så kort tid kan regne forkert på hele 1,8 mio. kr. Jeg skal derfor henstille til at det pågældende landsstyreområde tager disse bemærkninger til efterretning, og fremover konstant opretholder en konsekvens styring af økonomien.
Sluttelig skal jeg ikke undlade at kommentere en afgørelsessag fra Finansudvalget fra den 2., december 2002 om støtteordning til fangerne. Efter vores opfattelse bærer denne afgørelse præg af, at være en julegave til fangerne. Problemet med denne bevilling var imidlertid, at Landsstyret på forhånd havde meddelt pressen, og dermed den grønlandske offentlighed, at bevillingen allerede var godkendt af Finansudvalget selvom vi på dette tidspunkt endnu ikke havde modtaget ansøgningen. Efter vores opfattelse er dette en særdeles betænkelig måde at handle på fra Landsstyrets side. Dette sætter Finansudvalget i en meget dårlig arbejdssituation.
Når der allerede inden bevillingen er givet skabes et forventningspres, hvor Finansudvalget tages som gidsler. Vi skal derfor henstille til, at Landsstyret ikke i fremtiden arbejder på denne måde.
Med disse bemærkninger tilslutter vi fra Demokraterne, at tillægsbevillingsloven overgår til 3. behandlingen i sin nuværende form.
Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.
Og den næste er Anthon Frederiksen, Kandidatforbundet, men vi vil gerne lige anmode landstingsmedlemmerne om at sætte sig på deres pladser, da vi snart skal have en afstemning.
Anthon Frederiksen, ordfører, Kandidatforbundet.
( Starten på grønlandsk.) Y stk. 1. Når der ikke foreligger godkendelse til bevillinger må der ikke afholdes udgifter og heller ej må der forbruges midler.
Og med henvisning til bestemmelserne i § 3 gør Finansudvalget opmærksom på, at Landsstyremedlemmet er berettiget til at bruge midler på baggrund af nærmere fastsatte regler. Den siddende landsstyremedlem er til enhver tid ansvarlig for bevillingen til relevant landsstyreområde. Videre blev der gjort opmærksom på bestemmelserne i §§ 25 og 26, og det er jeg også tilfreds med.
Den for samfundet meget dyre overforbrug af over 60 mio. kr. af 2 landsstyreområdet i 2002 må på inden måde gentages, da det allerede har været meget dyrt.
Med disse korte bemærkninger skal jeg udtale på vegne af Kandidatforbundet, at jeg vil stemme for Finansudvalgets indstillinger og anbefalinger.
Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.
Den næste der får ordet er Per Rosing Petersen.
Per Rosing Petersen, Formand for Finansudvalget, Siumut.
Tak. På vegne af udvalget vil jeg gerne takke for de bemærkninger der er kommet fra partierne og Kandidatforbundet og Landsstyret også fordi denne betænkning er blevet vel modtaget, og det er et enigt udvalg som har vedtaget nærværende betænkning.
Og uden at komme ind på vores indstillinger og anbefalinger, så vil jeg gerne sige tak til Landsstyrets velvilje til ændringsforslag vedrørende blandt andet KNR, her inden 3. behandlingen, men det vil ikke indebærer ændringer i beløbene, Og vores 3 indstillinger som man også har kommenteret, dem vil jeg også gerne takke for, men jeg vil udnytte, på vegne af Finansudvalget, at lige efterlyse den 31. december 2002, hvor Landsstyremedlemmet for Anlæg, hvor han under samhøret lovede, at man i forbindelse med bygge- og anlægsfonden, at man der skulle have et samhør vedrørende, og det ser vi frem til fra udvalgets vegne og der vil vi godt efterlyse, hvornår det vil ske, da vi ellers havde regnet med, at det ville ske her i løbet af foråret, men vi vil være meget glade for at høre hvornår det så vil ske.
Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.
Og så er det Landsstyremedlemmet for Finanser.
Augusta Salling, Landsstyremedlem for Finanser, Atassut.
Tak. Jeg siger tak tl de bemærkninger der kommet, jeg skal blot lige præcisere, at det er fuldstændigt korrekt, at man i forbindelse med budgetudarbejdelse, så det nødvendigt, at man udarbejder budgetter, der gerne stemmer overens med selv de udgifter, men det er også meget vigtigt, at man har en reserve, fordi der hele tiden sker nogle uforudsete ting, og det kan man ikke komme uden om. Jeg er også glad for, at man også har forståelse for, og dermed også går ind for det.
Og med hensyn til de påpegninger der er sket overfor to landsstyreområder, som er kommet fra Demokraternes side, og til det skal jeg nævne, at vi også har redegjort for det i vores besvarelse fra Landsstyret, således at man til stadighed får forbedret budgetgangen i de forskellige landsstyreområder, og det er det vi hele tiden arbejder på i de forskellige landsstyreområder.
Men med hensyn til at det forrige Landsstyre kom med en julegave til fangerne, og til det skal jeg nævne, at det som Landsstyret har vedtaget som skal gå videre til Finansudvalget, det bliver det så ikke meddelt direkte til presser, men fordi pressen modtager resumer og referater, så efterlyser de så noget ud fra det, og det er så derfra den er gået videre t il pressen, men i Landsstyrt er vi meget forsigtige med, at de sager som først skal færdiggøres over for Finansudvalget at sådanne sager ikke kommer ud i pressen, således at man ikke skal prøve på at påvirke igennem pressen.
Og med hensyn til anlægsopgaverne om, at man kan have et samråd eller man eventuelt kan afholde et seminar, og der skal jeg lige nævne, at vi lige undersøger, hvornår det skal ske, fordi det skal realiseres, fordi det er blevet lovet, og det bliver det. Tak.
Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.
Og vi skal til at gå til afstemningen, men så er det Landsstyremedlemmet for Familier og Sundhed, der har bedt om at få ordet inden da.
Ruth Heilmann, Landsstyremedlem for Familier og Sundhed, Siumut.
Tak. Det bliver ganske kort. Til Demokraterne. Selvom Landsstyremedlemmet for Finanser allerede er kommet med em besvarelse. Men hvad angår sagerne vedrørende handicapområdet, det er en opgave som vi har, og vi har et stort samarbejde med kommunerne, og vi er ved at foretage en undersøgelse i mit direktorat, så har det nedsatte udvalg medet travlt for at efterlyse de ting som de skal arbejde med, og den redegørelse vil også blive omdelt til Jer og resten af Landstingets medlemmer.
Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.
Og vi går nu videre til afstemningen vedrørende landstingsbevillingslov for 2002, Et enigt Finansudvalg indstiller lovforslaget vedstaget i uændret form, og de der stemmer for denne indstilling fra Finansudvalget bedes rejse sig. 28. Er der nogen der stemmer imod ? Det er ikke tilfældet. Er der nogen der har undladt at stemme, Det er heller ikke tilfældet, og dermed har man vedtaget det her ved 2. behandlingen.